Biden enumeră Japonia, alături de China și Rusia, în categoria țărilor xenofobe, care ar avea probleme economice din pricina politicilor anti-imigrație. Abordarea președintelui american, criticată de un lector universitar


  • ACP
  • May 2, 2024 17:52
  • 645
Biden enumeră Japonia, alături de China și Rusia, în categoria țărilor xenofobe, care ar avea probleme economice din pricina politicilor anti-imigrație. Abordarea președintelui american, criticată de un lector universitar

Vorbind în apărarea politicii Washingtonului cu privire la imigrație, președintele Joe Biden a afirmat că economia americană este în creștere inclusiv pentru că primește imigranții, față de alte țări care au probleme cu economia din cauza politicilor anti-imigrație.  

Aflat miercuri la o campanie de strângere de fonduri, Biden a enumerat vechea aliată a Statelor Unite, Japonia, alături de Rusia și China, printre țările care ar avea probleme din punct de vedere economic din cauza xenofobiei.

"De ce stă China atât de rău din punct de vedere economic? De ce are Japonia probleme? De ce are și Rusia? Pentru că sunt xenofobi. Nu vor imigranți", spus Biden.  

Comentând pentru NBC News aceste afirmații ale președintelui american, Jeffrey Hall, lector la Universitatea de Studii Internaționale Kanda din Chiba, Japonia, a spus că "nu este diplomatic să spui asta despre unul dintre cei mai apropiați aliați ai Americii, mai ales că America are propriile probleme cu xenofobia, pe care japonezii le văd la știri tot timpul".

"Aceasta nu este o modalitate eficientă de a face Japonia să rezolve diverse probleme ale societății sale, în legătură cu care chiar și japonezii ar fi de acord că au aceste probleme", a continuat Jeffrey Hall. 

Într-adevăr, Japonia are legi restrictive privind imigrația, ceea ce o împiedică să atragă mai mulți lucrători străini. Cu toate acestea,  Guvernul japonez a făcut pași spre rezolvarea acestei probleme, aprobând o lege care ar duce plafonul pentru lucrătorii străini calificați la peste 800.000 și ar înlocui un program de stagiu cu un sistem de formare pentru lucrătorii străini necalificați. Acest program ar putea asigura rezidența pe termen mediu și lung, care este acum foarte greu de obținut în Japonia.

Conform Agenției Japoneze de Cooperare Internațională, pentru a-și menține creșterea economică, țara asiatica va avea nevoie de 6,74 milioane de muncitori străini până în 2040. Japonia se confruntă cu deficite serioase de forță de muncă în agricultură, construcții, producție și alte sectoare, o problemă agravată de închiderea frontierelor în timpul pandemiei COVID-19. Un sondaj realizat la nivel național în Japonia, în acest an, de publicația Asahi Shimbun, a constatat că 62% dintre respondenți sunt în favoarea acceptării mai multor lucrători străini, față de numai 44% în 2018. (sursa: NBC News)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.