Germania caută soluții pentru creșterea numărului de militari pe măsură ce se pregătește să facă față unui eventual conflict militar cu Rusia, a relatat publicația spaniolă El Pais.
Mai multe personalități din principalele partide de la putere și din opoziție, SPD și CDU, discută acum despre pașii ce trebuie făcuți pentru reintroducerea serviciului militar obligatoriu, abandonat în 2011 de Germania, la 55 de ani de la introducerea acestuia.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorus, a spus în timpul unei vizite efectuate săptămâna trecută în Statele Unite că "Germania are nevoie de o formă de recrutare militară", deoarece "vremurile s-au schimbat", iar suspendarea serviciului militar obligatoriu a fost "o greșeală".
În momentul de față armata germană are doar 180.000 de militari, iar o restructurare recentă a armatei pentru a o face "gata de război" are ca țintă creșterea numărului lor la cel puțin 203.000 de militari, ceea ce nu ar putea schimba foarte mult lucrurile în pregătirea pentru apărare în caz de război.
Oricum, demersurile pentru atingerea numărului de 203.000 de angajați în armată nu au avut prea mult succes și nu există nici suficienți rezerviști pentru a îndeplini cerințele armatei în cazul unei situații de urgență.
Acum se așteaptă ca cel târziu până în iunie să fie prezentată o propunere privind serviciul militar, din partea ministrului Apărării, propunere care va fi discutata în Guvern și apoi în Parlament. Obligativitatea serviciului militar, măsură care ar putea fi introdusă, ar putea duce la înrolarea a aproximativ 600.000 de germani care ajung la maturitate în fiecare an.
Iar cel mai mare partid din opoziție, Uniunea Creștin Democrată (CDU) a votat la congresul său federal, desfășurat săptămâna trecută, în favoarea introducerii treptate a unui an de serviciu obligatoriu pentru toți tinerii germani în armată ori în asistență socială sau, de exemplu, în ajutor de dezastru sau în serviciile de urgență.
Varianta conservatorilor presupune chemarea pentru a servi țara a unui număr limitat de cetățeni, stabilit de un grup de experți din armată, care să calculeze de câți militari e nevoie în fiecare an.
Propunerea conservatorilor ar fi în concordanță cu cea propusă de ministrul Pistorius, iar discuțiile între părți urmează să aibă loc.
În același timp, ministrul de Finanțe, Christian Lindner, nu este încântat de felul în care vor crește cheltuielile bugetare în ipoteza reînființării rapide a serviciului militar obligatoriu.
"Din păcate, Pistorius indică doar opțiunea de a crea securitate prin datorii. Cetăţenii sunt încărcați din ce în ce mai mult cu sarcini permanente de interes", a spus liderul Partidului Libertăţii (FDP).
"Cel mai bun mod este să realocăm bani în bugetul nostru mare de stat și să punem economia în mișcare", a adăugat Lindner.