Letonia pregătește deportarea unui număr semnificativ de ruși. Motivele întemeiate ale Guvernului leton


Letonia pregătește deportarea unui număr semnificativ de ruși. Motivele întemeiate ale Guvernului leton

Autoritățile letone au anunțat că iau în calcul deportarea unui număr de 800 de ruși, care nu au oricum dreptul de a rămâne în țara baltică, fostă republică sovietică.

Reprezentanța Departamentului de Migrație din Letonia, Madara Puķe, a spus într-un interviu acordat postului TV3 că "în acest moment, 800 de persoane nu au primit dreptul de ședere în Letonia. Nu au solicitat nici rezidența permanentă, nici temporară. Am furnizat informații despre aceste persoane Serviciului de Grăniceri de Stat pentru o verificare ulterioară. În următoarele săptămâni va deveni clar dacă acești oameni sunt în continuă în Letonia. Dacă sunt, vor fi emise comenzi de plecare pentru 30 de zile". 

Departamentul anunțase în ianuarie că deportarea din țară vizează 1.167 de cetățeni ruși, dar nu se știe câți dintre ei au părăsit deja țara.

Dincolo de aspectele legale, Guvernul leton are în vedere scăderea numărului rușilor care nu sunt cetățeni letoni și din cauza problemelor pe care le aduce prezența rusă în țară. Se cunoaște faptul că Rusia vizează țările baltice cu agenți pregătiți să desfășoare activități de spionaj ori sabotaj, potrivit raportului de activitate din 2023 al Serviciului de Securitate al Statului (VDD).

În același timp, există un număr neobișnuit de mare de acte de vandalism petrecute în ultimele săptămâni - atât vandalism al afișelor pro-Ucraina, cât și graffiti-uri care susțin agresiunea rusă pe pereții clădirilor, conform relatărilor televiziunilor letone din data de 14 martie, fiind citat Comitetul de Securitate, Ordine și Prevenire a Corupției al Consiliului orașului Riga.

În aceste condiții, e de înțeles poziția Guvernului leton față de cetățenii ruși de pe teritoriul țării baltice.

Aceștia sunt amenințați cu deportarea dacă nu au promovat un examen de limbă letonă pentru a putea solicita un permis de ședere temporară pentru doi ani, chiar dacă ar putea să le fie reevaluate  cunoștințele lor de limbă, a declarat reprezentanta Departamentului de Migrație.

Impunerea unui examen de letonă, ce trebuie obligatoriu promovat, pentru rușii care anterior au fost cetățeni ai țării și au un permis de ședere permanent, a fost considerată legală de către Curtea Constituțională a Letoniei. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.