Guvernul Viktor Orban, zguduit de un imens scandal de corupție. Înregistrarea în care o fostă ministră a Justiției vorbește despre modul în care apropiații Executivului maghiar încearcă să pună pe butuci o anchetă ce vizează politicieni de vârf din partidul de guvernământ Fidesz


Guvernul Viktor Orban, zguduit de un imens scandal de corupție. Înregistrarea în care o fostă ministră a Justiției vorbește despre modul în care apropiații Executivului maghiar încearcă să pună pe butuci o anchetă ce vizează politicieni de vârf din partidul de guvernământ Fidesz

Budapesta se confruntă cu un scandal imens odată cu publicarea unei înregistrări care a dezvăluit că apropiați ai Guvernului au manipulat documente într-un proces de corupție aflat în curs și care implică politicieni ai partidului Fidesz, condus de premierul Viktor Orbán.  

Péter Magyar a distribuit online o înregistrare vocală, în care fosta sa soție - fosta ministră a Justiției Judit Varga - susține că cineva din cadrul parchetului a manipulat documentele relevante pentru un caz care îl implică Pál Völner, fost secretar de stat al Ministerului Justiției și pe Gyögy Schadl, fost șef al Camerei Executorilor Judecătorești din Ungaria.  

Cazul reprezintă unul dintre cele mai importante procese de corupție care implică politicieni din prima linie din ultimii ani, dată fiind acuzația conform căreia Schadl l-a mituit în mod regulat pe Völner, plătindu-i un total de cel puțin 210.000 de euro, pentru a-și exercita influența ca secretar de stat și ministru adjunct în favoarea lui Schadl. Astfel, în schimbul unor comisioane, a fost asigurată numirea unor executori judecătorești aleși de Schadl.  

Magyar susține că a făcut în ianuarie 2023 înregistrarea, în timpul unei conversații în care Varga, pe atunci ministră a Justiției, a zis că e asociată cu un Guvern asemănător mafiei, din care nimeni nu putea scăpa. În înregistrarea care durează mai puțin de două minute, Varga afirmă că procurorul-șef Péter Polt "nu deține controlul asupra situației" privind procesul pentru corupție, ceea ce face imposibilă "protejarea" lui György Schadl de urmărire penală.  

Și numele lui Antal Rogán, șeful Cabinetului premierului maghiar, apare în înregistrare, Varga spunând că acesta ar fi eliminat numele lui din probele din cazul Schadl, alături de alți demnitari.  

Judit Varga a răspuns imediat pe Facebook, plângându-se într-o postare că a fost șantajată cu această înregistrare timp de mai multe luni de zile. 

"Îngrozitor", a scris aceasta.

"Mă șantajează cu asta de peste un an. Péter Magyar și-a înregistrat în secret fosta lui soție – eu – în casa noastră comună și acum o exploatează pentru a-și promova agenda politică. O astfel de persoană nu merită încredere", a continuat Varga. 

Varga a mai zis că Magyar a început să o amenințe când ea i-a transmis că o să divorțeze, după mai mulți ani în care a avut de suportat violențe din partea lui. 

"Acesta a fost contextul filmării... Se pregătea să mă șantajeze. M-a provocat recitând bârfe din presă. Întrucât mă teroriza de zile întregi, i-am spus ce voia să audă ca să pot scăpa cât mai curând posibil... Într-o stare de intimidare, oamenii spun lucruri pe care nu le-ar zice", a adăugat fosta ministră. 

Marți dimineață, Magyar s-a prezentat în fața Procuraturii Generale pentru o audiere. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.