Iulian Fota, expert în probleme de securitate și fost secretar de stat pentru afaceri strategice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, critică abordarea ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care dă semnale conform cărora nu intenționează să ofere Ucrainei un sistem de apărare antirachetă Patriot, capabilitate militară a cărei importanță a crescut pentru forțele ucrainene inclusiv pe fondul situației generate de noua ofensivă pe care rușii au demarat-o asupra regiunii Harkiv.
În acest context, expertul în securitate atrage atenția că a nu oferi Ucrainei un sistem Patriot "ar fi o eroare strategică și o lașitate politică".
"De ce nu vor unii să înțeleagă că o Ucraină independentă și suverană, o Ucraina europeană, capabilă să se apere, reprezintă o importantă garanție de securitate națională și pentru România? Poate la fel de importantă ca și apartenența noastră la NATO. Cu un Kiev înfrânt, cele 7 instalații Patriot vor avea o valoare foarte scăzută. Dacă vor mai conta...
Să-i ajutăm acum pe ucraineni e mai important ca niciodată. Republica Moldova și România sunt țările cele mai expuse la o eventuală înfrângere a Ucrainei. Argumentul cu indispensabilul nu stă în picioare. Să nu dăm vecinilor noștri bateria solicitată de SUA ar fi o eroare strategică și o lașitate politică. Ne-ar distanța și față de Occident și față de Kiev. Cu care parcă voiam o relație de parteneriat strategic. Am arunca la gunoi admirabilele eforturi depuse de români și România până acum.
Iar maniera artificială în care a fost creată această dezbatere, pe o chestiune de resortul CSAT-ului, mă intrigă la culme. Îmi e frica să vă spun ce concluzii îmi trec prin minte. Ne întoarcem la epoca Dragnea? De dragul unei iluzorii politici externe a echilibrului? PNL-ul accepta așa ceva?", punctează Iulian Fota. (sursa: Iulian Fota, Facebook)
Întrebat marți, 14 mai, în legătură cu tema sprijinirii Ucrainei cu un sistem Patriot, ministrul pesedist Angel Tîlvăr a răspuns șovăielnic, axându-se pe faptul că România are în prezent un singur sistem Patriot operațional, despre care a precizat că e indispensabil pentru țara noastră. Pe de altă parte, amintim că România mai dispune de 3 sisteme Patriot funcționale, pe care încă nu le-a operaționalizat. Însă, ministrul pesedist a evitat să precizeze dacă și aceste 3 sisteme sunt "indispensabile" sau dacă ar putea fi oferit unul din ele forțelor ucrainene.
Nu în cele din urmă, semnalăm faptul că Angel Tîlvăr nu stăpânește limbajul de specialitate, deși ocupă înalta funcție de ministru al Apărării. Începând sesiunea de declarații acordate presei, Tîlvăr a menționat că România dispune doar de un singur sistem Patriot "funcțional". Cu acest prilej, îl informăm pe domnul ministru că toate cele 4 sisteme Patriot sunt funcționale, dar doar unul singur a fost operaționalizat până în prezent.
Reporter: Care este poziția dvs. în legătură cu bateria pe care trebuie să o dăm Ucrainei?
Angel Tîlvăr: Nu a zis nimeni că trebuie să o dăm. Sunt echipamente solicitate ținând seama de situația de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcțional și încă 3 în curs de a deveni funcționale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament și urmează să avem și alte discuții.
Reporter: Pentru apărarea și securitatea națională a României, ce ar însemna dacă am da acest sistem Ucrainei?
Angel Tîlvăr: Cele 4 sisteme, din care unul e operațional, celelalte fiind în curs de operaționalizare, iar alte 3 sunt așteptate, le-am luat tocmai pentru nevoia României de a-și apăra teritoriul național. Din acest punct de vedere, acest sistem operațional este indispensabil.
Reporter: Când am putea vedea o decizie?
Angel Tîlvăr: Cred că discuțiile, așa cum se cuvine, vor fi purtate la nivelul CSAT și evident vom ieși cu o decizie.
Reporter: Când ar putea avea loc această ședință?
Angel Tîlvăr: Nu aș putea să avansez o dată. Ce pot să vă spun este că noi, la nivelul Ministerului Apărării Naționale, am făcut evaluări legate de acest lucru și ceea ce v-am spus are valabilitate.
Reporter: Adică este indispensabil acest sistem pentru România. Asta ar însemna că am prejudicia securitatea națională?
Angel Tîlvăr: Nu este vorba despre a prejudicia securitatea națională, ci despre a apăra teritoriul național, evident că în acord și împreună cu aliații noștri, întrucât România face parte dintr-o alianță care ne onorează și care ne generează garanții de securitate.
Reporter: Atunci unul din cele 3 de care dispunem, dar sunt neoperaționale, ar putea ajunge la ucraineni?
Angel Tîlvăr: V-am spus că nu doresc să speculez pe această temă. V-am spus cum stau lucrurile acum și este ceea ce vă pot spune în acest moment.
Vedeți video: