O serie de proteste s-au desfășurat duminică în mai multe orașe din Cuba pe fondul lipsei energiei electrice și a alimentelor. Locuitorii țării comuniste se confruntă cu aceste probleme de mai mulți ani de zile.
În Santiago de Cuba, al doilea oraș ca mărime al țării, oamenii au ieșit în stradă strigând "mâncare și electricitate!", forțând autoritățile să dea drumul energiei electrice pentru populație și să livreze câteva camioane cu orez, conform unui localnic care a vorbit pentru presă sub protecția anonimatului. Și în Bayamo, alt oraș mare cubanez, au avut loc proteste, fapt făcut cunoscut și pe rețelele sociale, unde au fost postate imagini cu oameni ce protestau pe străzile mai multor orașe cubaneze.
De asemenea, așa cum puteți vedea în următoarea înregistrare video, zeci de femei au protestat în Santiago de Cuba și împotriva armatei, de care liderii cubanezi se folosesc pentru a reprima varii acțiuni civice. Acestea au scandat, printre altele, "patrie și viață!", respectiv "libertate!".
Iar republicanul Carlos A. Giménez, membru al Camerei Reprezentanților a SUA, a publicat un video în care putem observa o femeie afrocubaneză care strigă "Jos comunismul! Jos Miguel Diaz-Canel (președintele Cubei - n.red.)!".
Ambasada Statelor Unite din Havana a declarat pe rețeaua X că are informații despre "proteste pașnice" în Santiago, Bayamo și în alte părți ale Cubei și a cerut Guvernului cubanez "să respecte drepturile omului în cazul protestatarilor și să abordeze nevoile legitime ale poporului cubanez".
Președintele cubanez Miguel Diaz-Canel a declarat la rândul său, pe rețeaua X, că "unii oameni și-au exprimat nemulțumirea față de situația energiei electrice și a distribuției alimentelor", adăugând însă că "dușmanii Revoluției" urmăresc să exploateze situația dificilă din țară. Există "teroriști cu sediul în Statele Unite, pe care i-am denunțat în mai multe rânduri, care încurajează acțiuni care contravin ordinii interne a țării", a mai spus președintele comunist.
Și ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez, a avut o intervenție pe rețeaua X, îndemnând Washingtonul să nu "intervină în afacerile interne ale țării".
Națiunea de 11 milioane de oameni se confruntă cu o nesfârșită criză economică, după prăbușirea URSS, care i-a asigurat pentru zeci de ani suficiente resurse cât să poată supraviețui. În prezent, Cuba suferă de o lipsă cronică de alimente, combustibili și multe alte elemente de bază, iar lipsa investițiilor în infrastructura energetică a făcut ca furnizarea energiei electrice către populație să fie posibilă doar câteva ore pe zi. Cuba dispune de energie electrică de la opt centrale termoelectrice vechi, ce sunt de multe ori închise pentru a fi cârpite, și de la opt centrale electrice plutitoare închiriate din Turcia, care sunt la rândul lor închise de multe ori din cauza lipsei combustibilului.
De la începutul lunii martie, din cauza lucrărilor de întreținere la centrala termoelectrică Antonio Guiteras, cea mai mare de pe insulă, au avut loc întreruperi de lungă durată ale energiei electrice, iar din acest weekend situația a devenit chiar mai gravă pe fondul lipsei combustibilului necesar pentru generarea energiei electrice. Astfel, întreruperile au durat până la 14 pre pe zi în unele zone, cum ar fi în Santiago de Cuba. (sursa: AFP, Time)