Adela Mîrza, candidată AD la europarlamentare: "Voi susține «Planul Mattei» al Giorgiei Meloni, care vizează trimiterea migranților ilegali de pe continent înapoi în Africa sau Orientul Mijlociu. Experimentul «multiculturalismului» în Europa a eșuat!"


Adela Mîrza, candidată AD la europarlamentare: "Voi susține «Planul Mattei» al Giorgiei Meloni, care vizează trimiterea migranților ilegali de pe continent înapoi în Africa sau Orientul Mijlociu. Experimentul «multiculturalismului» în Europa a eșuat!"

Președinta partidului Alternativa Dreaptă, candidată la alegerile europarlamentare din acest an, își exprimă susținerea pentru planul prim-ministrei Italiei, Giorgia Meloni, de a trimite migranții ilegali din Europa înapoi în Africa sau Orientul Mijlociu. 

"Dacă mă veţi trimite în Parlamentul European voi susţine «Planul Mattei» al Giorgiei Meloni, care vizează trimiterea migranţilor ilegali de pe continent înapoi în Africa sau Orientul Mijlociu.

Aceştia nu vor merge în ţările afectate de război din care au plecat ci în state cu care Uniunea Europeană va colabora financiar să fie repatriaţi. Astfel au o şansă mult mai bună să se integreze, având în vedere incompatibilităţile, adesea întâlnite, de adaptare la cultura noastră europeană.

Experimentul «multiculturalismului» în Europa a eşuat şi a adus cu sine enclavizare, tensiuni şi criminalitate ridicată. Românii care trăiesc în Vest au avut ocazia să vadă asta cu ochii lor. E momentul pentru soluţii realiste, raţionale şi conservatoare!", a declarat Adela Mîrza într-o postare pe Facebook. 

Amintim că, la începutul anului, a fost prezentat planul de dezvoltare al Italiei pentru Africa, fiind descris ca un veritabil Plan Marshall. Planul vizează îndeplinirea a două obiective majore: reducerea migrației ilegale prin dezvoltarea economiilor în Africa și transformarea Italiei într-un centru-cheie de aprovizionare cu energie.

Vorbind în luna ianuarie în Senatul italian în fața a peste 20 de lideri africani și înalți reprezentanți ai UE, Meloni a oferit primele detalii ale Planului Mattei, intitulat după fondatorul companiei italiene de petrol și gaze ENI. În discursul susținut în deschidere, Giorgia Meloni a citat o serie de exemple de proiecte pilot de energie regenerabilă din Maroc până în Etiopia și Kenya, adăugând că acestea ar putea fi replicate în toate țările africane care își vor exprima interesul față de aceste noi forme de investiții.

Resursele inițiale disponibile pentru finanțarea planului cuantifică 5,5 miliarde de euro, inclusiv credite și fonduri de cooperare, a spus prim-ministra Italiei.

Meloni a subliniat că Planul Mattei se va baza pe "o nouă abordare: nu prădătoare, nici paternalistă, dar nici caritabilă" și a adăugat că va începe o nouă pagină în relațiile dintre Europa și țările africane și care va presupune parteneriate economice și strategice între "egali".

În ultimele luni, Guvernul Meloni – care a făcut din stoparea migrației ilegale în Italia una dintre prioritățile sale principale – a dezvăluit șase macro-domenii pe care se va concentra planul său de dezvoltare pentru Africa: educație, hrană, apă, agricultură, energie și infrastructură.

De asemenea, în ultimul an, Giorgia Meloni a încheiat acorduri bilaterale cu varii țări africane, de pildă Tunisia și Albania, menite să descurajeze plecarea migranților din Africa de Nord, respectiv să creeze structuri care să proceseze cererile de azil în afara teritoriului italian.

În esență, scopul prim-ministrei Italiei este de a construi relațiile cu țările africane în așa fel încât aceste legături să nu mai fie supuse fluctuațiilor pe termen scurt – zguduite de crize și dictate de răspunsuri la situații neprevăzute. 

Guvernul Meloni încearcă să pună bazele unor fluxuri comerciale ample, investiții și scheme de cooperare interstatală. O astfel de abordare amplă, speră cabinetul Meloni, ar trebui să permită Italiei să abordeze mai bine fluxurile de migranți fără acte. 

La începutul lunii ianuarie 2024, Planul Mattei a fost ratificat de Camera Deputaților din Italia. Planul în cauză are un orizont de patru ani și prevede investiții semnificative pentru a permite țărilor africane să își dezvolte și să-și îmbunătățească infrastructura energetică. Totodată, conține prevederi pentru sprijinirea Italiei și UE prin inițiative de consolidare a exporturilor, a securității alimentare și a exploatării durabile a resurselor naturale în Africa.

În Senatul italian, pe 29 ianuarie 2024, prim-ministra Meloni a dezvăluit că o sumă inițială de 5,5 miliarde de euro va fi investită în "proiecte-pilot" în Maroc, Mozambic, Tunisia, Egipt, Kenya, Algeria, Coasta de Fildeș, Republica Democratică Congo și Etiopia.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.