Pe parcursul primei zile a Congresului PPE, eveniment desfășurat la București, deputatul PNL Daniel Gheorghe a acordat un interviu pentru Podul.ro în care a demontat mitul "Rusia este apărătoarea ortodoxiei".
"Oamenii trebuie să vadă realitățile. Oamenii trebuie să știe că Rusia este o țară unde acele valori pe care le clamează, fie sunt grav încălcate, fie ele nu există. Vorbim despre un mit complet aiuristic, mai precis cel al «Rusiei - apărătoarea ortodoxiei». Rusia nu doar că nu e apărătoarea ortodoxiei, ci încalcă gravisim valorile ortodoxiei. Este o țară în care liderii religioși ajung să fie subordonați politic față de regimul Putin și încurajează cetățenii să se înroleze și să participe la agresiunea militară asupra Ucrainei. E un război pornit pentru a schimba regimul politic într-o altă țară, pentru a o amputa teritorial, pentru a o distruge economic. Mă tem că toate trei sunt valabile în cazul Ucrainei, iar astfel ceea ce se întâmplă nu poate fi susținut niciodată de nimeni care se pretinde a fi om al lui Dumnezeu", a evidențiat deputatul liberal.
Totodată, întrebat cum pot fi combătute partidele precum AUR, care au adoptat un discurs bazat pe valori conservatoare, dar pe care-l amestecă cu o retorică geopolitică pro-rusă, Daniel Gheorghe a atras atenția că formațiunile politice care înțeleg pericolul rusesc trebuie să-și asume, în mod deschis, promovarea valorilor pe care auriștii, dar nu doar ei, încearcă să le compromită.
"De asemenea, noi, în România, ar trebui să ne asumăm foarte clar niște valori, să încercăm odată pentru totdeauna să înțelegem că este legitim să vorbim despre valori creștine, e legitim să vorbim despre proiecția viitorului Republicii Moldova din perspectiva Unirii cu România, este legitim să vorbim despre valori morale în societate. Totodată, aceste aspecte nu pot fi amestecate niciodată cu o dinamică populistă. Populismul ce face? Poate să ia un lucru bun și să-l alunge în cea mai neagră mocirlă și să-l distrugă prin asta. Asta și observăm în prezent. Efectul populismului, care preia narativele propagandei ruse, este acela de a compromite teme fundamentale, teme care țin de valori, care țin de identitate. Nu e posibil așa ceva! Ar trebui cu toții, partidele care înțeleg pericolul apropierii de Rusia, dar nu doar noi, ci și societatea per ansamblu, să ne asumăm promovarea acestor valori mai înalte, valori în care foarte mulți credem și să nu mai permitem astfel ca valorile să fie captate de un discurs populist, agresiv, care nu are argumente, ci doar lozinci. E foarte important să găsim o formă de echilibru. Nu în cele din urmă, vorbim despre această avalanșă de fake news, de diversiuni, de manipulări care țin de războiul hibrid. Este foarte important să ne asumăm o informare corectă, realistă și onestă a cetățenilor. În prezent, oricine devine influencer, bate câmpii și preia niște informații false pe care le diseminează", a mai zis Daniel Gheorghe pe parcursul interviului pe care-l vom reda în integralitate în cadrul unui alt articol.