Blinken: SUA nu încurajează forțele ucrainene să vizeze ținte de pe teritoriul Rusiei, dar în cele din urmă este la latitudinea Kyivului să decidă cum duce războiul


Blinken: SUA nu încurajează forțele ucrainene să vizeze ținte de pe teritoriul Rusiei, dar în cele din urmă este la latitudinea Kyivului să decidă cum duce războiul

Statele Unite ale Americii nu încurajează forțele ucrainene să vizeze ținte de pe teritoriul Rusiei, dar în cele din urmă este la latitudinea Kyivului să decidă cum duce războiul, a transmis secretarul de stat american Antony Blinken, care, pe parcursul vizitei efectuate în capitala Ucrainei, a susținut o conferință de presă alături de ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba. 

"Statele Unite s-au angajat să ajute ca Ucraina să câștige acest război. Și cred că am demonstrat asta prin sprijinul extraordinar pe care l-am oferit și pe care îl oferim în continuare", a spus Blinken în cursul zilei de miercuri. 

"Nu am încurajat sau nu am permis lovituri în afara Ucrainei, dar, în cele din urmă, Ucraina trebuie să ia decizii pentru ea însăși cu privire la modul în care va duce acest război, un război pentru apărarea libertății sale, a suveranității sale, a integrității sale teritoriale", a continuat secretarul de stat al SUA.

Blinken a adăugat că SUA vor continua să sprijine Ucraina furnizând capabilitățile necesare pentru ca trupele ucrainene să obțină succesul pe câmpul de luptă, respectiv să câștige războiul. 

SUA au furnizat Ucrainei rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune, pe care Ucraina le-a folosit pentru a lovi ținte rusești situate în Crimeea ocupată. Conform oficialilor ucraineni, Washingtonul a impus însă restricții care ar împiedica replicarea unui astfel de atac asupra teritoriului Rusiei. 

"Principala problemă în acest moment este politica Casei Albe de a ne limita capacitatea" de a lovi ținte militare situate în interiorul Rusiei, a declarat David Arakhamia, liderul grupului parlamentar aferent partidului președintelui Volodimir Zelenski. 

"Am văzut armata lor (hoardele ruse - n.red.) stând la unul sau doi kilometri de graniță, în interiorul Rusiei, și nu puteam face nimic în privința asta", a semnalat Oleksandra Ustinova, șefa Comisiei parlamentare a Ucrainei pentru arme și muniții, într-o declarație oferită pentru Politico.

"Ei (rușii - n.red.) știu că există o astfel de restricție. Și am văzut toate echipamentele lor militare așezate la unul sau doi kilometri de graniță (lângă Harkiv - n.red.) și nu am putut face nimic", a mai zis Ustinova. (sursa: Kyiv Indepedent)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.