Washingtonul urmează să sancționeze în premieră o unitate israeliană pentru încălcarea drepturilor omului în Cisiordania


  • ACP
  • Apr 23, 2024 19:59
  • 282
Washingtonul urmează să sancționeze în premieră o unitate israeliană pentru încălcarea drepturilor omului în Cisiordania

Presa americană și cea israeliană au început să scrie despre sancționarea unei unități militare ultra ortodoxe a Israelului de către Washington, pentru încălcări grave, repetate, ale drepturilor omului comise înainte de atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului. 

Unitatea în cauză, Netzah Yehuda, a fost înființată inițial pentru evreii ultra-ortodocși din Israel, dar apoi s-a extins și a devenit o unitate populară pentru coloniștii din Cisiordania. Wall Street Journal a scris că "Netzah Yehuda înregistrează cea mai mare rată de condamnare din toate unitățile armatei israeliane pentru infracțiuni împotriva palestinienilor din 2010 încoace", citând grupul israelian pentru drepturile omului Yesh Din.

Mai multe surse americane care au rămas sub protecția anonimatului și "care au cunoştinţe despre această problemă" au declarat pentru site-ul de ştiri Axios că secretarul de stat al SUA Antony Blinken ar trebui să anunţe mişcarea fără precedent împotriva Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) "în câteva zile". Dacă va fi sancționata, această unitate va trebui să fie desființată sau suspendată până când ar fi ridicate sancțiunile, deoarece, printre altele, ar urma să nu mai aibă voie să folosească echipament american, inclusiv arme și muniție.

Premierul Binyamin Netanyahu a scris într-o postare pe X că "Forțele Israeliene nu trebuie sancționate", numind perspectiva sancțiunilor în momentul în care forțele israeliene se luptă în Gaza drept "apogeul absurdului și un minim al moralei". Și rivalul politic al lui Netanyahu, Benny Ganz, care e și un ministru-cheie în cabinetul de război al Israelului, a răspuns apropiatelor sancțiunilor americane, spunând: "Avem un mare respect pentru prietenii noștri americani, dar impunerea de sancțiuni asupra unității este un precedent periculos și trimite un mesaj greșit dușmanilor noștri comuni în timp de război". 

Sancțiunea americană ar încheia și o anchetă cu privire la moartea lui Omar Assad, în vârstă de 78 de ani, care a murit în urma unui atac de cord după ce a fost reținut de soldații Netzah Yehudaz, iar trupul său a fost găsit ulterior abandonat pe un șantier. Pentru moartea lui Assad, care avea dublă cetățenie palestiniană-americană, Statele Unite au deschis o anchetă penală, iar Israelul a concediat doi ofițeri și l-a mustrat pe comandantul batalionului, dar nu a deschis niciodată o anchetă penală.

Cotidianul israelian Haaretz a relatat că unitatea de 500 de militari ar fi devenit pentru coloniștii radicali "propriul" batalion împotriva palestinienilor. 

"Ieșeam la operațiuni de rutină în sate și dintr-o dată unul dintre băieți arunca o grenadă mai puțin letală într-o casă sau într-o mașină care trecea. De obicei, era doar pentru a râde, respectiv din cauza poveștilor pe care le-au auzit despre ce au făcut veteranii de batalion", a declarat pentru ziar un fost soldat al Netzah Yehuda.

Chiar dacă ultra-ortodocșii din Israel sunt în mod normal scutiți de serviciul militar, unitatea Netzah Yehuda a fost înființată în 1999 pentru a găzdui evreii ultra-ortodocși în armată, oferindu-le timp pentru a-și menține practicile religioase și limitând interacțiunile cu femeile din armată. În timp au fost recrutați și bărbați din afara comunităților ultra ortodoxe, iar "unii dintre ei erau coloniști agresivi care au găsit oportunitatea de a sluji în Cisiordania unde au trăit și li s-a dat legitimitate pentru a-și exercita puterea asupra palestinienilor", a explicat Omri Brinner, un analist israelian și specialist în geopolitica Orientului Mijlociu. (sursa: France24)

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.