Foreign Affairs dezvăluie de ce au eșuat negocierile de la Istanbul din martie 2022 dintre Ucraina și Rusia. Conform unor diplomați americani urma ca SUA și Marea Britanie să își asume o intervenție militară în Ucraina în cazul în care Rusia ar fi reînceput ostilitățile. Precizările privind eventuala intervenție americano-britanică din proiectul de la Istanbul ar fi fost mult mai exacte decât cele din tratatul NATO: americanii și britanicii urmau să apere spațiul aerian, să transfere armament și muniție dar și trupe terestre.
Prevederile de mai sus nu au fost coordonate cu diplomații americani și britanici și au apărut ca o surpriză pentru aceștia în martie 2022 când negocierile se apropiau de sfârșit. În condițiile în care rezolvarea statutului Crimeei și Donbasului era lăsată pentru o dată ulterioară americanii și britanicii nu au fost de acord cu propunerile Ucrainei pentru finalizarea negocierilor de la Istanbul, au propus în schimb impunerea de sancțiuni Rusiei și transferuri de armament și muniție către Ucraina. Ce a urmat se știe: contraofensiva de succes din toamna anului 2022 și contraofensiva eșuată din vara anului 2023.
Ideea este că din toamna trecută ajutorul occidentalilor pentru Ucraina a fost redus la maxim și nu mai poate fi vorba de o nouă ofensivă ucraineană în acest an. Rusia înaintează în regiunile Bahmut și Avdiivka și s-au înmulțit știrile despre o nouă ofensivă rusă de amploare în această vară, nu este clar în ce direcție. Apărarea anti-aeriană a ucrainenilor are din ce în ce mai puține rachete și trebuie să selecteze ce rachete ruse încearcă să doboare, ceea ce a dus la distrugerea totală a două mari centrale termice în ultimele săptămâni.
În condițiile în care toată lumea așteaptă rezultatele alegerilor din UE și SUA nu se vede o perspectivă serioasă pentru reluarea ajutorului militar acordat Ucrainei la nivelul anilor 2022-2023. Toată lumea încearcă să ghicească ce va face Trump referitor la Ucraina în cazul în care câștigă alegerile, tuturor ne este clar că UE nu poate susține singură Ucraina în fața Rusiei. Cacealmaua lui Macron cu trimiterea de trupe franceze/ NATO în Ucraina în cazul în care rușii amenință să ajungă la Odessa nu a speriat pe nimeni la Moscova. Cel mai probabil vara asta Ucraina va fi cam singură în fața unei eventuale ofensive ruse. De aici și avalanșa de știri și comentarii despre eventualul viitor în care Rusia supune Ucraina și ajunge să aibă un front comun cu NATO în Europa mult mai extins decât are acum – ceea ce deschide perspectiva unui război al Rusiei cu țările europene și eventual NATO (asta dacă în ipoteza asta va mai exista NATO în actuala formă, Trump amenință de multișor cu o reformă a NATO). Toată lumea încearcă să amâne momentul deciziilor pentru după alegeri, dar s-ar putea ca acest moment al deciziilor să vină mai repede ca efect al ofensivei ruse.
În altă ordine de idei Zelensky a semnat noua lege privind mobilizarea în Ucraina, va intra în vigoare pe 16 mai. În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii toți bărbații de vârstă recrutabilă (25-50 ani) vor trebui să se înregistreze la comisariatele militare regionale, personal sau prin email, indiferent de unde se găsesc în prezent. Asta înseamnă că înregistrarea ar trebui să se încheie până la mijlocul lunii iulie, abia apoi va începe mobilizarea propriu-zisă. Cei care nu se înregistrează și nu răspund la convocările comisariatelor militare riscă să nu li se prelungească actele de identitate și permisul de conducere, blocarea conturilor bancare ar urma să se producă în baza unei decizii judecătorești. A fost introdusă o dovadă a înregistrării la comisariatele militare sub forma unei legitimații pe care orice bărbat trebuie să o aibă asupra lui, poliția îi va putea reține pe cei care nu au, aceștia urmând să fie transferați comisariatului militar pentru înregistrare. Practic efectele acestei legi se vor produce undeva în august-septembrie, asta fără să socotim perioada de antrenament pentru noii recruți. La consulatele ucrainene din Varșovia și Praga s-au format săptămâna trecută cozi de sute de bărbați care au depus cereri de prelungire a pașapoartelor.