Macron îl avertizează pe Netanyahu: Mutarea forțată a populațiilor este crimă de război. Președintele Franței a ”condamnat cu fermitate” anunțul Israelului privind confiscarea a 800 de hectare de teren în Cisiordania


Macron îl avertizează pe Netanyahu: Mutarea forțată a populațiilor este crimă de război. Președintele Franței a ”condamnat cu fermitate” anunțul Israelului privind confiscarea a 800 de hectare de teren în Cisiordania

Mutarea forțată a populațiilor este o „crimă de război”, a spus duminică președintele francez Emmanuel Macron, într-o convorbire telefonică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, care plănuiește o operațiune militară în orașul Rafah din sudul Gazei. 

Președintele Franței a reiterat apelul pentru încetarea imediată și durabilă a focului în Gaza, exprimându-și îngrijorarea cu privire la continuarea operațiunilor întreprinse de forțele israeliene în jurul spitalului Al-Shifa, care este centrul de comandă al Hamas, conform Israelului.

Macron „și-a exprimat încă o dată opoziția fermă față de o ofensivă asupra orașului Rafah”, unde majoritatea populației din Gaza s-a adăpostit după luni de lupte aprige pe teritoriul asediat, a mai comunicat Palatul Elysee din convorbirea purtată de cei oameni de stat. 

„El a amintit că strămutarea forțată a populațiilor este o crimă de război în ceea ce privește dreptul internațional, iar viitorul Gazei poate fi decis doar în cadrul creării unui viitor stat palestinian și sub responsabilitatea autoritățîi palestiniene”, se arată în comunicat. 

Președintele francez a „condamnat cu fermitate” și anunțul Israelului de vineri privind confiscarea a 800 de hectare de teren în Cisiordania, ocupată pentru noi așezări, subiectul fiind atins în timpul convorbirii de duminică cu Netanyahu: 

„Președintele a condamnat ferm și recentele anunțuri israeliene în ceea ce privește colonizările, contrare dreptului internațional”

Declarația Israelului conform căreia pământul din Cisiordania a devenit „pământ de stat” ar fi cea mai mare confiscare de acest fel din ultimele decenii, conform activiștilor pro-palestinieni. 

Premierului israelian i s-a cerut să deschidă necondiționat și fără întârziere toate frontierele terestre care trec spre Gaza și să evite orice escaladare în Ierusalim și Cisiordania în timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului. 

Macron a avut duminică discuții și cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, în timpul cărora a discutat despre „situația umanitară nejustificată din Gaza”, a se mai precizează în cpmunicatul Palatului Elysee. 

Forțarea civililor să riște foametea a fost un act nejustificat, au spus cei doi lideri. Ei au convenit, de asemenea, asupra necesității unei soluții cu două state la conflictul israeliano-palestinian, una care „implică crearea unui stat palestinian, cu Gaza inclusă”

(Sursa: France24)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.