Un ”Dodon al României” certat cu toți vecinii și un stat izolat de lumea democratică. Ce ar putea însemna pentru România și români să îl aibă la Cotroceni pe George Simion


Un ”Dodon al României” certat cu toți vecinii și un stat izolat de lumea democratică. Ce ar putea însemna pentru România și români să îl aibă la Cotroceni pe George Simion

Deși poporul român a dovedit, de-a lungul istoriei, că are mult mai mult discernământ decât au crezut unii politicienii vremelnici care l-au condus, totuși nu ar strica să facem un exercițiu de imaginație despre situația șocantă în care România, prin votul acelorași cetățeni români, ar ajunge să fie condusă de la Cotroceni de către un politician precum George Simion. 

Un scenariu în care la Cotroceni ar ajunge un politician ca George Simion nu este imposibil, tocmai de aceea cetățenii români ar trebui să știe, și dacă e cazul, să se pregătească pentru așa ceva. Simion nu și-a anunțat oficial candidatura pentru alegerile prezidențiale din această toamnă, însă, dată fiind popularitatea sa printre votanții AUR (Simion e de departe cel mai popular din gașca AUR), nominalizarea sa drept candidat este foarte probabilă, iar declarațiile sale precum că ,,încă se caută”, ,,se discută”, ,,se analizează” candidatul potrivit sunt doar un preludiu de suspans – în realitate, staff-ul lui Simion așteaptă momentul potrivit pentru a face ,,marele anunț”. 

Românii din dreapta Prutului ar putea, practic, să repete greșeala făcută în 2016 de românii din Stânga Prutului, atunci când l-au ales președinte al Republicii Moldova pe pro-rusul, pseudo-suveranistul și moldovenistul Igor Dodon. Pare greu de crezut, dar situația actuală a lui George Simion este una similară cu cea a ex-președintelui rusofil al Basarabiei, ba chiar mai gravă. 

Ieri, Podul.ro a anunțat că Ucraina îi va menține și prelungi interdicția lui George Simion de intrare pe teritoriul Ucrainei (detalii AICI), iar acum o lună, jurnaliștii Newsmaker de la Chișinău au anunțat că Simion este interzis în Republica Moldova pentru încă 5 ani (detalii AICI). 

Practic, avem de-a face cu un politician prezidențiabil suspectat de serviciile secrete de la Chișinău și Kyiv că ar avea legături cu oameni conectați la FSB și Kremlin. Deși nu sunt deschis pro-moscovite, mesajele așa-zise ,,suveraniste”, anti-europene și anti-NATO ale lui Simion se aseamănă, totuși, destul de mult cu vechile narațiuni și mesaje de campanie electorală ale lui Dodon, fiind identice și cu actualele narațiuni ale Kremlinului. 

Gravitatea constă în statutul actual pe care îl are Simion în afara țării: e interzis în Ucraina și în cel de-al doilea stat românesc. Nici Dodon nu a avut interdicție în Ucraina și în România, pe care, culmea, o vizitează foarte des, deși este un românofob notoriu cu acte în regulă. Dodon nici măcar nu era certat cu omologii săi de la București și Kyiv, ci doar era văzut ca o marionetă docilă a Moscovei, acolo unde mergea lunar. George Simion este și în conflict cu autoritățile moldovene și ucrainene, dar și interzis în aceste două state vecine României. Mai mult, nu e clar deloc dacă, măcar Ungaria altui rusofil, Viktor Orban, ar putea să-l agreeze pe Simion având în vedere conflictele dintre AUR și Fidesz la nivelul Parlamentului European (detalii AICI).

De aici se poate deduce foarte ușor cam cum ar putea arăta România, în cazul în care, printr-un accident al istoriei, ne-am alege cu un astfel de hal la Cotroceni. Ceva și mai grav decât atât ar fi, în cazul unui dezastru pe fronturile ucrainene, o recedare à la Carol al II-lea a Basarabiei noastre. Dacă un asemenea scenariu vi se pare o glumă, ar trebui să vă amintiți ce a declarat un deputat, pe atunci membru AUR, cu o lună înainte de invazia genocidară a Rusiei în Ucraina: minarea podurilor care leagă cele două maluri ale Prutului (detalii AICI).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.