Organizația Națională de Informații (MIT) și poliția din Istanbul au reținut marți șapte suspecți acuzați că au vândut informații serviciului de spionaj israelian Mossad, la o lună după ce au fost arestați alți șapte suspectați pentru legături similare.
Anterior, în luna ianuarie, în cadrul altei anchete, au fost identificați 34 de suspecți, inclusiv cetățeni străini recrutați de Mossad pentru a spiona activiștii palestinieni din Turcia, conform surselor din serviciile de informații.
De data aceasta informațiile transmise către Mossad erau legate de oameni din țările din Orientul Mijlociu și anumite companii turce cu conexiuni către acele țări.
Sursele preluate de presa turcă au spus că un agent Mossad cu nume de cod "Victoria" a contactat un fost polițist turc, pe nume Hamza Turhan Ayberk, căruia i-au atribuit inițial "sarcini simple", apoi l-au pregătit la Belgrad pentru sarcini mai complexe, în anul 2019. Printre altele, acesta a fost instruit să folosească o aplicație de mesagerie criptată pentru a-i contacta pe agenți. Curios e că Ayberk, care a lucrat recent ca detectiv privat, era o figura cunoscută în Turcia, după ce apăruse în unele emisiuni TV.
Ayberk a fost implicat în "pândire" și a montat dispozitive de urmărire în vehiculele țintelor sale, transmițând apoi informații actualizate către Mossad despre locația acestora. Totodată, a fost implicat și în amenințarea unor ținte. Pentru toate aceste servicii el a fost plătit în criptomonede, pentru ca transferurile de bani să nu iasă la iveală, conform relatărilor din presa turcă.
Ministrul turc de Interne, Ali Yerlikaya, a declarat într-o postare pe rețelele sociale că poliția a confiscat, de asemenea, arme fără permise de uz, droguri, materiale și documente digitale, precum și dispozitive folosite împotriva interceptării în timpul operațiunilor. Mai mult, poliția a raportat că a descoperit și 4,5 kilograme de cocaină în reședința unuia dintre suspecții de spionaj pentru Israel.
Ministrul Yerlikaya a avertizat, referitor la acest caz, că "nu vor fi permise niciodată activități de spionaj în interiorul granițelor noastre". (sursa: AICI)