Președintele Ligii Studenților LS Iași – l-am numit pe istoricul Toma Tătaru – zugrăvește în tușe groase, pe Facebook, profilul partizanului anticomunist Mircea Moței, care a activat în gruparea Baciu-Ungurașu din Solonț, și de la moartea căruia s-au împlinit 8 ani. Arestat de poliția politică (14 mai 1948), tânărul va fi torturat abominabil în anchete, rămânând cu traume pentru tot restul zilelor. Va fi deținut politic timp de 17 ani, fiind eliberat în ‘64, la decret. Vă prezentăm comentariile lui Toma Tătaru:
”Pe 5 aprilie s-au împlinit 8 ani de la trecerea la Domnul a lui Mircea Moței, partizan anticomunist ce a activat în Grupul Baciu-Ungurașu din Solonț și deținut politic timp de 17 ani.
Mircea Moței s-a născut în data de 29 august 1922 în comuna Lucăcești, județul Bacău, din părinții Nicolae și Mina. A urmat școala generală din comuna natală, după care s-a înscris la Liceul Militar din Timișoara. De aici a fost arestat în 1942 de către autoritățile antonesciene pentru activitatea sa național-creștină.
A fost eliberat în 1944 în urma unui decret, dar după 23 august 1944 nu a înțeles să continue lupta alături de Armata Roșie. După terminarea războiului, l-a sprijinit activ pe liderul studenților din Moldova, Gheorghe Ungurașu, la strângerea de armament și la construirea a trei depozite militare în zona Solonțului în vederea declanșării luptei de partizani contra puterii bolșevice. A fost unul dintre cei care au strâns foarte mult armament și multe muniții pentru rezistența armată din zonă, o parte fiind îngropate chiar în curtea casei părințești din satul Valea Arinilor, comuna Lucăcești.
De asemenea, el a fost cel care a creat un serviciu de informații care îi ținea la curent pe partizani cu privire la starea de spirit a populației și mișcările de trupe ale Securității. Tot el s-a cupat de strângerea unei cantități de 300 de kilograme de porumb și 30 de kilograme de ulei, resurse adăpostite în vederea rezistenței armate.
A fost arestat în data de 14 mai 1948. Torturat și zdrobit la propriu în timpul anchetei de la Suceava, a fost folosit, împreună cu Gioga Parizianu, drept scut viu de către trupele de Securitate, în momentul când a fost descoperit buncărul din muntele Uturea Mare. Camarazii Eugen Berza, Mihai Erguveanu și Gheorghe Mihuț apărau adăpostul.
Mircea Moței a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică pentru acţiune armată împotriva regimului comunist. Pe parcursul anchetelor și a anilor de temniță a fost torturat cumplit, iar efectele nefaste ale traumatismelor craniocerebrale îl vor urmări întreaga viaţă, şubrezindu-i sănătatea. A trecut cu demnitatea specifică lui prin închisorile comuniste, fiind eliberat în urma decretului nr. 411/1964.
A trecut la Domnul în data de 5 aprilie 2016”.