Ministrul pesedist al Apărării, reticent în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei cu un sistem Patriot. Colegul său de partid, Mihai Tudose, are în schimb o altă viziune. Ce spune liderul PNL, Nicolae Ciucă: "Este un subiect care nu trebuie politizat. Aici nu contează părerea personală a cuiva"


Ministrul pesedist al Apărării, reticent în ceea ce privește sprijinirea Ucrainei cu un sistem Patriot. Colegul său de partid, Mihai Tudose, are în schimb o altă viziune. Ce spune liderul PNL, Nicolae Ciucă: "Este un subiect care nu trebuie politizat. Aici nu contează părerea personală a cuiva"

Discuțiile în cadrul coaliției de la putere, respectiv între actorii instituționali relevanți sunt în toi cu privire la decizia sprijinirii Ucrainei cu un sistem antirachetă Patriot. În cursul zilei de astăzi, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a atras atenția că subiectul în cauză nu trebuie politizat, fiind o chestiune complexă ce se va analiza în cadrul CSAT. 

"Este un subiect care nu trebuie politizat, este o decizie care se va lua, aşa cum a anunţat şi domnul preşedinte, după analiza structurilor responsabile în acest domeniu, se va analiza în CSAT şi, pe baza detaliilor care însoţesc o astfel de decizie, va urma o decizie asumată de la cel mai înalt nivel", a declarat liderul PNL.

Întrebat dacă ar fi oportun ca România să doneze Ucrainei un astfel de sistem, Nicolae Ciucă a răspuns: "Aici nu contează părerea personală a cuiva, nici măcar a mea, este o chestiune atât de complexă încât trebuie să avem pe masă o analiză cât se poate de bine dezvoltată, cât se poate de acoperitoare la toţi factorii şi la toate consecinţele".

Însă, premierul Marcel Ciolacu a dat un prim semnal negativ în cursul zilei de duminică, într-o emisiune la Antena 3, precizând că ministrul Apărări, Angel Tîlvăr, și-a exprimat reticența față de sprijinirea Ucrainei cu un astfel de sistem. 

Moderator: Polonia, mult mai înarmată ca noi, spune un "NU" hotărât. România, mult mai slab înarmată decât Polonia, se gândește să-l dea. 

Ciolacu: La noi, conform Constituţiei, comandantul suprem al armatei este domnul preşedinte Klaus Iohannis. Eu nu am avut o discuţie încă, după vizita preşedintelui în Statele Unite. Am avut discuţii cu ministrul Apărării. Domnul ministrul al Apărării are reţineri mari în ceea ce priveşte să dăm acest sistem, unul dintre sisteme, în Ucraina. Dar decizia, repet, se ia împreună în CSAT, împreună cu preşedintele României.

Pe de altă parte, opiniile sunt împărțite în coaliție, dar și la nivelul PSD. Dacă ministrul pesedist al Apărării este reticent, vicepreședintele PSD Mihai Tudose, fost premier al României, a transmis că, în opinia sa, în cazul în care se va decide sprijinirea Ucrainei cu un sistem de apărare antirachetă Patriot, asta va implica avantaje de ordin strategic pentru țara noastră. 

"Sunt convins că domnia sa (preşedintele Klaus Iohannis) va avea discuţii cu primul-ministru, cu ministrul Apărării, CSAT şi de aici încolo textul curge. În fapt, dacă noi avem  – acum vorbesc în nume personal –  avem un sistem de apărare, îl montăm în România să ne apere tot de partea estică, da? Dacă este al nostru dar îl montăm un pic mai încolo, adică în Ucraina, şi ne apără tot pe noi, adică chiar e mai bine, cumva, şi pentru noi… E o decizie strategică care va fi luată. Am spus: sunt argumente şi pentru acest lucru", a afirmat Mihai Tudose în emisiunea Insider Electoral, difuzată sâmbătă de Prima TV. 

CITIȚI ȘI: Iohannis se declară deschis să discute despre sprijinirea forțelor ucrainene cu un sistem Patriot

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.