Subliniind modul în care Rusia denaturează ortodoxia, Parlamentul Estoniei cere Bisericii Ortodoxe Estone, ce se află sub tutela patriarhiei ruse, să se rupă de aceasta: "Kirill folosește ideologia 'Lumii Ruse' ca instrument de promovare a războiului". Parlamentarii estoni solicită și un efort internațional de suprimare a activităților ostile desfășurate de patriarhia moscovită


Subliniind modul în care Rusia denaturează ortodoxia, Parlamentul Estoniei cere Bisericii Ortodoxe Estone, ce se află sub tutela patriarhiei ruse, să se rupă de aceasta: "Kirill folosește ideologia 'Lumii Ruse' ca instrument de promovare a războiului". Parlamentarii estoni solicită și un efort internațional de suprimare a activităților ostile desfășurate de patriarhia moscovită

Parlamentul Estoniei a adoptat luni o declarație prin care condamnă Patriarhia Moscovei pentru sprijinirea războiului dus de Kremlin împotriva Ucrainei și în care solicită Bisericii Ortodoxe Estone, aflată sub tutela Patriarhiei Moscovei, să rupă legăturile cu structura ultim menționată, condusă de patriarhul FSB-ist Kirill. 

Declarația adoptată transmite, printre altele, că Patriarhia Moscovei ar trebui recunoscută drept "o instituție care sprijină agresiunea militară a Federației Ruse". 

"Asociațiile și parohiile ortodoxe ar trebui, totodată, să evalueze în mod independent amenințarea la adresa ordinii publice și a membrilor acestora, provenită din activități de influență ostile, respectiv să ia măsurile necesare pentru a rupe legăturile cu Patriarhia Moscovei", se precizează în declarația adoptată de Parlamentul Estoniei. 

De asemenea, încercând să rupă legăturile pe care respectiva Biserică Ortodoxă Estonă le are cu cea rusă, menționăm faptul că oficialii Ministerului de Interne desfășoară întâlniri cu comunitățile ortodoxe în cauză, încurajându-le să devină subordonate Bisericii Ortodoxe Estoniene Apostolice a Patriarhiei Constantinopolului.

Declarația la care am făcut referire mai sus a fost adoptată cu 75 de voturi "pentru" și 8 "împotrivă", Parlamentul Estonei având un total de 101 membri. 

În declarație, Parlamentul eston condamnă ferm războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei și anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene, menționând că regimul terorist al dictatorului rus Vladimir Putin, prin prisma amenințărilor sale nucleare, a devenit principala amenințare la adresa păcii atât în Europa, cât și în întreaga lume. Continuând declarația în aceeași notă, Parlamentul Estoniei condamnă ferm susținerea manifestată de Biserica Ortodoxă Rusă pentru regimul terorist de la Moscova. 

"Din momentul în care Federația Rusă a lansat războiul le scară largă împotriva Ucrainei, Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii și-a exprimat sprijinul public față de actul de agresiune al regimului terorist al Federației Ruse. Liderii Patriarhiei Moscovei și Patriarhul Kirill folosesc ideologia «Lumii Ruse» ca instrument de promovare a războiului. Aceasta este folosită pentru a distruge ultimele manifestări ale democrației ruse, pentru a militariza societatea rusă și pentru a justifica agresiunea în vederea extinderii Federației Ruse către toate teritoriile dominate de aceasta în trecut, inclusiv Ucraina", se adaugă în comunicat. 

Conform declarației parlamentarilor estoni, documentul de politică intitulat "Prezentul și viitorul lumii ruse", adoptat de Consiliul Poporului Mondial al Rusiei – for condus de patriarhul Moscovei – descrie războiul de agresiune din Ucraina ca un război sfânt atât împotriva Ucrainei, cât și a întregului Occident și, mai mult decât atât, prevede, drept parte a sferei de influență a Federației Ruse, o întindere mai largă de teritorii decât cele ale fostului Imperiu Rus.

"Apelurile Patriarhiei Moscovei prevăd un pericol inerent pentru securitatea și supraviețuirea Estoniei, inclusiv o amenințare directă la adresa ordinii publice și constituționale din Estonia", mai subliniază declarația.

În declarația adoptată luni, Parlamentul eston definește Estonia ca un stat democratic care reprezintă libertatea religioasă, menționând că statul trebuie, totodată, să asigure libertatea fiecăruia de a alege ce religie dorește să urmeze.

"În lumea de astăzi, statul trebuie să protejeze oamenii de propaganda teroristă și de alte forme de propagandă ostilă, precum și de incitarea la violență. Protecția împotriva unei astfel de propagande se aplică și locuitorilor ortodocși ai Estoniei, indiferent de limba, etnia sau asociația lor canonică", punctează declarația. 

Declarația exprimă însă dezgustul față de denaturarea tradiției religiei și ortodoxiei de către Patriarhia Moscovei și actualul regim de la Moscova. 

"În lumina acțiunilor Patriarhiei Moscovei de până acum, există o amenințare persistentă ca oamenii să fie influențați în acest context pseudo-religios", avertizează declarația. 

Totodată, Parlamentul eston evidențiază că declararea Patriarhiei Moscovei ca instituție care sponsorizează agresiunea militară rusă privește Patriarhia Moscovei ca instituție și organ executiv, nu oamenii care urmează tradițiile ortodoxe.

"Asociațiile și congregațiile ortodoxe ar trebui, la rândul lor, să efectueze propriile evaluări cu privire la amenințarea la adresa ordinii publice și a membrilor lor cauzată de activitățile de influență ostile și să ia măsurile necesare pentru a rupe legăturile cu Patriarhia Moscovei", se îndeamnă în declarație, precizându-se, pe de altă parte, că "Republica Estonia trebuie să păstreze dreptul constituțional la libertatea religioasă, luând în considerare pe deplin drepturile și libertățile tuturor celor care locuiesc aici". 

În lumina celor prezentate în articol, declarația cere tuturor statelor, respectiv comunității internaționale, să suprime activitățile ostile de influență desfășurate de Patriarhia Moscovei.

În prezent, există două biserici ortodoxe separate în Estonia. Biserica Ortodoxă Estonă, vasală Patriarhiei Moscovei (MPEÕK), este distinctă de Biserica Ortodoxă Apostolică Estonă (EAÕK), o biserică ortodoxă aflată sub tutela Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului și ce are statutul de continuatoare legală a Bisericii Ortodoxe Estoniene (EÕK). (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.