Stanomir denunță iresponsabilitatea geopolitică a AUR: "Sunt foarte multe țări în această zonă care au agende revizioniste și a te alătura lor prin discursul de tip Claudiu Târziu e cea mai mare iresponsabilitate!". Totodată, politologul cere puterii de la București să prioritizeze înarmarea României: "Suntem înconjurați de națiuni, unele aparent prietene, cu înzestrări militare superioare"


Stanomir denunță iresponsabilitatea geopolitică a AUR: "Sunt foarte multe țări în această zonă care au agende revizioniste și a te alătura lor prin discursul de tip Claudiu Târziu e cea mai mare iresponsabilitate!". Totodată, politologul cere puterii de la București să prioritizeze înarmarea României: "Suntem înconjurați de națiuni, unele aparent prietene, cu înzestrări militare superioare"

Politologul Ioan Stanomir, profesor al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București, a subliniat, în urmă cu câteva zile, la Digi24, că România trebuie să apese pedala de accelerație a înzestrării militare, inclusiv în condițiile în care e înconjurată de țări revizioniste, iar Rusia își continuă agresiunea armată asupra Ucrainei, respectiv se înmulțesc semnalele de alarmă la nivelul statelor NATO potrivit cărora războiul se poate extinde. La capitolul țări cu porniri revizioniste, Ioan Stanomir a invocat Ungaria și Serbia. Mai mult decât atât, profesorul universitar a avertizat asupra altei țări din vecinătate, înzestrată militar cu mult peste România și anume Turcia, pe care acesta a încadrat-o la categoria națiunilor "aparent prietene", dând astfel de înțeles că regimul Erdogan poate fi imprevizibil, chiar dacă statul turc face parte din NATO. 

Totodată, în contextul conturat mai sus, Stanomir a criticat abordarea președintelui Consiliului Național de Conducere al AUR, senatorul Claudiu Târziu, care solicitase la începutul acestui an ca România să anexeze o serie de teritorii din Ucraina. Concret, politologul a atras atenția că prin astfel de abordări, coroborate cu realitatea vecinătății cu țări ce au la rândul lor o agendă revizionistă, "încurajezi deschiderea unei cutii a Pandorei din care ies și amenințări la adresa propriei tale țări".

"Dacă ar fi să mă adresez celor din jurul nostru cu un slogan, aș spune: «Astăzi, înarmarea astăzi este condiția păcii». Noi trebuie să ne înarmăm și trebuie să vorbim clar despre ceea ce înseamnă un război, cum intrăm într-un război și cum ieșim dintr-un război. (...) Pentru România cred că este un moment extraordinar de important, fiindcă cu tot acest circ electoral pierdem din vedere faptul că suntem înconjurați de națiuni, unele aparent prietene, cu înzestrări militare superioare. Mă gândesc la Turcia. Turcia este aliat NATO, e foarte prezentă în Ucraina, este foarte prezentă și în Cornul Africii, încheie acorduri de apărare cu Somalia și cu Dijbouti. E o țară importantă. Iar România trebuie să se gândească foarte clar, dincolo de circul privind alegerea primarilor. Mai este și altceva de făcut? Iar răspunsul e simplu. Pentru viitorul președinte al României o temă ar fi să le explice cetățenilor dacă noi putem produce muniție pe teritoriul țării noastre, iar în cazul unui atac să nu procedăm ca 1940, respectiv să decidem că e mai bine să îi cedăm pe unii ca să salvăm statul, dezonorându-ne. Dacă apelăm la scenariul 1940, atunci este foarte simplu. Avem suficient teritoriu, nu suntem țările baltice. Le lăsăm Moldova, până la Focșani eventual, un pic din Dobrogea și am salvat statul.

Acest scenariu de tip revizionist este un scenariu care se desfășoară pe multe paliere. Urmăream un propagandist român în slujba regimului de la Moscova, care spunea: «Dacă nu se termină războiul din Ucraina, noi vom pierde Transilvania» (este vorba inclusiv despre fostul pușcăriaș Sorin Ovidiu Vântu, care a precizat recent în vlogul pe care-l realizează că în cazul în care nu se face pace cu Rusia, România va pierde Transilvania - n.red.). Vedeți cum se leagă lucrurile și cum aceste viziuni sunt viziuni integrate? Se arată pericolul potențial: «Nu sunteți cuminți în est? Apare pericolul în vest». Revizionismul maghiar este o realitate, dincolo de încercările lui Viktor Orban de a juca pe foarte multe tablouri. În esență, și Ungaria e o țară revizionistă. Și Serbia este o țară revizionistă în raport cu Kosovo. Sunt foarte multe țări în această zonă care au agende revizioniste și a te alătura lor prin discursul de tip Claudiu Târziu e cea mai mare iresponsabilitate, pentru că încurajezi deschiderea unei cutii a Pandorei din care ies și amenințări la adresa propriei tale țări", a precizat Ioan Stanomir. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.