Rareș Bogdan: "România nu a renunțat nicio clipă la tezaurul furat pur și simplu de Rusia!". Demersul pe care-l pregătește PPE în Parlamentul European


Rareș Bogdan: "România nu a renunțat nicio clipă la tezaurul furat pur și simplu de Rusia!". Demersul pe care-l pregătește PPE în Parlamentul European

Liderul delegației eurodeputaților români din cadrul PPE, Rareș Bogdan, a declarat vineri, pentru Digi24, că "România nu a renunțat nicio clipă la tezaurul furat pur și simplu de Rusia", iar în acest sens va fi dezbătută în viitorul apropiat o rezoluție în Parlamentul European care va solicita Kremlinului să-l returneze. 

Jurnalist: În calitatea dumneavoastră de europarlamentar v-aș întreba în legătură cu ceea ce se va întâmpla în Parlamentul European, și anume adoptarea unei rezoluții în legătură cu tezaurul României aflat la ruși. Ne puteți da detalii despre această rezoluție? 

Rareș Bogdan: Este o rezoluție susținută de grupul PPE la inițiativa colegului meu Eugen Tomac și a celorlalți colegi din grupul PPE. Sper din tot sufletul ca această rezoluție să fie cât mai curând adoptată, dacă se poate în următoarea sesiune plenară de la Strasbourg, pe 13-14 martie, pentru că ea arată încă o dată că România nu a renunțat nicio clipă la tezaurul furat pur și simplu de Rusia, și care printr-un accident al istoriei a ajuns acolo. Din păcate, în stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă. Semnalul pe care îl va da Uniunea Europeană cu privire la tezaurul României aflat la Moscova va fi unul extrem de puternic.

Rezoluția a fost inițiată de iniţiată de europarlamentarul PMP Eugen Tomac și va fi dezbătută şi votată cel mai probabil în data de 14 martie, în plenul Parlamentului European de la Strasbourg.

Amintim că europarlamentarul PMP Eugen Tomac declarase, în data de 21 noiembrie 2023, că va întreprinde demersuri pentru a aduce și menține pe agenda Uniunii Europene problema Tezaurului României sechestrat la Moscova. Acesta a subliniat că situația Tezaurului României de la Moscova reprezintă "un subiect complex care necesită un răspuns personalizat la nivel european" și care "trebuie făcut cunoscut și promovat constant, atât timp cât va fi necesar, până în momentul în care tezaurul va fi adus acasă". Drept reacție, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat că instituția pe care o conduce va sprijini demersurile europarlamentarului Eugen Tomac. 

"Chestiunea Tezaurului României sechestrat la Moscova trebuie adusă pe agenda Uniunii Europene!

Am avut prilejul de a participa, la invitația Băncii Naționale a României, la simpozionul «Tezaurul României evacuat la Moscova - un drept de creanță mai vechi de un secol».

România este singurul stat din lume care a depozitat în timp de război întregul său tezaur în alt stat, în baza unei înțelegeri bilaterale, iar apoi acesta a fost sechestrat.

Pe lângă tezaurul Băncii Naționale a României, care cuprinde peste 93 de tone de aur, la Moscova a fost dus și întregul tezaur cultural. La acea vreme, Guvernul a decis să golească toate mănăstirile, să strângă toate colecțiile de artă publice și private, colecțiile Academiei Române, chiar și bijuteriile Reginei Maria, precum și arhivele principalelor instituții ale statului: Consiliul de Miniștri, Parlamentul, Arhivele diplomatice, cele privind siguranța statului. Au fost, de asemenea, trimise hrisoave, pergamente cu peceți domnești, panaghiarele lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Neamț, Epitaful de la Cozia (1936) și multe alte cărți vechi, picturi valoroase, precum și portretul lui Avram Iancu în mărime naturală. Toată memoria națiunii române a fost dusă la Moscova.

Acum, când securitatea Europei este pusă la grea încercare de războiul declanșat de Rusia, țările europene sunt obligate să-și consolideze mecanismele de apărare și să regândească fundamental întreaga viitoare comunicare cu Moscova, aceasta fiind în prezent suspendată.

De aceea, am afirmat, în cadrul simpozionului, că acum este momentul potrivit pentru a face cunoscut la nivel european dosarul Tezaurului României de la Moscova.

Acum, când Uniunea Europeană își definește strategia privind combaterea traficului de bunuri culturale relocate în timp de război, trebuie să acționăm și să facem cât mai cunoscută această problematică la nivelul instituțiilor europene.

Eu voi iniția un amplu demers de promovare a situației Tezaurului României sechestrat în Rusia. Primul pas va fi prezentarea, în Parlamentul European, a celor două volume excepționale traduse în limba engleză: «The Romanian National Bank Treasure Taken to Moscow» scrisă de domnul Cristian Păunescu și «Destinul Tezaurului României» o colecție de documente inedite, autor Ilie Schipor.

Situația Tezaurului României de la Moscova este un subiect complex care necesită un răspuns personalizat la nivel european. El trebuie făcut cunoscut și promovat constant, atât timp cât va fi necesar, până va fi adus acasă.

Sunt profund onorat și îi mulțumesc domnului academician Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale, pentru moneda «100 de ani de la încheierea unificării monetare» pe care mi-a oferit-o.  

Indiferent cât va dura, nu avem dreptul să renunțăm. Acest demers este legitim și trebuie privit ca un act firesc de demnitate națională, pentru că are o dimensiune uriașă istorică, politică și, bineînțeles, monetară", a scris Eugen Tomac într-o postare pe Facebook. 

Ulterior, conform news.ro, Mugur Isărescu a precizat că instituţia pe care o conduce va sprijini demersurile europarlamentarului Eugen Tomac, în direcţia informării membrilor Parlamentului European şi a internaţionalizării problematicii Tezaurului evacuat la Moscova, dat fiind că, în plan extern, chiar la nivelul decidenţilor europeni, problema tezaurului a rămas în mare parte necunoscută.

”Proiectele noastre de viitor pornesc de la constatarea că în plan extern, chiar la nivelul decidenţilor europeni, problema Tezaurului BNR evacuat la Moscova a rămas în mare parte necunoscută. În circuitul public din străinătate atât cel ştiinţific, cât şi cel al literaturii de popularizare, nu există lucrări în limbi de circulaţie internaţională dedicate acestei teme, iar istoricii şi specialiştii în ştiinţe juridice români nu au abordat, în străinătate, această problematică. Ca un prim pas, intenţionăm să sprijinim demersurile remarcabile ale domnului europarlamentar Eugen Tomac, în direcţia informării membrilor Parlamentului European şi a internaţionalizării problematicii Tezaurului. Domnul Eugen Tomac, istoric, jurnalist şi politician, un om devotat proiectelor sale, a fost de două ori deputat în Parlamentul României şi din 2019 este deputat în Parlamentul European. Totodată, ne propunem să contribuim la reuşita evenimentelor care se vor organiza în viitorul apropiat în cadrul Parlamentului European atât cu experienţa specialiştilor noştri, cât şi cu lucrările în limba engleză, prezentate şi dezbătute la BNR", a anunţat guvernatorul BNR pe parcursul Simpozionului cu tema "Tezaurul României evacuat la Moscova – un drept de creanţă mai vechi de un secol". 

Mugur Isărescu a precizat totodată la acea vreme că în luna decembrie 2023 se împlinesc 107 ani de la evacuarea la Moscova a Tezaurului României şi că, începând din anul 1991, BNR a pus consecvent în aplicare o strategie privind prezentarea pentru opinia publică internă şi externă a problematicii Tezaurului trimis la Moscova şi apoi sechestrat de URSS.

"În acest an ne-am propus organizarea mai multor evenimente prin care să reafirmăm, mai ales în plan internaţional, că România are un drept de creanţă deplin valabil din punct de vedere istoric şi juridic asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în 1916-1917", a afirmat Isărescu.

Guvernatorul BNR a precizat că autorităţile române nu sunt la primele acţiuni pe această linie.

"Cu ocazia aderării Rusiei la Consiliul Europei, în anul 1995, România, alături de alte state foste comuniste, au prezentat propuneri pentru restituirea bunurilor confiscate de Uniunea Sovietică. Atunci, Comisia pentru Afaceri Juridice şi Drepturile Omului a Consiliului a apreciat că aceste probleme trebuie rezolvate între statele membre interesate. Rusia nu a acceptat această discuţie, nici măcar la nivel de experţi, sub pretextul că la Moscova se discută proiectul unei legi de restituiri de bunuri materiale aparţinând altor state, care în condiţiile războiului au fost depozitate în URSS. Dar, ulterior, proiectul de lege invocat de experţii ruşi a fost respins de Duma de Stat", a relatat Mugur Isărescu.

Concluzia a constat în faptul că, în primul rând, a devenit evidentă necesitatea de a informa corect opinia publică internaţională, pe bază de documente incontestabile, iar acest lucru a însemnat informarea istoricilor, oamenilor de ştiinţă din domeniile cercetării, oamenilor politici, diplomaţilor şi, nu în ultimul rând, a decidenţilor europeni, a continuat Mugur Isărescu. 

"Ca urmare, principala noastră preocupare a fost să facem cunoscute documentele pe care le deţinem, referitoare la această problemă. Mă refer la documentele originale, reunite în dosarul special, care se păstrează în seiful Guvernatorului BNR, încă din anul 1922. Dosarul a fost predat din mână în mână, de la un guvernator la altul, ca o dovadă a hotărârii BNR de a recupera bunurile ce îi aparţin. Sunt 166 de documente oficiale, elaborate de Guvernul român, Guvernul rus, Banca Naţională şi de reprezentanţii diplomatici străini implicaţi în evenimente. Pentru ca aceste documente să fie accesibile şi corect înţelese, le-am prezentat atât în ediţii de documente şi studii, cât şi la sesiunile de comunicări şi în expoziţiile organizate an de an. De fiecare dată, am reconstituit cadrul istoric în care au avut loc evenimentele, respectând adevărul istoric, percepţia obiectivă a faptelor şi spiritul critic, însoţit de echilibru în interpretarea informaţiilor", a explicat guvernatorul BNR.

De asemenea, potrivit guvernatorului BNR, a fost acordată o mare atenţie activităţii Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relaţiilor bilaterale, inclusiv problema Tezaurului Băncii Naţionale a României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial, înfiinţată în baza Declaraţiei comune a miniştrilor de Externe român şi rus din 4 iulie 2003. Până în prezent, au avut loc cinci întâlniri ale acestei Comisii, ultima în anul 2019. 

"BNR a susţinut constant activitatea comisiei, afirmându-se ca unul dintre membrii săi cei mai activi. Una dintre sesiuni, cea din anul 2016, a fost găzduită de către instituţia noastră la Sinaia. În cursul celor cinci întâlniri, domnul consilier Cristian Păunescu, reprezentantul nostru în acest for, a pus la dispoziţia membrilor Comisiei documentele referitoare la trimiterea tezaurului BNR la Moscova: acordurile încheiate cu acest prilej, procesele-verbale şi anexele acestora, care cuprind descrierea detaliată a valorilor BNR expediate în Rusia etc. Protocoalele încheiate la finalul acestor reuniuni au reţinut că «la nivelul Comisiei comune, este agreat faptul că documentele prezentate de partea română reprezintă documente autentice, cu valoare de tratat internaţional, care atestă depunerea de către România în Rusia (la Moscova) a bunurilor din Tezaurul său (inclusiv Tezaurul BNR)»", a conchis Isărescu.

Sursa foto Putin: ComedyMall

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.