CIA și alte agenții de informații din Statele Unite au ajuns la concluzia că cel mai aprig critic rus al dictatorului Vladimir Putin, politicianul dizident Alexei Navalnîi, nu ar fi fost ucis la ordinul Kremlinului.
După ce a fost anunțată în februarie moartea politicianului în vârstă de 47 de ani, într-un lagăr din regiunea arctică, toți aliații săi și cea mai mare parte a opiniei publice internaționale au avut convingerea că Navalnîi a fost ucis la ordinul lui Putin. Deși Kremlinul a negat atunci implicarea statului în moartea lui Navalnîi, faptul că acesta a fost persecutat de autoritățile ruse timp de ani de zile, apoi otrăvit în 2020 cu o substanță care atacă sistemul nervos și în final condamnat la ani grei de închisoare, a făcut ca puterea de la Kremlin să fie cu bun temei suspectată de uciderea lui.
În același timp, susținătorii lui Navalnîi admit că au existat discuții ale statului rus privind predarea lui în Occident, într-un schimb de prizonieri, cu condiția ca acesta să nu se mai întoarcă niciodată în Rusia, fapt afirmat și de Putin, care a catalogat decesul lui Navalnîi ca fiind un fapt "trist".
Acum agențiile americane de informații sunt de acord, după analiza unui volum semnificativ de informații, dintre care unele sunt secrete, că este probabil ca Putin să nu fi ordonat uciderea lui Navalnîi în februarie, conform publicației americane The Wall Street Journal, care a citat persoane anonime familiare cu acest caz.
Această concluzie a fost "accesată pe scară largă în cadrul comunității de informații și împărtășită de mai multe agenții, inclusiv Agenția Centrală de Informații, Biroul Directorului de Informații Naționale și unitatea de informații a Departamentului de Stat", a relatat Reuters.
Dar Washingtonul nu l-a absolvit pe dictatorul rus de responsabilitatea generală pentru moartea lui Navalnîi, iar Leonid Volkov, unul dintre principalii consilieri ai lui Navalnîi, a descris concluziile agențiilor de informații americane drept "naive și ridicole".