Într-un amplu interviu pe care l-a acordat recent publicației noastre, deputatul PNL Cristian Băcanu le-a adresat o întrebare românilor care pică în capcana propagandei ruse și dau astfel crezare promisiunilor unor personaje precum fostul președinte moscovit Dmitri Medvedev, care în speranța că statul său agresor va câștiga războiul din Ucraina, le-a transmis câtorva țări din Europa de Est, printre care și România, deșarta promisiune că Moscova le va oferi mai multe teritorii.
Comentând pe tema hărții prezentate de Medvedev, Cristian Băcanu i-a întrebat pe acei români: "Când vreodată în istorie ne-a dat nouă Rusia ceva?!". În acest context, deputatul liberal a amintit rapturile teritoriale suferite de România din pricina Moscovei în anul 1940 și a adus în discuție totodată tema tezaurului furat de oficialii moscoviți. Pe ultimul subiect menționat, Cristian Băcanu a precizat că, în urmă cu câteva luni, a lăsat la Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii două cărți care abordează tema tezaurului furat de moscoviți, acțiune ce are menirea de a spori gradul de conștientizare în rândul oficialilor americani în legătură cu furtul în cauză.
Podul.ro: Vă voi oferi un exemplu concret de teză propagandistică care circulă acum pe canalele pro-ruse în România: țara noastră să iasă afară din NATO, iar astfel, drept recompensă, Rusia promite că ne oferă regiunea Cernăuți și, mai nou, regiunea Vinița, asta conform unei hărți prezentate de fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, una dintre cele mai agresive voci ale regimului Putin. Inclusiv Poloniei i se promit teritorii. Condiția este însă ieșirea din NATO, iar în ipoteza a ceea ce speră oficialii ruși și anume câștigarea războiului din Ucraina, ei promit teritorii unor anumite țări din Europa de Est.
Cristian Băcanu: Eu pun câteva întrebări de bun simț. Când vreodată în istorie ne-a dat nouă Rusia ceva?! Ne-a dat vreodată?! Mergem la cartea de istorie și vedem ce ne-a luat, că de dat nu ne-a dat niciodată nimic. Ne aducem aminte că în anii '40 am pierdut Basarabia. Cum am pierdut Basarabia? Ne-au luat-o rușii. Nu s-a întâmplat vreodată să o dăm noi, nu? Nu am dat-o, ne-au luat-o. Înainte de asta, ne aducem aminte că pe parcursul Războiului de Independență, rușii au vrut să-și staționeze trupele în România și regele Carol știa foarte bine la ce expune țara pe care o conducea și a zis: "Atenție, puteți să traversați România, să mergeți spre front, dar nu rămâneți pe aici foarte mult". Și a protejat rutele, căile de acces cu Armata Română. Ulterior, rușii ne-au cerut ajutorul, au promis niște lucruri și nici atunci nu s-au ținut de cuvânt. Când au dat vreodată rușii ceva cuiva? Haideți să ne gândim. Eu îmi aduc aminte, de pildă, că rușii ne-au luat tezaurul. În 1917, România se afla într-o situație foarte ingrată. Mă rog, vorbeam despre o altă Românie, o altă realitate geografică, aveam Moldova și Muntenia, Muntenia fusese ocupată de către trupele Austriei și Germaniei în Primul Război Mondial. Noi eram aliați cu Imperiul Țarist și tezaurul Băncii Naționale a fost dus la Iași, iar la insistențele țarului s-a luat decizia, pentru că nu se putea garanta siguranța tezaurului la Iași, să fie transferat la Moscova. Nici astăzi, în 2024, nu ne-au dat tezaurul înapoi. Este un subiect foarte interesant de care, din păcate, românii uită. În luna decembrie 2023, am dus două cărți care documentează foarte bine ce s-a întâmplat cu tezaurul nostru. E vorba despre o carte scrisă de domnul Ilie Schipor, care a fost diplomat în Ambasada României la Moscova și o altă carte scrisă de domnul Păunescu, care este consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu. Am lăsat aceste cărți la Biblioteca Congresului Statelor Unite. E important să citim, să vedem ce s-a întâmplat acolo, să vedem că există documente. Rușii spun acum "Nu găsim tezaurul". Nu există așa ceva! Mai este o teorie care spune "Au fugit într-o noapte niște băieți cu o bărcuță...". Vorbim despre aproape 100 de tone de aur. Nu ai cum să fugi cu ele.
Podul.ro: Dacă ar fi cum zic ei, atunci ar trebui impuse sancțiuni care să compenseze această pierdere.
Cristian Băcanu: Sancțiuni sunt deja impuse. Ar trebuie văzut ce sancțiuni suplimentare trebuie impuse. Dar este o decizie care depășește nivelul unui parlamentar din Parlamentul României, dar sigur că noi ar trebui să susținem toate demersurile pentru recuperarea tezaurului. E un drept de creanță istorică pe care-l avem în raport cu Federația Rusă. Este datoria noastră să luptăm pentru recuperarea tezaurului și acum și peste 100 de ani până când, la un moment dat, contextul istoric va permite să recuperăm acest tezaur, care e al cetățenilor români, al copiilor noștri și trebuie să-l aducem înapoi acasă!