Uneori se face curățenie chiar și la Viena. Un fost ofițer de informații austriac, arestat în baza acuzațiilor de spionaj pentru Rusia


Uneori se face curățenie chiar și la Viena. Un fost ofițer de informații austriac, arestat în baza acuzațiilor de spionaj pentru Rusia

Un fost ofițer de informații austriac a fost arestat vineri după ce a fost acuzat că a spionat pentru Rusia, a informat luni Austria Press Agentur (APA).

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, țară cunoscută drept cuib de spioni ruși, a declarat pentru presă că acuzațiile formulate împotriva lui Egisto Ott, care a lucrat pentru Agenția Federală pentru Protecția de Stat și Luptă împotriva terorismului (BVT), sunt "grave" și trebuie să fie tratate temeinic de către justiție și alte agenții de stat. 

"Trebuie să împiedicăm rețelele de spionaj rusești să ne amenințe țara prin infiltrarea sau exploatarea partidelor sau rețelelor politice", a spus cancelarul austriac. 

Procuratura din Viena a declarat luni că acuzațiile de spionaj se referă la "abuz în serviciu" și sunt "în detrimentul Austriei". 

"Se spune că Ott a transmis informații clasificate - cum ar fi o notă strict confidențială de la BVT și o anchetă de la FBI - de pe adresa sa de e-mail de la serviciu către adresa sa privată de e-mail. Până la urmă au ajuns - sau cel puțin așa este suspiciunea - la serviciile ruse de informații", a relatat APA.

Mai exact, Ott este suspectat că ar fi transmis serviciilor de informații ruse, în 2022, date sensibile de pe telefoanele mobile ale a trei foști oficiali de rang înalt ai Ministerului de Interne austriac. Datele au ajuns la Ott după ce telefoanele mobile ale oficialilor au căzut în apă în timpul unei excursii cu barca pe Dunăre și trebuiau reparate de specialiștii IT, dar au ajuns cumva în mâinile lui.

Acuzațiile împotriva lui Egisto Ott l-au determinat pe cancelar să convoace pentru marți, săptămâna viitoare, o ședință a Consiliului Național de Securitate al Austriei. Consiliul, care este format din miniștri guvernamentali, precum și din membri ai tuturor partidelor politice, reprezintă un grup consultativ cheie în probleme de securitate și apărare.

Christina Salzborn, purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Regional pentru Materie Penale din Viena, for judiciar care a impus arestarea preventivă a lui Ott, a declarat că "motivele reținerii au fost riscul de coluziune și riscul săvârșirii unei infracțiuni". 

Ott a negat toate acuzațiile care i-au fost aduse atunci când a fost interogat de judecător, a adăugat Salzborn, menționând totuși că nu a făcut recurs împotriva reținerii sale, astfel încât ordonanța de arestare preventivă este efectivă din punct de vedere juridic.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.