Kyivul adoptă o măsură restrictivă prin care încearcă să aducă bărbații apți de luptă înapoi în țară. Serviciile suspendate în cazul bărbaților care au vârsta pentru înrolarea în armată, dar se află în afara Ucrainei


Kyivul adoptă o măsură restrictivă prin care încearcă să aducă bărbații apți de luptă înapoi în țară. Serviciile suspendate în cazul bărbaților care au vârsta pentru înrolarea în armată, dar se află în afara Ucrainei

Pe măsură ce criza de personal a forțelor ucrainene a devenit din ce în mai gravă, Kyivul a încercat să identifice o serie de soluții pentru a aduce bărbații apți de luptă în rândurile armatei, dar fără să aibă rezultate semnificative.  

O măsură din această serie a fost pusă în aplicare marți de Ministerul de Externe al Ucrainei, care "a anunțat suspendarea temporară a acceptării de noi cereri de servicii consulare" pentru bărbații între 18 și 60 de ani, cu excepția documentelor care le-ar permite ucrainenilor să se întoarcă înapoi în Ucraina.  

Încă de la începutul invaziei li s-a interzis ucrainenilor de sex masculin să părăsească țara, în afară de câteva excepții, dar a devenit din ce în ce mai clar că o mulțime de bărbați ucraineni apți de luptă au reușit să își părăsească ilegal țara și să trăiască alături de familiile lor refugiate, în țările europene sau oriunde au fost primiți refugiații din Ucraina.  

Acum, bărbații ucraineni vor fi obligați să se întoarcă din străinătate pentru a se supune procedurilor administrative care erau disponibile anterior în străinătate. În același timp, Guvernul are adoptată o lege de mobilizare, ce urmează să intre în vigoare pe 18 mai și care înăsprește pedepsele împotriva celor care se sustrag de la îndeplinirea serviciului militar, respectiv obligă bărbații să-și mențină înmatricularea militară la zi. 

"Cetățeanul de sex masculin al Ucrainei cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, cu documente de înregistrare militară valabile, va avea acces deplin la serviciile consulare", se spune în comunicatul Ministerului ucrainean de Externe. 

Așadar, ucrainenii vor putea accesa de acum serviciile consulare numai "după actualizarea înregistrării lor militare", odată ce legea va intra în vigoare, sperându-se că astfel vor fi mai puțini bărbați care se sustrag intrării în rândurile forțelor de apărare a țării. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.