O organizație de preoți pro-ruși, care acționau precum Longhin Jar, a fost neutralizată de autoritățile ucrainene: "E una dintre cele mai mari rețele FSB din Ucraina de la începutul invaziei la scară largă!"


O organizație de preoți pro-ruși, care acționau precum Longhin Jar, a fost neutralizată de autoritățile ucrainene: "E una dintre cele mai mari rețele FSB din Ucraina de la începutul invaziei la scară largă!"

Autoritățile din Ucraina au anunțat că au neutralizat o organizație condusă din Rusia, cunoscută sub numele de Blocul Media al Bisericii Ortodoxe Ucrainene aflate sub tutela Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), care, printre altele, a avut misiunea de a incita la ură religioasă. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a raportat că aceasta este "una dintre cele mai mari rețele FSB din Ucraina de la începutul invaziei la scară largă". 

"SBU a desființat o organizație infracțională din Kyiv, care efectua sabotaj informațional comandat de FSB (serviciile ruse de informații - n.red.). Infractorii au produs și dispersat narațiuni pro-Kremlin și mesaje provocatoare în masă, cu intenția de a destabiliza situația socio-politică și de a incita la ură religioasă în Ucraina. Ca urmare a unei serii de măsuri, SBU a demascat peste 15 membri ai grupării, iar 4 inculpați-cheie au fost deja arestați. Unul dintre ei este un lider al bisericii UOC-MP a capitalei, care făcea parte din aparatul serviciilor speciale ruse", a anunțat SBU într-un comunicat. 

Altfel spus, sunt acțiuni similare cu cele întreprinse, de la începutul invaziei rusești, de către ierarhul Bisericii Ruse din Ucraina, Longhin Jar, atât de mediatizat la noi în țară dintr-o perspectivă pozitivă, deși este de notorietate propaganda pro-rusă și anti-ucraineană făcută de acesta. Longhin Jar este judecat în prezent în baza acuzațiilor conform cărora și-a folosit discursurile publice cu scopul de a incita la discriminare religioasă între adepții Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice și cei ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale. În acest sens, procurorii atrag atenția că Longhin Jar i-a denigrat în mod direct pe adepții Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale, comunitate religioasă ce și-a consolidat legături cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, rupându-se totodată de Biserica Moscovită și al ei lider, patriarhul putinist Kirill. 

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV Ambasadorul Ucrainei în România, replică dată propagandiștilor pro-ruși care pretind că preotul Longhin Jar ar fi ținta unor abuzuri ale autorităților ucrainene: "Are toate posibilitățile pentru a se apăra în mod eficient în fața instanței! Nu există politică în acest caz!"

Revenind la cazul invocat la începutul articolului, precizăm totodată faptul că Parchetul General a emis un comunicat în care transmite că "membrii grupului au realizat elaborarea și reflectarea informațiilor denaturate în mass-media, inclusiv în țări din Occident, cu privire la procesul de tranziție a comunității religioase de la Biserica subordonată Moscovei la Biserica Ortodoxă a Ucrainei".

"Narațiunile rusești au fost răspândite prin grupuri de pe rețelele sociale, pe YouTube și în instituții media. Peste 20 de percheziții efectuate în regiunile Kyiv, Ivano-Frankivsk, Hmelnytskyi și Jytomyr, precum și în orașul Kyiv, au scos la iveală dovezi de activitate ilegală, iar 14 membri ai organizației criminale au primit înștiințări de suspiciune", se mai spune în comunicatul Parchetului.  

Coordonatorul rețelei din Ucraina ar fi fost un cleric, care se ocupa de distribuirea materialelor care incitau la conflicte în interiorul Ortodoxiei și justificau un război agresiv împotriva Ucrainei, conform autorităților ucrainene. Inculpatul i-ar fi instruit personal pe alți membri ai organizației, care au creat postări și videoclipuri provocatoare, distribuite prin zeci de canale controlate pe Telegram și YouTube, precum și pe pagini de Facebook și site-uri oficiale ale diferitelor eparhii UOC-MP. Astfel, au fost răspândite la scară largă informații false și incitante împotriva Ucrainei.  

Membrii grupării pro-ruse sunt acum acuzați de înaltă trădare, colaborare cu inamicul, crearea și participarea la o organizație infracțională, incitarea la ură religioasă comisă de un grup organizat, justificarea, recunoașterea ca legitimă a agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei. (sursa: Ukrainska Pravda)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.