Efectul sancțiunilor: Moscova are probleme majore la nivel global în ceea ce privește încasarea banilor pentru petrolul pe care l-a vândut


  • ACP
  • Mar 28, 2024 11:37
  • 882
Efectul sancțiunilor: Moscova are probleme majore la nivel global în ceea ce privește încasarea banilor pentru petrolul pe care l-a vândut

Moscova începe să simtă mult mai bine sancțiunile impuse de Statele Unite, pe măsură ce băncile din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite, prin care vin banii pentru achitarea petrolului rusesc, au devenit mai precaute față de sancțiunile secundare ale Washington și întârzie astfel plățile pentru companiile petroliere ruse.

În ultimele săptămâni mai multe bănci din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite au pus în aplicare cerințele de respectare a sancțiunilor, ceea ce a dus la întârzieri sau chiar respingerea transferurilor de bani către Moscova, potrivit unor surse bancare și comerciale citate de Reuters. Băncile au început să le ceară clienților să ofere garanții scrise că nicio persoană sau entitate din lista de sancțiuni a Statelor Unite nu este implicată într-o tranzacție sau nu e beneficiară a unei plăți. Astfel, veniturile către Kremlin sunt întârziate și neregulate, în timp ce fluxurile globale de energie rămân perturbate.

Întrebat despre rapoartele conform cărora băncile din China au încetinit plățile, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că există probleme de plată. 

"Desigur, presiunea fără precedent din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene asupra Republicii Populare Chineze continuă", a declarat Peskov pentru presă. 

"Acest lucru, desigur, creează anumite probleme, dar nu poate deveni un obstacol în calea dezvoltării în continuare a relațiilor noastre comerciale și economice (cu China - n.red.)", a continuat Peskov.

"Problemele au revenit din decembrie, după ce băncile și companiile și-au dat seama că amenințarea cu sancțiuni secundare din SUA este reală", a spus o sursă comercială, referindu-se la un ordin executiv al Trezoreriei SUA, publicat pe 22 decembrie 2023. Ordinul avertizează că ar putea aplica sancțiuni pentru eludarea plafonului la prețul petrolului rusesc - de 60 de dolari pe baril -  impus asupra băncilor străine.  

În urma ordinului Washingtonului, băncile chineze, turce și din Emiratele Arabe Unite au sporit controalele, au început să solicite documente suplimentare și au instruit mai mult personal pentru a se asigura că tranzacțiile sunt conforme cu plafonul de preț. Documentele suplimentare pot include și detalii despre datele personale ale persoanelor care controlează companiile implicate în tranzacție, astfel încât băncile să poată verifica orice expunere la lista entităților și persoanelor supuse sancțiunilor Statelor Unite. Anul acesta unele întârzieri ale plăților au ajuns să se întindă de la două săptămâni până la două luni, conform surselor Reuters. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.