Iohannis: "România NU va trimite combatanți în Ucraina!". Președintele României nu a abordat însă varianta propusă de omologul ceh, Petr Pavel, care a vorbit despre o distincție clară între desfășurarea de trupe NATO de luptă și eventuala implicare a trupelor aliate în alte tipuri de activități de sprijin pe teritoriul Ucrainei. La ce s-a referit președintele Cehiei


Iohannis: "România NU va trimite combatanți în Ucraina!". Președintele României nu a abordat însă varianta propusă de omologul ceh, Petr Pavel, care a vorbit despre o distincție clară între desfășurarea de trupe NATO de luptă și eventuala implicare a trupelor aliate în alte tipuri de activități de sprijin pe teritoriul Ucrainei. La ce s-a referit președintele Cehiei

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat marți, 12 martie, că "România nu va trimite combatanți în Ucraina", precizare ce vine ca o reacție la afirmația omologului francez, Emmanuel Macron, care a spus recent că nu poate fi exclusă desfășurarea de trupe occidentale pe teritoriul ucrainean. 

Jurnalist: Vă rog, dacă se poate un comentariu cu privire la declarația Președintelui Macron, conform căreia nu poate fi exclusă trimiterea de trupe occidentale în Ucraina. Este acesta un scenariu care ar trebui discutat? 

Klaus Iohannis: O posibilă trimitere de combatanți în Ucraina nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO, fiindcă Ucraina nu este Aliat NATO. În rest, dacă există înțelegeri bilaterale între un stat și Ucraina pe orice temă, atunci aceste chestiuni țin strict de înțelegerea respectivă bilaterală. România nu va trimite combatanți în Ucraina. Noi sprijinim Ucraina în foarte multe feluri și vom continua așa cum am făcut-o până acum. Am spus-o de multe ori, și îmi face plăcere să o repet: România este alături de Ucraina și de ucraineni și vom continua sprijinul nostru atât timp cât va fi nevoie.

Vedeți video: 


De subliniat este faptul că președintele Klaus Iohannis a folosit terminologia de "combatanți". Însă, la nivelul țărilor NATO s-a discutat despre o altă formulă, respectiv nu despre trupe aliate implicate în mod direct în războiul contra hoardelor ruse, ci despre desfășurarea de personal militar aliat care să antreneze militarii ucraineni pe teritoriul Ucrainei, conform unui interviu acordat vineri, 8 martie, de președintele ceh Petr Pavel. 

Trupele NATO ar putea desfășura activități de sprijin direct pe teritoriul ucrainean, deoarece acest lucru nu încalcă nicio regulă internațională, a zis președintele ceh Petr Pavel într-un interviu acordat pentru Televiziunea Cehă.

Conform președintelui ceh, trebuie să existe o distincție clară între desfășurarea de trupe de luptă și eventuala implicare a trupelor în unele activități de "sprijin", în legătură cu care NATO are deja experiență.

"Trebuie amintit că, după anexarea Crimeei și ocuparea unei părți a Donbasului, care a fost în esență o agresiune, deși la o scară mult mai mică decât cea de astăzi, pe teritoriul ucrainean a operat o misiune de antrenament a NATO, care la un moment dat cuprindea peste 15 țări și cuantifica în jur de 1.000 de oameni", a amintit Pavel, fostul șef al Comitetului Militar al NATO.

"Din punctul de vedere al dreptului internațional și al Cartei ONU, nimic nu ar împiedica trupele statelor membre NATO – precum și civilii, de exemplu – să asiste la activitățile din Ucraina", a subliniat Pavel.

Întrebat dacă va susține implicarea trupelor NATO în sprijinirea Ucrainei direct pe teritoriul acesteia, Pavel nu a răspuns negativ. 

"Cu siguranță nu aș respinge o dezbatere pe această chestiune. Dacă am putea fi de acord cu aliații că, de pildă, în loc să antrenăm soldați ucraineni pe teritoriul statelor membre NATO și să transportăm mii de militari în, să zicem, Polonia sau Cehia, ar fi mult mai logic să transportăm câteva zeci de instructori pe teritoriul ucrainean, care să antreneze soldați ucraineni acolo", a reliefat Pavel. 

Președintele ceh a reamintit, de asemenea, că după începerea invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, Kremlinul spunea că oricine oferă orice tip de asistență Kyivului devine o țintă legitimă. Cu toate acestea, spre disperarea Kremlinului, amenințările nu au produs efectul de descurajare scontat, iar lumea liberă a început să sprijine Ucraina. 

"Astăzi, nu furnizăm Ucrainei doar arme de calibru mic, ci o aprovizionăm cu tancuri. S-ar putea să o aprovizionăm în curând cu avioane, cu rachete de croazieră cu rază medie de acțiune. Și, cu toate acestea, nu a existat niciun atac pe teritoriul NATO. Rusia știe foarte bine că asta ar fi o încălcare a legii de un calibru mult mai mare decât ceea ce face acum", a zis Pavel, adăugând că Rusia este conștientă de puterea NATO.

Potrivit lui Pavel, aliații occidentali ar trebui să aibă curajul să-și apere acțiunile din perspectivă legală, "pentru că a ajuta la antrenarea și întreținerea echipamentelor într-o țară suverană" nu este similar cu a lupta efectiv. (sursa: Kyiv Post)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.