Declarații halucinante făcute de Erdogan într-o conferință de presă susținută alături de premierul grec: "Hamas este o mișcare de rezistență / Peste 1000 de membri ai grupării se află la tratament în spitalele din Turcia". Cum s-a delimitat șeful Guvernul de la Atena de afirmațiile autocratului turc și care e nivelul actual al relațiilor bilaterale dintre Turcia și Grecia


  • ACP
  • May 14, 2024 19:52
  • 1172
Declarații halucinante făcute de Erdogan într-o conferință de presă susținută alături de premierul grec: "Hamas este o mișcare de rezistență / Peste 1000 de membri ai grupării se află la tratament în spitalele din Turcia". Cum s-a delimitat șeful Guvernul de la Atena de afirmațiile autocratului turc și care e nivelul actual al relațiilor bilaterale dintre Turcia și Grecia

Peste 1000 de membri ai grupării palestiniene Hamas se află la tratament în spitalele din Turcia, conform declarațiilor făcute luni de președintele turc Recep Tayyip Erdogan pe parcursul unei conferințe de presă susținute la Ankara alături de prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis. 

Președintele turc a spus apoi că Hamas ar constitui o "mișcare de rezistență" și s-a declarat întristat de opinia Greciei, care consideră că Hamas este o organizație teroristă.  

Declarațiile șocante ale președintelui Erdogan au fost apoi ușor temperate de explicația unui oficial turc ce a spus, sub condiția anonimatului, că președintele a vrut să se refere la palestinienii din Gaza în general, nu doar la membrii Hamas. 

"Președintele Erdogan s-a exprimat greșit. A vrut să spună că 1.000 de locuitori din Gaza sunt sub tratament, nu membri Hamas", a zis oficialul turc. 

Premierul grec Mitsotakis i-a răspuns lui Erdogan spunând: "Să fim de acord cu a nu fi de acord".

Pe de altă parte, cele două țări sunt de acord că violențele trebuie să înceteze și că e nevoie de o încetare a focului pe termen lung, deși Grecia și Turcia nu pot conveni asupra tuturor problemelor legate de războiul din Gaza, a zis Mitsotakis.  

Erdogan i-a răspuns la rândul său lui Mitsotakis că "nu există probleme de nerezolvat" între Ankara și Atena.  

Relațiile dintre cele două țări au început să se îmbunătățească în ultimul an, chiar dacă vin după ani de tensiuni foarte ridicate pe fondul unor neînțelegeri privind granițele maritime, resursele energetice din estul Mediteranei și problemele din Cipru, care au dus Turcia și Grecia în pragul unui conflict armat. În prezent, Atena a fost enervată și de decizia Turciei de a transforma biserica antică Chora - care a fost zeci de ani muzeu -  într-o moschee, și, mai mult decât atât, Ankara nu dorește ca Grecia să facă un parc marin în Marea Egee, chiar dacă l-ar face în scopuri ecologice.

Chiar și în aceste condiții, Mitsotakis a declarat duminică pentru cotidianul turc Milliyet că vizita sa la Ankara - prima în 5 ani - a fost o oportunitate de a evalua progresul relației și de a reitera angajamentul Atenei de a îmbunătăți legăturile dintre Grecia și Turcia. 

Iar Erdogan, vorbind duminică pentru cotidianul grec Kathimerini, a precizat că obiectivul principal este de "a ridica nivelul relațiilor noastre bilaterale la cote fără precedent", adăugând că vecinii au multe probleme asupra cărora ar putea cădea de acord în timp ce caută soluții la problemele lor.  

"În ciuda dezacordurilor, ne concentrăm pe o agendă pozitivă, menținând canalele de dialog deschise", a declarat Erdogan în conferința de presă susținută alături de Mitsotakis. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.