Departamentul de stat al SUA: Israelul ar fi încălcat legile internaționale în Gaza. Pe de altă parte, Washingtonul precizează că nu a putut ajunge la "descoperiri concludente". Raportul care transmite un avertisment Guvernului de la Tel Aviv


  • ACP
  • May 11, 2024 15:01
  • 867
Departamentul de stat al SUA: Israelul ar fi încălcat legile internaționale în Gaza. Pe de altă parte, Washingtonul precizează că nu a putut ajunge la "descoperiri concludente". Raportul care transmite un avertisment Guvernului de la Tel Aviv

Într-un raport publicat vineri, administrația Biden spune că este "rezonabil să se evalueze" că Israelul a încălcat legea internațională în Gaza, folosind arme furnizate de Statele Unite în moduri neconforme cu dreptul internațional umanitar.

Raportul Departamentului de Stat adresat Congresului a spus însă că nu a putut ajunge la "descoperiri concludente".

Israelul are "cunoștințele, experiența și instrumentele pentru a implementa cele mai bune practici pentru atenuarea daunelor civile în operațiunile sale militare", se mai spune în raport, menționându-se apoi că rezultatele din zona de conflict, "inclusiv nivelurile ridicate de victime civile, ridică întrebări substanțiale" dacă Forțele de Apărare Israelului "le folosesc eficient în toate cazurile". 

"Deși am obținut o perspectivă asupra procedurilor și regulilor Israelului, nu avem informații complete despre cum sunt implementate aceste procese", se adaugă în raport. 

"Israelul nu a distribuit informații complete pentru a verifica" dacă anumite arme furnizate de SUA au fost folosite în incidente care ar fi încălcat dreptul internațional umanitar.

Raportul a făcut referire și la felul în care tratează Guvernul israelian transportul sau livrarea asistenței umanitare. 

"Deși SUA au avut profunde îngrijorări în perioada ce a început de la 7 octombrie cu privire la acțiunile și inacțiunea Israelului care au contribuit în mod semnificativ la lipsa furnizării susținute și previzibile a asistenței necesare la scară, iar nivelul general care ajunge la civilii palestinieni – care deși a fost îmbunătățit – rămâne insuficient, în prezent nu evaluăm că guvernul israelian interzice sau restricționează în alt mod transportul sau livrarea asistenței umanitare din SUA", conform Legii privind asistența străină, se mai arată în raport.

Relațiile dintre cele două țări aliate s-au prăbușit la începutul săptămânii acesteia, după ce președintele american Joe Biden a declarat că ar putea opri unele livrări de arme dacă Israelul va lansa un atac pe scară largă asupra orașului palestinian Rafah, anunțat de prim-ministrul Binyamin Netanyahu. (sursa: AICI)

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.