Aproape imediat după alegerile prezidențiale din Rusia, al căror rezultat era cunoscut de dinainte, s-a petrecut un incident sângeros ce avea să fie puternic mediatizat pretutindeni în lume.
În seara zilei de 22 martie, în urma atacului terorist de la Crocus Mall (Krasnogorsk, regiunea Moscova), cel puțin 144 de persoane au fost ucise.
În prealabil, serviciile secrete americane avertizaseră autoritățile ruse, anunțând că se pregătesc atentate teroriste pe teritoriul Rusiei. Mai mult, cu cel puțin două săptămâni înaintea tragicului incident, reprezentanți ai guvernului SUA i-au informat pe oficiali ruși că anume această sală de concerte a Crocus Mall se număra printre țintele potențiale.
De asemenea, potrivit Reuters, și Iranul l-a avertizat pe Putin. Serviciile secrete iraniene aflaseră o serie de informații în urma interogării unor teroriști, aceștia dezvăluind existența unui grup de militanți ce se deplasase în Rusia pentru a organiza atacuri.
În pofida tuturor acestor semnale, cu numai trei zile înaintea masacrului, Putin a găsit de cuviință să respingă public avertismentele lansate de SUA, numindu-le ”șantaj total” și ”încercări de intimidare și destabilizare a societății noastre” (rusești). Nu în ultimul rând, Putin a specificat că cea mai importantă activitate a FSB este acum concentrată în Ucraina, fiind o parte indispensabilă a ceea ce el numește ”operațiune militară specială” (adică, războiul genocidar al Rusiei).
Prin urmare, toate avertismentele au fost ignorate, fie din cauza unei prea mari încrederi în controlul intern și a banalei neglijențe, fie în mod intenționat. Indiferent de cazuistică, acum e clar pentru toată lumea că autoritățile ruse sunt complet indiferente față de cetățenii lor.
Un masacru organizat de FSB?
Dincolo de acest adevăr irefutabil, e bine de știut că, în toată această desfășurare dramatică există multe ”coincidențe” și aspecte dubioase care indică faptul că atacul terorist a fost săvârșit în mod deliberat de anumite structuri de forță de la vârful Federației Ruse.
Potrivit informațiilor publicate de presa rusă și de cea internațională, în seara zilei de 22 martie, mai mulți bărbați înarmați și îmbrăcați în camuflaj au intrat în Crocus Mall și au început să-i împuște la întâmplare pe vizitatori. La un moment dat au aruncat o grenadă, apoi au incendiat clădirea.
Analizând videoclipurile existente, atacatorii erau cel puțin patru bărbați. Potrivit presei ruse, aceștia ar fi fost opriți la câțiva kilometri de granița cu Belarus și Ucraina. Atacatorii s-ar fi dovedit a fi cetățeni ai Tadjikistanului. Ulterior, șeful FSB – Alexander Bortnikov – i-a raportat lui Putin despre reținerea a 11 persoane, inclusiv ”cei patru teroriști care au participat în mod direct la atac”.
Însă, după aceea, autoritățile din Tadjikistan a negat că cetățenii reținuți ar fi tadjicii ale căror nume fuseseră anunțate de Moscova, totodată furnizând dovezi foto și video că respectivii (la care se face trimitere) sunt în prezent în Tadjikistan, liberi și sănătoși, nefiind implicați în atacul terorist.
O grupare a ISIS din Afganistan. Controlată de serviciile secrete rusești
Pe acest fundal, gruparea teroristă ISIS a revendicat oficial masacrul de la Crocus Mall. De altfel, implicarea ISIS a fost confirmată și de serviciile secrete americane.
Cu toate acestea, un articol al New York Times susține că în spatele atentatului a fost o unitate a ISIS din Afganistan, care, în ultimii doi ani, a fost infiltrată și controlată de serviciile secrete rusești, având în vedere implicarea Rusiei în războiul din Siria și în conflictele din alte zone musulmane.
Firește, Moscova ignoră aceste aspecte, rostogolind obsesiv minciuna că Ucraina s-ar fi aflat în spatele atacului terorist. După ce presupușii teroriști au fost arestați de autoritățile ruse, Putin și alți oficiali kremlinopați au insistat că așa-zișii ”fasciști” de la Kiev ar fi angajat militanți ISIS, totodată dezvoltând și un așa-zis ”plan” vizând fuga lor prin Ucraina. Dar această teză este respinsă nu doar de oficialii ucraineni, ci și de serviciile secrete americane.
Semne de întrebare
Deocamdată, nici măcar nu se știe dacă cei reținuți în Rusia, care cică s-ar fi aflat ”în drum spre Ucraina”, chiar au comis acest atac terorist. Pe de altă parte, dacă arestații sunt, într-adevăr, vinovați pentru baia de sânge, atunci, planul lor de ”fugă” arată foarte ciudat. În videoclipurile care-i înfățișează, acțiunile teroriștilor par profesioniste și bine planificate. Oare cum de au ales ei, după ce au reușit un atac eficient coordonat, să își organizeze o modalitate atât de ilogică de a scăpa?
Mai mult, potrivit chiar presei rusești, cei arestați aveau carduri bancare MIR, în conturi fiind ruble rusești. Kremlinul insistă că atacatorii ar fi primit bani din Ucraina pe acele carduri. Cu toate acestea, cardul bancar MIR funcționează exclusiv în Federația Rusă. Și-apoi, finalmente, se impune o întrebare cât se poate de logică: de ce le-ar fi transferat Ucraina ”salariile” acolo, în Rusia, dacă după atacul terorist, militanții se îndreptau spre Ucraina?
Având în vedere cele de mai sus, chiar nu putem exclude ipoteza că atacul terorist de la Crocus Mall a fost planificat și comis de FSB, ulterior fiind instrumentat propagandistic împotriva Ucrainei, pentru a justifica noua mobilizare și continuarea războiului de ocupație.
Bărbații în albastru, agenți ai FSB?
Un alt argument în favoarea acestui scenariu este prezența în sala de concerte de la Crocus Mall a unor bărbați suspecți, alții decât trăgătorii despre care am tratat mai sus. În videoclipuri pot fi văzuți și patru bărbați care afișează un comportament foarte ciudat. Deși teroriștii deschiseră focul asupra oamenilor, panica domnind pretutindeni, acești patru – îmbrăcați foarte asemănător, blugi albaștri și hanorace / bluze albastre – au filmat calmi ce se întâmpla, cu telefoanele, pentru ca mai apoi să se deplaseze liniștiți în perimetru, fără a se ascunde în spatele scaunelor. De asemenea, se observă că dau indicații către mulțime. Mai mult, cel puțin unul dintre ei a cerut să fie închisă o ușă ce dădea spre hol, deși teroriștii trăgeau din partea opusă, fapt care, probabil, a sporit numărul victimelor. Nu este absolut deloc exagerat să ne întrebăm dacă acești oameni sunt angajați ai FSB.
În plus, din ceea ce se poate observa în videoclipuri, unul dintre bărbații în albastru seamănă periculos de mult cu un ofițer rus de securitate care a participat la capturarea presupușilor teroriști aflați ”în drum spre granița cu Ucraina”. În imaginile de mai jos, puteți vedea două capturi dintr-o înregistrare video realizată la Crocus Mall, alături de alte două, dintr-un video realizat după arestarea presupușilor atacatori (același chip, aceleași haine, chiar și un ceas similar).
E de remarcat și faptul că, potrivit relatărilor din presa rusă, teroriștii au fost reținuți lângă granița cu Ucraina la 3 ore după atentat. Deși atacul a avut loc seara, când era deja întuneric, iată că arestarea suspecților a avut loc, potrivit înregistrărilor video, pe timp de zi. Însă era imposibil să fie ziuă la 3 ore după masacru.
Filmul unei intervenții ratate cu totul. S-a intenționat asta?
Un alt fapt ce ridică semne de întrebare e că, deși teroriștii au rămas în clădire timp de 18 minute, primele apeluri la ambulanță au fost efectuate abia la 20:01. La 20:05 au apărut primele informații pe Telegram. De notat că primele unități ale Gărzii Ruse au sosit abia la 21:06, cu toate că Direcția Principală a trupelor Gărzii Ruse se afla la aproximativ 3 kilometri de Crocus Mall. Adică, și dacă ar fi mers pe jos, autoritățile ruse ar fi ajuns mai repede decât au făcut-o, într-un final, cu mașinile. În plus, la numai câteva minute de Crocus Mall se află Departamentul de Poliție al districtului Krasnogorsky din Pavshino. Vorbim despre un departament important, cu 12-15 mașini de patrulare, cu un număr mare de agenți și cu un arsenal pe măsură. Totuși, din anumite motive, niciunul dintre agenții acestui departament nu a ajuns la fața locului. Nu pentru a interveni într-un fel sau altul. De ce? În plus, chiar la intrarea în Crocus Mall există tehnică instalată care ar fi trebuit să sesizeze armele atacatorilor. Oare să fi fost defectă? Sau cineva s-a asigurat că nu va funcționa?
Toate aceste aspecte și indicii acreditează ideea că serviciile secrete rusești nu sunt deloc străine de organizarea masacrului de la Crocus Mall. Putin a fost și este în stare de absolut orice pentru a-și justifica crimele în masă și pentru a-și asigura menținerea puterii.
Recent, citând patru surse apropiate Kremlinului, Bloomberg a dezvăluit că anturajul lui Putin NU consideră că Ucraina ar fi implicată în atacul terorist de lângă Moscova. Putin a participat la discuții în cadrul cărora oficialii Kremlinul au concluzionat că puterea de la Kiev nu are nici o legătură cu masacrul, însă același Putin a decis ca, în orice caz, acuzațiile mincinoase să fie lansate, ”pentru a-i reuni pe ruși în jurul războiului cu Ucraina”.
Indubitabil: din punctul de vedere al propagandei kremlinopate, acest lucru e benefic, întrucât justifică lovituri mai dure împotriva Ucrainei și noua mobilizare anunțată în Rusia. De altfel, recentele lovituri masive pe care rușii le-au administrat infrastructurii civile a Ucrainei reprezintă o nouă verigă în escaladarea inițiată de Putin.