Premierul polonez Donald Tusk a avertizat că Europa se află în "cel mai critic moment de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial" și că suntem în perioada de dinaintea războiului.
Într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Pais, premierul Donald Tusk a explicat că "ceea ce este cel mai îngrijorător acum e că literalmente orice scenariu este posibil".
"Nu am mai avut o astfel de situație din 1945. Știu că sună devastator, mai ales pentru oamenii din generația mai tânără, dar trebuie să ne obișnuim mental cu o nouă eră. Suntem într-o epocă de dinainte de război. Nu exagerez. Acest lucru devine din ce în ce mai evident în fiecare zi", a mai spus Tusk, vorbind despre amenințarea rusă.
Referindu-se la survolarea spațiului aerian polonez de o rachetă de croaziera rusă, Tusk a explicat cât de aproape de război este țara sa.
"Când Lviv sau alte orașe din vestul Ucrainei sunt atacate, zgomotul exploziilor poate fi auzit în partea noastră din zona de frontieră. La ultimul Consiliu European am avut o discuție interesantă cu premierul spaniol Pedro Sánchez. El ne-a cerut să nu mai folosim cuvântul „război” în declarații. El a susținut că oamenii nu vor să fie amenințați în acest fel, că în Spania sună abstract. I-am răspuns că în partea mea de Europa, războiul nu mai este o abstractizare - și că datoria noastră nu este să discutăm, ci să acționăm și să ne pregătim pentru a ne apăra", a continuat Tusk.
Întrebat ce s-ar întâmplă dacă Ucraina ar pierde războiul, Tusk a spus că trebuie să renunțăm să ne întrebăm casta.
"Sarcina noastră principală ar trebui să fie să protejăm Ucraina de invazia rusă și să menținem Ucraina ca stat independent și integral. Depinde de noi să ne asigurăm că Ucraina poate evita scenariile pesimiste", a subliniat premierul polonez.
Vorbind despre relația cu Ucraina, Tusk a spus: "Am avut o istorie comună foarte dificilă cu Ucraina; ceea ce s-a întâmplat acum între popoarele noastre — această solidaritate de necontestat — este un miracol. Vreau să mențin această atitudine, deși nu este ușor". (sursa: AICI)