Legea prostituției este serios rediscutată în Germania, după ce s-a constatat că nu a îmbunătățit viața și siguranța practicantelor, totodată facilitând încălcarea cadrului legal


  • ACP
  • Mar 10, 2024 20:21
  • 1432
Legea prostituției este serios rediscutată în Germania, după ce s-a constatat că nu a îmbunătățit viața și siguranța practicantelor, totodată facilitând încălcarea cadrului legal

Problema prostituției este rediscutată serios în Germania în ultimii ani, la mai bine de două decenii după ce prostituția a fost legalizată cu votul social-democraților și al ecologiștilor. Opoziția conservatoare din Parlament militează pentru reformarea legii din 2002 care a legalizat „munca sexuală”, susținând că obiectivul de a îmbunătăți situația lucrătorilor sexuali nu a fost atins și nici reducerea traficului de persoane nu a fost realizată. 

Cercetătoarea Elke Mack spune că bordelurile germane sunt pline de violență și nu există nicio modalitate de a proteja demnitatea femeilor acolo. Mai mult, practica zilnică de a vinde sex poate duce chiar la o „moarte psihologică” 

Ea afirmă, într-un studio, că 95% dintre femeile din industria sexului sunt de fapt forțate să se prostitueze. "Femeile sunt abuzate, iar viața lor este de obicei distrusă. Medicii raportează răni oribile, boli cronice și multe leziuni fizice grave. Mortalitatea prostituatelor este mult mai mare decât la populația generală. Pătrunderea zilnică, într-un mod nemilos, adesea violent, duce la pierderea stimei de sine la multe dintre cele afectate... Potrivit psihiatrilor, amploarea unor astfel de tulburări de stres post-traumatic este similară cu cea a victimelor torturii și a combatanților", se afirmă în studiul acesteia (detalii AICI). 

În același timp, potrivit mai multor studii, majoritatea covârșitoare a femeilor care lucrează în prostituție în Germania e, de fapt, sub controlul unor proxeneți. 

Legea cu privire la legalizarea prostituției, adoptată în 2002, urmărea să ofere securitate, protecție și autonomie lucrătorilor sexuali, oferindu-le un statut profesional, dar a dezincriminat și proxenetismul prin crearea statutului de „antreprenor de sex”. 

Astfel, această afacere profitabilă este încă dominată în mare măsură de crima organizată și cele mai multe dintre prostituate nu sunt înregistrate legal. 

Oficial, în Germania sunt 2.310 unități care oferă servicii sexuale, în timp ce aproximativ 28.280 de prostituate sunt înregistrate, dar numărul real al lucrătoarelor sexuale neînregistrate este undeva între 200.000 și 400.000, potrivit mai multor studii. Dintre acestea, se estimează că aproximativ 90% sunt victime ale traficului de persoane (detalii AICI).

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.