Președintele francez Emmanuel Macron a salutat, marți, „angajamentele" Chinei de a se „abține să vândă orice fel de armament" și de a acorda „orice ajutor Moscovei", într-o declarație de presă la Paris, alături de liderul comunist Xi Jinping, scrie publicația Le Figaro.
„Respectăm legăturile de lungă durată dintre China și Rusia", a mai spus Macron, și, „având în vedere această istorie complexă, salutăm angajamentele luate de autoritățile chineze de a se abține de la a vinde orice arme sau de a furniza ajutoare Moscovei și de a controla strict exportul de bunuri cu dublă utilizare" care ar putea fi folosite în scopuri militare.
Referindu-se la „războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei", Emmanuel Macron a declarat că dorește să „mențină un dialog strâns" cu China, în timp ce Parisul intenționează să profite de vizita lui Xi Jinping pentru a se asigura că Beijingul nu sprijină în mod clar efortul de război al Rusiei.
„Aș dori să vă mulțumesc pentru acest moment de coordonare pe care l-ați dorit înainte de vizita președintelui (rus) Vladimir Putin în China, care ne va permite, de asemenea, să avem o agendă comună și să putem identifica dacă dorim sau nu să ne îndreptăm spre această pace durabilă", a continuat liderul francez.
El a subliniat că Occidentul nu are „o abordare care să vizeze schimbarea de regim la Moscova". De asemenea, președintele francez a salutat "disponibilitatea" omologului chinez de a „cere tuturor părților implicate" în diferitele conflicte să „facă un armistițiu olimpic" pe durata Jocurilor (Olimpice) de la Paris din această vară.
Tot Le Figaro mai scrie că Xi Jinping a solicitat, luni, la Paris, ca țara sa să nu fie „denigrată” în criza ucraineană, Beijingul angajându-se să joace un „rol pozitiv" în găsirea unei soluții pașnice la acest război.
„Ne opunem folosirii crizei ucrainene pentru a da vina pe alții, pentru a defăima o țară terță și a începe un nou Război Rece", a declarat Xi Jinping în declarația de presă alături de președintele francez Emmanuel Macron, referindu-se la criticile occidentale recurente la adresa relațiilor dintre China și Rusia.
Xi Jinping a sosit în Franța în după-amiaza zilei de 5 mai, în cadrul unui turneu de câteva zile prin mai multe țări europene. El se va afla în Franța luni și marți, după care se va deplasa în Serbia și Ungaria. Este prima vizită a tiranului comunist de la Beijing în Europa, de la începutul pandemiei de coronavirus din 2020.
Mai multe publicații au relatat că tiranul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar putea efectua o vizită în China în luna mai.
Foto jos: Xi Jinping și soția sa, Peng Liyuan, au participat la dineul de bun venit oferit de președintele Emmanuel Macron.
Xi Jinping și fosta solistă de folk Peng Liyuan sunt căsătoriți din 1987 și au împreună o fiică, Xi Mingze, în vârstă de 31 de ani. Printre puținele informații care au ajuns în spațiul public despre Xi Mingze se numără și faptul că a studiat la Harvard, unde s-a înscris sub un alt nume și unde a obținut o diplomă în psihologie în 2014. Ulterior ar fi revenit la Beijing.
Potrivit canalului de stat american „Radio Free Asia”, în 2019, activistul chinez Niu Tengyu a fost arestat pentru că ar fi divulgat fotografii ale cărții de identitate a lui Xi Mingze pe siteul esu.wiki15. Grupul pentru drepturile omului China Change a susținut că organele represive chineze au folosit tortura și tehnica privării de somn pentru a obține mărturii de la suspecții din acest dosar. Ulterior, la 30 decembrie 2020, Radio Free Asia a relatat că Tribunalul popular al districtului Maonan l-a condamnat pe Niu la 14 ani de „închisoare și la o amendă de 130 000 RMB (yuani) pentru „provocare de certuri și scandaluri", „încălcarea informațiilor personale ale cetățenilor" și „incitare la subminarea puterii de stat".