Un expert în securitate semnalează că asistăm la pesedizarea politicii externe a României, respectiv o echilibrare a relațiilor cu Rusia: "Cel mai la îndemână exemplu, R.Moldova, unde cochetăria cu oamenii rușilor capătă amploare! Văd și ezitări în politica de ajutorare a Ucrainei, deși o Ucraină suverană și independentă face cât o mie de sisteme Patriot!"


Un expert în securitate semnalează că asistăm la pesedizarea politicii externe a României, respectiv o echilibrare a relațiilor cu Rusia: "Cel mai la îndemână exemplu, R.Moldova, unde cochetăria cu oamenii rușilor capătă amploare! Văd și ezitări în politica de ajutorare a Ucrainei, deși o Ucraină suverană și independentă face cât o mie de sisteme Patriot!"

Iulian Fota, expert în probleme de securitate și fost secretar de stat pentru afaceri strategice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, semnalează că asistăm în prezent la o pesedizare a politicii externe a României, deși portofoliul ministerial este atribuit, la nivel oficial, PNL. Explicând ceea ce presupune pesedizarea politicii externe, Iulian Fota atrage atenția că avem de-a face cu o tentativă de echilibrare a relației cu Rusia. 

Astfel, cel mai la îndemână exemplu, în viziunea expertului în securitate, constă în cochetăria PSD cu oamenii rușilor din R. Moldova, fenomen toxic care capătă amploare. Iulian Fota se referă cel mai probabil, printre altele, la desele întâlniri dintre premierul Marcel Ciolacu și primarul pro-rus al Chișinăului, Ivan Ceban. 

Totodată, expertul în securitate atrage atenția asupra ezitării PSD în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei cu un sistem antirachetă Patriot, asta deși "o Ucraină suverană și independentă face cât o mie de sisteme Patriot".

"Una din marile bătălii politice ale acestui an va fi pe controlul pârghiilor de politică externă și de securitate națională. Film pe care eu l-am mai văzut, la finalul mandatului președintelui Traian Băsescu. Ca și în 2014, chiar și 2012, PSD va încerca să controleze deciziile pe aceste zone atât de importante, în detrimentul Administrației Prezidențiale. În 2012 am pierdut accesul la Schengen, iar în 2014 am fost la un pas să pierdem complet miza legată de Summitul NATO din Țara Galilor. Asta ne arată cum un demers de partid generează mize negative pentru noi, ca țară. De fiecare dată România a avut de pierdut, ulterior umblând ani de zile ca să recuperăm.

Procesul este deja avansat, multe elemente fiind vizibile cu ochiul liber. PNL nu mai are nici un control pe politica externă, deși, teoretic, MAE este alocat lui. Se creează deja politici alternative celor oficiale ale statului român. Cel mai la îndemână exemplu, Republica Moldova, unde cochetăria cu oamenii rușilor capătă amploare. Proiecte importante pe relația cu SUA, partenerul strategic principal, încep să se împotmolească. Ca și gazele de șist sau proiectul Exxon, și proiectul Doicești se blochează. Nu în ultimul rând, văd ezitări în politica de ajutorare a Ucrainei. De ce se dorește crearea unei dispute artificiale și publice din chestiunea bateriei Patriot pentru Ucraina? Nu există argumente tehnice pentru ca acest ajutor să nu aibă loc. O Ucraină suverană și independentă face cât o mie de sisteme Patriot. De ce lucruri de bun simt ajung să fie disputate public?  

Când lucram la Cotroceni eram constant supus presiunilor individuale sau criticilor celor care nu vedeau cu ochi buni o relație prea apropiată de SUA și de Occident în general. Mi se invoca tot timpul nu știu ce «relație tradițională de echilibru» față de Rusia. Am știut tot timpul că una din mizele slăbirii politice a lui Traian Băsescu, mai ales a schimbării lui, a fost dorința de recuperare a acestei așa zise «politici a echilibrului». Cine știe adevărată istorie a suspendării din 2012 înțelege la ce mă refer.  

În 2014 această recuperare nu a fost posibilă, victoria președintelui Iohannis garantând încă zece ani de curată orientare pro-occidentală. Anul ăsta asistăm la o nouă «tentativă de echilibrare». În condiții mult mai grele pentru partida pro-occidentală. Mult mai grele!", precizează Iulian Fota într-o postare pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.