Cu prilejul unui discurs susținut la o conferință privind diplomația ecleziastică, un membru al Parlamentului grec – fostul ministru-adjunct al Educației și Afacerilor Religioase, Angelos Syrigos – a descris încercările Bisericii Ruse de a se infiltra în patriarhiile și bisericile ortodoxe grecești.
„Există îngrijorări continue cu privire la încercările Rusiei de a exercita influență asupra Sfântului Mormânt din Ierusalim. Deși au existat cazuri în care aparent au fost făcute progrese în direcția acestui obiectiv, alteori aceste eforturi au fost oprite. Au făcut eforturi să facă același lucru în cadrul Patriarhiei Alexandriei. Acolo, atitudinea hotărâtă adoptată de Patriarhul Teodor a împiedicat infiltrarea Rusiei în Patriarhie. În consecință, ei au căutat să înființeze un Exarhat, ca o abordare alternativă. Acest demers este finanțat în mare măsură din resurse rusești”, a dezvăluit Syrigos, potrivit publicației Orthodox Times.
O situație similară are loc și pe Muntele Athos, conform oficialului grec, unde Rusia a încercat și încearcă să-și sporească influența prin sprijinul financiar acordat unor mănăstiri.
„Războiul din Ucraina a redus numărul de pelerini ruși la Muntele Athos, care era și mai mare înainte de recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei de către Biserica Greciei”, a spus Syrigos, completând:
„Acesta a fost factorul principal care a stârnit nemulțumiri și a dus la tensiuni între ierarhi. Ascult cu atenție toate punctele de vedere, recunoscând că a fost o decizie luată de Patriarhia Ecumenică, susținută ulterior de Biserica Greciei, un pas pe care Biserica Albaniei nu l-a făcut, de exemplu”.
Syrigos a explicat diferitele căi prin care operează oamenii Moscovei: „Când un mitropolit al Bisericii Greciei are nevoie de fonduri pentru a gestiona bilanțurile în casele de bătrâni, Rusia intervine și oferă asistență. În același timp, sunt făcute diverse propuneri pentru a stabili o legătură spirituală între Rusia și Grecia”.
El a făcut, de asemenea, referire la alegerile pentru ungerea unui nou Arhiepiscop în Cipru, unde poporul votează pentru trei ierarhi, care formează „Triprosopo” din care se prezintă un nou arhiepiscop. Acolo au existat presiuni asupra locuitorilor insulei pentru a lua parte la vot și cei 60.000 de rezidenți ruși care locuiesc în Cipru, dar în cele din urmă s-a acordat dreptul de vot numai rezidenților permanenți, reducându-se enorm numărul de ruși eligibili pentru vot.
„Era clar că a existat o încercare de a influența alegătorii”, a subliniat el, punctând: „Dacă ar fi participat rușii, ar fi fost ales un Arhiepiscop care era un susținător al Rusiei” – detalii AICI.
Încercările Moscovei de a interveni subteran în viața Bisericii Ortodoxe au fost scoase la lumină și când s-a descoperit, în 2018, că mai mulți hackerii ruși au petrecut ani de zile încercând să spioneze corespondența privată a unora dintre cele mai înalte personalități creștine ortodoxe din lume. Conform autorităților americane, care au descoperit activitatea de spionaj a rușilor, țintele au inclus consilieri ai Patriarhului Ecumenic Bartolomeu I, dar și alți ierarhi și Bisericilor Ortodoxe, fiind vizate în această acțiune de hacking aproximativ 4700 adrese de email ale ierarhilor ortodocși – detalii AICI.