EXCLUSIV. Conducerea DGASPC S2 o protejează pe Mihaela Truică, asistenta medicală acuzată că a sedat doi copii instituționalizați, în exces și în mod repetat, cu substanțe periculoase destinate adulților bolnavi de Parkinson, epilepsie și alte afecțiuni neuropsihice severe. Mai grav: e menținută lângă copii!


EXCLUSIV. Conducerea  DGASPC S2 o protejează pe Mihaela Truică, asistenta medicală acuzată că a sedat doi copii instituționalizați, în exces și în mod repetat, cu substanțe periculoase destinate adulților bolnavi de Parkinson, epilepsie și alte afecțiuni neuropsihice severe. Mai grav: e menținută lângă copii!

La finalul săptămânii trecute, Podul.ro a dezvăluit, în exclusivitate, o situație puțin spus îngrozitoare, care, de asemenea, face obiectul unei sesizări înregistrate, tot în cursul săptămânii trecute, la Secția 7 Poliție. 

Mai exact, am descoperit cazurile a doi copii instituționalizați care au fost sedați ilegal, în exces și în mod repetat, cu substanțe periculoase destinate adulților ce suferă de Parkinson, epilepsie sau alte afecțiuni neuropsihice deosebit de severe. Adică au fost supuși unui abuz medicamentos grav, acest fapt afectându-le starea de sănătate. Vorbim despre un atentat la sănătatea unor copii lipsiți de apărare – citiți AICI toate detaliile speței. 

CITEȘTE și EXCLUSIV DEZVĂLUIRI: Doi copii instituționalizați au fost sedați în mod repetat cu substanțe periculoase destinate adulților bolnavi de Parkinson, epilepsie și alte afecțiuni neuropsihice grave. Ca să stea ”liniștiți”. Un băiețel de doar 6 ani a ajuns de urgență la spital. Incidentele se întâmplă numai pe tura asistentei medicale Mihaela Truică

Motivul este pur și simplu halucinant. În sesizarea depusă la Secția 7 Poliție, cineva care cunoaște foarte bine situația avertizează că substanțele (4 la număr!) le-au fost administrate copiilor în mod premeditat, pentru a-i ”potoli” și a-i face să stea ”liniștiți”. Decizia a fost luată de o soră medicală – Mihaela Truică (foto jos) –, aceasta fiind susținută și apărată de doctorița Mirela Soare (cu care obișnuiește să se închidă în birou cu cheia, la etaj, lăsându-i pe copii tranchilizați și nesupravegheați, undeva la parter). Adică, e vorba chiar de persoanele care ar fi trebuit să aibă grijă de acești copii cu probleme, nu să le cauzeze altele noi, punându-le viețile în pericol.

Toate acestea se întâmplă în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 2, mai exact, într-un complex destinat copiilor cu dizabilități. 

În septembrie 2023, un băiețel de numai 6 ani a ajuns în stare gravă la spital, rămânând internat timp de două zile. În urma analizelor, în sânge lui au fost identificate 4 substanțe periculoase (mai jos puteți consulta scrisoarea medicală). 

Diagnosticul principal a fost ”otrăvirea accidentală”, deși accidentul nu ar fi fost posibil – cabinetul cu medicamente este închis cu cheia, iar când e deschis, în interior se află, de regulă, trei persoane adulte. Incidentul s-a petrecut pe tura asistentei Mihaela Truică. 

Un specialist angajat al DGASPC (a cărui identitate alegem să o protejăm) a găsit scrisoarea medicală în interiorul instituției, îndoită pe un colț de birou, și asta abia în urmă cu 3 săptămâni, deși acest incident deosebit ar fi trebuit raportat încă din septembrie anul trecut, iar scrisoarea medicală ar fi trebuit să ajungă la dosarul social al copilului, așa cum impun procedurile în vigoare.

Când a citit diagnosticul de așa-zisă ”otrăvire accidentală”, specialistul și-a amintit că a remarcat comportamentul alterat al băiețelului în repetate rânduri, mereu pe tura aceleiași Mihaela Truică, prietena doctoriței Mirela Soare. Mai mult, acest comportament a fost remarcat chiar și în luna octombrie a anului trecut, deci, și după spitalizarea copilului, iar această situație nu a fost sesizată doar de specialistul despre care vorbim, ci și de alte cadre care lucrează în instituție. Potrivit sesizării înregistrate la Secția 7 Poliție, victimă a abuzului medicamentos a fost și o copilă de 17 ani (detalii AICI). Ce fel de ”accident” poate explica o astfel de recurență? De ce ”accidentele” se întâmplă numai și numai pe tura aceleiași Mihaela Truică? 

Dacă nu ar fi avut nimic de ascuns, Truică ar fi trebuit să respecte prevederile legii și procedurile interne – ar fi informat conducerea DGASPC S2 cu privire la spitalizarea de urgență a copilului, s-ar fi asigurat că scrisoarea medicală ajunge în dosarul social al acestuia și ar fi anunțat Poliția, întrucât e vorba despre un eveniment deosebit, victima are doar 6 ani iar condițiile otrăvirii nu pot fi evitate prin invocarea unui ”accident”.  Truică NU a făcut nimic din toate astea, încălcând legea și procedurile interne ale instituției. Oare de ce? 

Cum a descoperit scrisoarea medicală, specialistul a urmat la sânge legea și procedurile. Conștient de gravitatea situației, a informat degrabă conducerea DGASPC S2, mai exact, a informat-o pe Sanda Rușanu, directoarea generală, punându-i în față documentul și explicându-i antecedentele remarcate nu doar de el, ci și de alții. Ei bine, numită politic, Sanda Rușanu NU a vrut să facă absolut nimic pentru a clarifica situația, ignorând-o în totalitate. 

Mai mult, un individ care se recomandă ”consilierul personal” al acesteia – e vorba de Călin Eduard, adus în instituție de administrația USR a Sectorului 2, care iată că se comportă fix ca PSD – a găsit de cuviință să-l amenințe pe specialist, spunându-i că locuiește la 500 de metri de una dintre locațiile unde sunt plasați copii instituționalizați – ce rost ar fi avut precizarea asta, în acel context, dacă nu să sugereze un ”vezi că știu unde stai”? 

Epuizând toate procedurile și lovindu-se de un zid, specialistul a recurs la ultima soluție: sesizarea Poliției.

În urma dezvăluirilor Podul.ro (detalii AICI), în loc să-i protejeze pe copii și să facă lumină, conducerea DGASPC S2 a purces la îngroparea cazului. Potrivit surselor noastre, convocată recent în biroul Sandei Rușanu, asistenta Mihaela Truică a ieșit de acolo râzând. Aceleași surse ne-au explicat că e susținută și protejată chiar de Călin Eduard, dar are și alte pile.  

Momentan, intenția conducerii DGASPC S2 este aceea de a le identifica pe celelalte cadre care au sesizat situația împreună cu specialistul. Așadar, marea supărare NU stă în faptul că un băiețel a fost sedat până la spitalizare, fiindu-i prejudiciată sănătatea, și că alterarea comportamentului său are un istoric documentat, nu, nici pe departe, supărarea este că există și alte cadre care pot confirma relatările specialistului! 

Sursele citate ne-au dezvăluit că doctorița Mirela Soare s-a apucat să telefoneze prin instituție pentru a afla cine e kinetoterapeutul care l-a însoțit pe specialist când băiețelul de 6 ani a fost găsit atât de sedat că nu mai putea nici să vorbească, zăcând deshidratat și lipsit de vlagă. Conducerea DGASPC și complicele lor și-ar fi dorit ca specialistul să nu aibă martori. 

Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, o directoare a început să sune diverse cadre pe care le-a descusut cu privire la activitatea și trecutul specialistului. Deși activitatea lui a fost și este ireproșabilă (neexistând probleme în prezentul și trecutul profesional), se pare că cineva de sus încearcă să găsească niște ”probleme”. Din nou, acțiunile nu sunt calate pe interesul copiilor și pe aflarea adevărului, ci pe vânarea celui care își face meseria și trage semnalul de alarmă. 

Directoarea generală Sanda Rușanu a convocat, zilele acestea, la Departamentul Juridic, o serie de persoane care au legătură cu evenimentele – bunăoară, pe asistenta care a fost în tura de dinaintea Mihaelei Truică în ziua în care băiețelul a ajuns de urgență la spital. Specialistul e convocat pe 11 martie. 

De ce o menține conducerea DGASPC S2 pe Truică lângă copii? 

De-a dreptul îngrozitor este că, în timp ce depune eforturi pentru a îngropa cazul, Sanda Rușanu nu are nici cea mai mică intenție de a o muta pe asistenta Mihaela Truică de lângă copiii pe care e acuzată că i-a otrăvit în mod premeditat și repetat, cu atât mai mult cu cât comportamentul alterat al băiețelului a fost remarcat și după episodul spitalizării. În mod normal, având în vedere gravitatea situației, asistenta ar fi trebuit să fie mutată măcar până la finalizarea anchetei interne și a anchetei Secției 7 Poliție, și nu lăsată lângă victime. Comportamentul Sandei Rușanu denotă cel puțin inconștiență, după ce a refuzat să cerceteze cazul, atunci când a fost informată de specialist. Îi amintim pe această cale că la DGASPC S2 ar trebui să primeze interesul copiilor instituționalizați și nu cel al pilelor din Primăria S2. 

Iată ce stipulează Art. 102 din Legea 272/2004 (Protecția copilului împotriva abuzului sau neglijenței):    

Art 102: În cazul în care abuzul, neglijarea, exploatarea și orice formă de violență asupra copilului a fost săvârșită de către persoane care, în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură, asigurau protecția, creșterea, îngrijirea sau educația copilului , angajatorii au obligația să sesizeze de îndată organele de urmărire penală și să dispună îndepărtarea persoanei respective de copiii aflați în grija sa. 

VA URMA 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.