Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat în timpul unei vizite efectuate în Statele Unite ale Americii că țara sa este pregătită să găzduiască arme nucleare furnizate de aliații din cadrul NATO.
Declarațiile prin care președintele Poloniei a repus tema pe tapet au fost făcute inițial în timpul unui interviu acordat săptămâna trecută ziarului polonez Fakt. Publicația menționată l-a întrebat pe Andrzej Duda cu privire la ideea "partajării nucleare", un sistem NATO în care țările care nu dispun de propriile lor arme nucleare le găzduiesc pe cele furnizate de statele aliate care au în posesie un astfel de armament.
"Acesta a reprezentat un subiect al discuțiilor polono-americane de ceva vreme", a zis președintele polonez, care a menționat în premieră în anul 2022 că au avut loc astfel de discuții.
"Nu ascund faptul că, atunci când am fost întrebat despre asta, am declarat că suntem pregătiți", a continuat Duda.
"Rusia militarizează din ce în ce mai mult districtul Kaliningrad (la granița cu Polonia - n.red.). Recent, și-a relocat armele nucleare în Belarus", și-a fundamentat președintele Poloniei abordarea în cauză.
"Dacă aliații noștri decid să desfășoare arme nucleare ca parte a partajării nucleare pe teritoriul nostru pentru a consolida securitatea flancului estic al NATO, suntem pregătiți pentru asta", a adăugat Duda.
În prezent, SUA, Regatul Unit și Franța sunt țările membre NATO ce dispun de propriile arme nucleare. În cadrul programului de partajare nucleară, astfel de arme sunt găzduite în prezent și în Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia.
În cursul anului 2023, Mateusz Morawiecki, la vremea respectivă premier, a anunțat că Polonia reiterează apelul de a deveni participantă la programul de partajare nucleară, drept răspuns față de decizia Rusiei de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus.
Site-ul de știri Onet notează că cea mai recentă declarație făcută de Duda privind disponibilitatea Poloniei de a găzdui arme nucleare are probabil legătură cu livrarea iminentă a 32 de avioane de luptă F-35, a căror achiziție a fost stabilită în SUA în anul 2020. Acestea sunt capabile să transporte bombe nucleare B61.
Primele F-35 urmează să sosească mai târziu în acest an, dar în primă instanță doar în scopuri de antrenament. Forțele Armate Poloneze vor putea desfășura aeronavele de acest tip începând cu 2026. (sursa: Notes from Poland)