Adresându-se studenților, ambasadorul ucrainean la București a reliefat importanța accelerării procesului de aderare a Ucrainei la NATO. Cum poate deveni realmente istoric Summitul Alianței Nord-Atlantice de la Washington / SSWP Forum


Adresându-se studenților, ambasadorul ucrainean la București a reliefat importanța accelerării procesului de aderare a Ucrainei la NATO. Cum poate deveni realmente istoric Summitul Alianței Nord-Atlantice de la Washington / SSWP Forum

Participând pe 18 aprilie la prima ediție a SSWP Forum, eveniment organizat de studenți în sala Constantin Stere din Senatul României, ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, a luat cuvântul în cadrul sesiunii în care a fost abordată strategia de extindere a Alianței Nord-Atlantice. 

Adresându-se unui auditoriu format din peste 100 de studenți, Ihor Prokopchuk a punctat modalitățile prin care lumea liberă poate și trebuie să sprijine Ucraina în lupta împotriva invadatorilor ruși. 

"Dacă agresorul nu este oprit și împins înapoi din Ucraina, acesta va avansa. Ar exista riscuri militare directe pentru Republica Moldova, România și alte țări", a avertizat înaltul diplomat ucrainean. 

ambasadorul ucrainei sswp forum
Ambasadorul Ucrainei în România, la prima ediție a Forumului organizat de think tank-ul studențesc Security Studies and World Politics 

Drept etapă-cheie a procesului de sprijinire a Ucrainei, Ihor Prokopchuk a scos în relief Summitul NATO ce se va desfășura la Washington în luna iulie a anului curent. În acest context, ambasadorul Ucrainei a atras atenția că nu există nicio prevedere în vigoare care să împiedice emiterea de către NATO, chiar și în perioada războiului, a unei invitații oficiale adresate Ucrainei de a adera. Prin această cale, ar fi scurtat semnificativ parcursul Ucrainei până la aderarea efectivă la NATO. 

sswp forum new
SSWP Forum a avut loc în sala Constantin Stere din Senatul României, unde s-a desfășurat și Summitul NATO din 2008

"Invitația pentru Ucraina nu presupune o aderare imediată la NATO, (...) ci va permite începerea negocierilor de aderare și, după cum demonstrează experiența, acest proces de aderare – inclusiv procedurile de ratificare – necesită timp", a explicat ambasadorul. 

Redăm în integralitate discursul susținut de ambasadorul Ucrainei: 

"Aș dori să-mi încep remarcile pe un subiect atât de important precum integrarea euro-atlantică, politica NATO a ușilor deschise, respectiv extinderea Alianței printr-o referință la principiile fundamentale care stau la baza Organizației Tratatului Atlanticului de Nord.

După cum este reafirmat în Conceptul Strategic NATO 2022, citez, «Alianța Nord-Atlantică este hotărâtă să protejeze libertatea și securitatea Aliaților. Scopul său cheie și cea mai mare responsabilitate e să ne asigurăm apărarea colectivă, împotriva tuturor amenințărilor, din toate direcțiile. Suntem o Alianță defensivă». 

NATO oferă cele mai fiabile garanții de securitate pentru statele sale membre. Felicit România cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea la Alianță. Apartenența în cauză le permite liderilor acestei țări să vorbească despre cel mai înalt nivel de securitate, de care țara se bucură în pofida amenințărilor semnificative la adresa securității, a unei rusii revizioniste și expansioniste și a agresiunii ei armate din proximitate. Extinderea NATO s-a dovedit a fi un succes remarcabil în descurajarea unui potențial agresor și în extinderea zonei de pace, securitate, stabilitate și prosperitate în Europa. Este firesc faptul că Ucraina se străduiește să devină un membru cu drepturi depline al Alianței.

Între timp, Ucraina și ucrainenii dau dovadă în mod remarcabil de curaj, rezistență și forță, apărându-se într-un război brutal de agresiune, declanșat de regimul de la kremlin împotriva Ucrainei. Forțele Armate Ucrainene au demonstrat că sunt capabile să înfrângă forța de invazie a federației ruse, în ciuda avantajelor numerice ale acesteia din urmă. Astfel, ucrainenii înving în luptă regimul de la kremlin și forța acestuia, care e menționat în documentele NATO drept «cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității Aliaților și la adresa păcii și stabilității în zona euro-atlantică». 

Astăzi s-a împlinit cea de-a 785-a zi a războiului la scară largă pe care rusia îl poartă împotriva unui stat european independent, suveran și democratic - contra Ucrainei.

Pentru Ucraina este un război existențial. Ucraina și ucrainenii luptă pentru dreptul de a exista ca națiune și de a-și alege în mod liber parcursul. Printre astfel de alegeri se numără dreptul fiecărui stat de a-și opta în mod liber aranjamentele de securitate, de a se alătura alianțelor de apărare ori de a rămâne neutru. Demonstrăm prin sacrificiul maximal că numai poporul Ucrainei poate decide cursul strategic al statului – nimeni, chiar și prin intermediul forței, nu poate influența o astfel de abordare.

Dar miza este mult mai mare decât Ucraina. Războiul rusiei împotriva Ucrainei are ramificații globale multiple. Țara care a uzurpat ilegal scaunul în Consiliul de Securitate al ONU a comis încălcări flagrante ale dreptului internațional – crima de agresiune, a blocat capacitatea Consiliului de Securitate al ONU de a acționa în scopul remedierii acestei încălcări, continuă să comită acte de teroare, crime de război, crime împotriva umanității și crime de genocid. Ne confruntăm cu o provocare a dictaturii ruse la adresa democrației și a valorilor democratice ale civilizației europene. Rezultatul acestui război va defini cursul evoluțiilor de pe continent pentru secolul curent. Este un punct de inflexiune.

rusia poate fi oprită doar cu forța. Dacă agresorul nu este oprit și împins înapoi din Ucraina, acesta va avansa. Ar exista riscuri militare directe pentru Republica Moldova, România și alte țări. Asistența acordată Ucrainei este în acord cu interesele de securitate națională ale României și ale Moldovei.

E esențial să existe o claritate a obiectivelor strategice. «A nu lăsa rusia să câștige războiul» nu constituie o strategie viabilă.

Obiectivul este asigurarea că Ucraina învinge agresiunea rusă. Acest obiectiv ar trebui să ghideze acțiunile pe toate căile – apărare, securitate cibernetică, sprijin financiar și economic, securitate nucleară și siguranța mediului, restaurarea și reconstrucția Ucrainei, aducerea agresorului în fața justiției ș.a.m.d. 

Ucraina trebuie să câștige. Orice incertitudine sau ambiguitate cu privire la obiectivele acestui război, orice jumătate de măsură e exploatată de rusia pentru a-și promova narativele propagandistice.

Așadar, care sunt sarcinile imediate necesare pentru asigurarea că Ucraina învinge agresiunea rusă?

În primul rând, furnizarea Ucrainei, cât mai curând posibil, a armamentului necesar, inclusiv arme grele, respectiv – cele mai necesare – sisteme de apărare aeriană și muniția aferentă. Aceasta este necesitatea, pentru a obține paritatea pe câmpul de luptă și pentru a continua eliberarea teritoriului ucrainean. Principala prioritate e constituită în prezent de sistemele de apărare aeriană și de rachete, pentru a fi suprimat astfel terorismul rusesc de mare intensitate ce se desfășoară împotriva infrastructurii civile și energetice a Ucrainei. Teroriștii ruși vor să facă orașele și celelalte localități ucrainene nepotrivite pentru viața umană normală, stârnind un alt val mare de strămutare și migrație civilă. Ca urmare a atacurilor teroriste ce au vizat producția energetică a Ucrainei, Ucraina a pierdut 8 gW de putere. Ieri au efectuat un atac brutal asupra Cernigăului, lovindu-l cu trei rachete și lăsând în urmă 18 oameni uciși și peste 80 de răniți, inclusiv trei copii.

În al doilea rând, stimularea presiunii sancțiunilor asupra rusiei. rusia trebuie să fie efectiv privată de aprovizionarea cu componente occidentale pe care le folosește în continuare la asamblarea rachetelor și a sistemelor sale de arme. Sunt necesare măsuri restrictive împotriva industriei nucleare rusești – atât pentru ceea ce face Rusia la centrala nucleară Zaporojie, cât și ca măsură de securitate contra utilizării tehnologiilor nucleare rusești îndoielnice. Este necesară continuarea exercitării presiunii, prin sancțiuni, asupra altor sectoare ale economiei statului terorist.

În al treilea rând, prin facilitarea progresului rapid al Ucrainei către aderarea cu drepturi depline la Alianța Nord-Atlantică, inclusiv prin luarea deciziilor de rigoare la viitorului Summit al NATO ce se va desfășura în iulie 2024 la Washington. 

Ucraina se îndreaptă în mod constant către obiectivul său strategic – aderarea cu drepturi depline la NATO. De la începutul anului 2022, atunci când agresiunea militară pe scară largă a fost declanșată de rusia, Ucraina a făcut o serie de pași importanți pentru atingerea obiectivului definit. Unul dintre acești pași e reprezentat de depunerea unei cereri oficiale pentru a deveni stat membru NATO.

După Summit-ul NATO de la Vilnius, desfășurat în anul 2023, avem mai multă claritate cu privire la calea noastră de integrare euro-atlantică.

Ucraina așteaptă cu nerăbdare ca viitorul Summit NATO aniversar de la Washington să aibă succes și să fie istoric, pe deplin proporțional cu provocarea vremurilor pe care le parcurgem. Ceea ce-l poate face istoric este consensul privind emiterea unei invitații către Ucraina de a adera la NATO. Nu există impedimente formale care să nu permită acest lucru. Până la urmă, în 2008, la Summit-ul NATO de la București, s-a luat decizia ca Ucraina să devină membră a Alianței Nord-Atlantice. Această decizie a fost reafirmată anul trecut. Permiteți-mi să abordez mai pe larg tematica invitației: 

- În primul rând, nu există restricții oficiale privind invitarea unor noi țări, chiar și în timpul războiului. Înseamnă că ceea ce este necesar pentru a invita Ucraina e voința politică a Aliaților.

- În al doilea rând, invitația oficială a Ucrainei de a adera la NATO nu ar trebui să fie considerată un motiv pentru escaladarea pe mai departe a războiului de către rusia. Până acum, rusia a recurs la escaladare ori de câte ori a decis să facă acest lucru. Dimpotrivă, invitația Ucrainei va contribui la încetarea războiului în curs, deoarece va însemna că planurile rusești de a înghiți Ucraina au eșuat și nu vor avea succes în viitor.

- În al treilea rând, invitația pentru Ucraina nu presupune o aderare imediată la NATO, respectiv o obligație imediată ca Ucraina să fie apărată în baza Articolului 5 din Tratatul de la Washington. Cu toate acestea, invitația va permite începerea negocierilor de aderare și, după cum demonstrează experiența, acest proces de aderare – inclusiv procedurile de ratificare – necesită timp.

- În al patrulea rând, apartenența Ucrainei la NATO va constitui un atu semnificativ și va consolida considerabil potențialul militar al Alianței. Armata ucraineană este singura care are o experiență inestimabilă a unui război pe scară largă în timp real împotriva statului agresor, care e semnificativ superior în ceea ce privește dimensiunea și potențialul.

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord are nevoie de Ucraina ca stat membru într-o proporție nu mai puțin semnificativă decât are nevoie Ucraina de aderarea la Alianță.

Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la înființarea NATO în 1949. De ce a fost înființată Alianța? Să citim din preambulul Tratatului Atlanticului de Nord (Washington):

Părțile «sunt hotărâte să salveze libertatea, moștenirea comună și civilizația popoarelor lor, întemeiate pe principiile democrației, libertății individuale și statului de drept».

Pentru asta au luptat ucrainenii în ultimii doi ani, apărând Europa, valorile democratice și civilizația ei. Acum protejam restul Europei. Ucrainenii plătesc prețul suprem pentru aderarea națiunii la NATO și Uniunea Europeană!

În concluzie, aș dori să subliniez că victoria Ucrainei va fi victoria întregii Europe libere și democratice. Va aduce cu siguranță stabilitate regiunii noastre, regiunii Mării Negre și, pe larg, continentului european. Va fi un succes pentru toate națiunile democratice".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.