China lansează o campanie de seducție a țărilor europene apropiate, cu scopul de a obține două tipuri de avantaje, inclusiv acorduri comerciale favorabile. Țara europeană care a renunțat însă la un astfel de acord, întrucât doar comuniștii chinezi aveau de câștigat de pe urma lui


  • ACP
  • Mar 7, 2024 22:55
  • 678
China lansează o campanie de seducție a țărilor europene apropiate, cu scopul de a obține două tipuri de avantaje, inclusiv acorduri comerciale favorabile. Țara europeană care a renunțat însă la un astfel de acord, întrucât doar comuniștii chinezi aveau de câștigat de pe urma lui

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a anunțat joi că țara sa va extinde politicile de intrare fără viză pentru șase țări europene, începând cu 14 martie.

Wang a declarat că, pe lângă eliminarea vizelor pentru Elveția, Irlanda, Ungaria, Austria, Belgia și Luxemburg, Beijingul va continua să introducă măsuri favorabile, inclusiv metode de plată mai convenabile pentru cetățenii străini. Înaltul demnitar chinez, care este și membru al Biroului Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist din China, și-a exprimat speranța că mai multe țări vor oferi, de asemenea, "confortul vizelor pentru cetățenii chinezi".  

Beijingul ar intenționă ca - în cadrul acestei campanii de apropiere de țările europene care îi sunt mai apropiate - să organizeze mai multe vizite locale ale diplomaților străini "pentru a construi punți cu scopul ca întreprinderile locale să deschidă cooperarea", a menționat Wang, preluat de publicația comunistă chineză "Global Times". China a anunțat totodată că dorește semnarea unor acorduri de liber schimb cu alte țări, "la standarde mai înalte", pentru a-și extinde zonele, rețelele de liber schimb. (sursa: AICI)

Acest fapt ar favoriza însă numai economia chineză, așa cum s-a văzut în cazul unui acord semnat între Beijing și Roma în 2019, la care partea italiană a renunțat în 2023. În urma acordului privind "comerțul și investițiile nestingherite", piață italiană a fost rapid inundată de produsele chineze, în timp ce importurile de produse italiene în China au crescut foarte puțin.  

Astfel, importurile chineze pe piețele italiene au crescut de la puțin peste 35 de miliarde de dolari în 2019, la aproape 61 de miliarde de dolari în 2022, în timp ce exporturile italiene către China au crescut ușor de la 14,5 miliarde de dolari, la 19 miliarde de dolari până în 2022. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.