A picat aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană?


A picat aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană?

Nu pentru laudă, dar pentru informare, stimați prieteni, vă spun următoarele.

La 24 februarie a.c., pe pagina mea de Facebook, am publicat un articol, în care am dezvăluit niște chestii pe care presa „independentă” și cea publică le cunoștea, probabil, dar le-a trecut sub tăcere.

Era vorba despre alegerea procurorului general al R,Moldova, la un concurs național serios, care urma să se finalizeze cu numirea în funcție, prin decret prezidențial, în orele următoare (detalii AICI).

Problema devenea și mai importantă, deoarece, numirea procurorului general al R.Moldova constituia o condiție a semnării procesului de aderare a RM la UE. 

Articolul a fost citit cu atenție sporită, pe un vast diapason. A acumulat vreo 7.000 de lecturări/accesări, a ajuns și la înalții reprezentanți ai puterii de stat și la ambasadele străine de la Chișinău. Cele mai interesate ambasade s-au adresat, arătând cu degetul, către guvernare: 

Ce faceți? 

Cum faceți? 

Pe cine numiți în asemenea funcție? 

Așa vreți voi să intrați în UE???

În răspuns, guvernarea a anulat concursul la funcția de procuror general, cu toate consecințele sale.

Mai mult, procuroarea-șef Anticorupție (așa ar suna funcția, după „feminizare”) a declarat că pornește o investigație pe care o va instrumenta ea personal! 

Și nu va permite nimănui „s-o sune și să se amestece în treburile ei”...

Și mai mult, astăzi, aud la radio, că și președinta Maia Sandu, care avea deja scris decretul de numire a procurorului (general), cică s-a pronunțat și ea la temă. 

Regretă că, prin asemenea concurs, prin asemenea candidat desemnat la funcție, R. Moldova ratează o etapă importantă pe calea aderării la UE.

Deci, aderarea RM la UE se reține, numai pentru că Mărzencu a dezvăluit mișmașurile politicienilor la nivel înalt. 

Însă NU Mărzencu este vinovat, ci guvernanții care ne-au crezut mai proști decât ei.

Eee, (ca o paranteză) nu spuneam eu, mai de demult, că, cea mai scurtă șimai adevărată cale de aderare la UE este anularea consecințelor pactului Ribbentrop-Molotov și revenirea spațiului pruto-nistrean la patria-mumă? 

--

Vă asigur, romanul meu publicistic documentar „Prutul trece prin Chișinău” dezvoltă un subiect analog celui descris mai sus, care, la timpul lui, scotea societatea basarabeană dintr-o amorțeală și punea în discuție probleme stringente, nerezolvate până astăzi.

Așadar, vă aștept la lansarea cărții, care va avea loc la 12 martie curent, 

cu începere de la orele 15.00, în sala mare „Alexe Rău” a Bibliotecii Naționale din Chișinău (str. 31 August).

 Aștept, în special, protagoniștii romanului: Vlad Filat, Marian Lupu, Mihai Ghimpu, Lilana Palihovici, Ion Hadârcă, Valeriu Sahareanu, Roman Revenco, Gheorghe Postică, Rodica Mahu, dar și Ministerul Culturii, care mai tolerează diverse monumente sovietice în spațiul pruto-nistrean, în special, inscripția mincinoasă de limbă rusă „Osmotreno, min net, l-t Kutepov”, pe zidul Bibliotecii Naționale pentru Copii etc.

Așteptăm și oaspeți de la București, deoarece în lucrare sunt descrise evenimente din marele război la Prut.

Acțiunea de lansare a cărții este realizată de Asociația Națională a Istoricilor „Alexandru Moșanu” din R.M. și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Filiala Chișinău, în buna găzduire a Bibliotecii Naționale a R.M..

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.