Pe parcursul vizitei efectuate în Statele Unite ale Americii, președintele României, Klaus Iohannis, și-a manifestat deschiderea să discute referitor la sprijinirea Ucrainei cu un sistem de apărare antirachetă Patriot. "Eu cred că vom găsi o soluție", a zis Iohannis în cadrul unei conferințe de presă desfășurate marți, precizând pe de altă parte că ar fi inacceptabil ca România "să rămână fără apărare antiaeriană".
Jurnalist: În ceea ce privește ajutorul pe care România îl dă Ucrainei, ne puteți spune dacă este vorba și despre acele sisteme Patriot? Știți că deja a apărut lucrul acesta în dezbaterea publică din România și cred că e necesară o clarificare.
Președintele României: Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, și, în acest fel, în ultimele săptămâni este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și atunci, sigur, am fost întrebați și noi. Și Președintele Biden a adus această chestiune în discuție și i-am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim, și, evident, ce putem să primim în schimb, pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluție. Este vorba de un singur sistem Patriot.
Amintim că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat statelor europene aliate să furnizeze Ucrainei sisteme antiaeriene Patriot, menționând că există aproape 100 de astfel de baterii în dotarea armatelor Alianței Nord-Atlantice. România dispune în prezent de 4 baterii Patriot, cumpărând alte 3 sisteme de acest tip în cursul anului trecut. Însă, România a operaţionalizat până în prezent o singură baterie.
De altfel, trebuie menționat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în cazul în care ar primi mai multe sisteme antiaeriene, Armata Ucrainei ar apăra inclusiv spațiul aerian al Republicii Moldova și României.