Sentință neobișnuită: Iranul și-a condamnat la moarte unul din șefii poliției care au reprimat revoltele de masa împotriva regimului de la Teheran din 2022


  • ACP
  • Mar 28, 2024 12:17
  • 901
Sentință neobișnuită: Iranul și-a condamnat la moarte unul din șefii poliției care au reprimat revoltele de masa împotriva regimului de la Teheran din 2022

Un tribunal din Iran a dat o sentință surprinzătoare în cazul unui șef de poliție din nordul Iranului, fiind condamnat la moarte după ce a fost acuzat de uciderea unui protestatar în timpul protestelor antiguvernamentale din 2022.

Polițistul Jafar Javanmardi a fost arestat în decembrie 2022, după ce a împușcat pe stradă un bărbat în timpul demonstrațiilor declanșate de moartea în arest a unei tinere - Mahsa Amini - care fusese reținută pentru că ar fi încălcat strictul cod  vestimentar al Iranului pentru femei.

Protestatarul, Mehran Samak, în vârstă de 27 de ani, a cedat rănilor pe care le-a suferit după ce a fost lovit de gloanțe de pușcă în timpul unui miting desfășurat în nordul orașului Bandar Anzali, pe 30 noiembrie 2022. El a fost împușcat în mașina sa după ce a claxonat pentru a sărbători înfrângerea echipei de fotbal a Iranului în fața Statelor Unite la Cupa Mondială din Qatar, în timpul protestelor pentru Mahsa Amini, conform grupurilor pentru drepturile omului din afara Iranului.  

Oficialul de poliție a fost acuzat la scurt timp de "încălcarea regulilor de utilizare a armelor de foc, ducând la moartea lui Samak" și a fost condamnat la moarte "în conformitate cu legea islamică a pedepsei, cunoscută sub numele de legea qisas, sub acuzația de omor premeditat".

La mijlocul lunii ianuarie, site-ul web Mizan Online, din domeniul judiciar, a declarat că au fost anulate două condamnări la moarte în cazul lui Javanmardi de către Curtea Supremă, care a trimis cazul unei alte instanțe.  

Provincia Gilan, unde se află orașul Bandar Anzali, a fost un punct de foc al mișcării de protest la nivel național care a zguduit Iranul. Sute de oameni au fost uciși în timpul protestelor de luni de zile, inclusiv zeci de forțe de securitate, în timp ce alte mii au fost arestați. Cele mai multe decese au fost cauzate de arme de foc, inclusiv de puști de asalt. Pe 8 martie, un raport al Misiunii Internaționale Independente de Constatare a Faptelor de la ONU a declarat că "reprimarea protestelor pașnice" din Iran și "discriminarea instituțională împotriva femeilor și fetelor" au dus la încălcări ale drepturilor omului, unele dintre acestea fiind crime împotriva umanității.

"Misiunea a stabilit că multe dintre încălcările grave ale drepturilor omului constituie crime împotriva umanității – în special cele de crimă; pedeapsa cu închisoarea; tortură; viol și alte forme de violență sexuală; persecuţie; dispariția forțată și alte acte inumane", a subliniat misiunea ONU.

Misiunea ONU a mai constatat că Teheranul a executat în mod arbitrar cel puțin nouă tineri din decembrie 2022 până în ianuarie 2024, după procese sumare care s-au bazat pe mărturisiri extrase sub tortură și maltratare. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.