INTERVIU EXCLUSIV Japonezul stabilit în Harkiv, care le oferă mâncare gratuită ucrainenilor aflați la ananghie, pregătește încă un proiect umanitar remarcabil: o bibliotecă pentru copii. "Educația, aducerea de noi cunoștințe și a adevărului în mințile blânde ale copiilor reprezintă viitorul și speranța Ucrainei. E nevoie de minți libere". Cum puteți sprijini inițiativele


INTERVIU EXCLUSIV Japonezul stabilit în Harkiv, care le oferă mâncare gratuită ucrainenilor aflați la ananghie, pregătește încă un proiect umanitar remarcabil: o bibliotecă pentru copii. "Educația, aducerea de noi cunoștințe și a adevărului în mințile blânde ale copiilor reprezintă viitorul și speranța Ucrainei. E nevoie de minți libere". Cum puteți sprijini inițiativele

Fuminori Tsuchiko, un japonez în vârstă de 75 de ani, coordonează, pe vreme de război, un proiect umanitar remarcabil. Oferindu-le sprijin ucrainenilor ale căror vieți au fost distruse de invazia rusească, acesta a decis după câteva luni să lanseze proiectul umanitar "FuMi Caffe" în orașul Harkiv. Din sumele colectate din întreaga lume de Fuminori Tsuchiko, localul le oferă gratuit mâncare și produse de patiserie ucrainenilor aflați la nevoie. 

Iar proiectele voluntarului japonez se vor extinde în curând. Pe parcursul următoarelor luni, Fuminori Tsuchiko nu le va oferi doar hrană propriu-zisă ucrainenilor, ci și hrană spirituală. Fuminori Tsuchiko va pune pe roate proiectul unei biblioteci pentru copii. Prin noua inițiativă, voluntarul japonez și-a propus să cultive "minți libere" în rândul copiilor ucraineni, inclusiv în perspectiva pregătirii societății ucrainene pentru viitoarea aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană și la NATO. În acest sens, Fuminori Tsuchiko subliniază că "educația, aducerea de noi cunoștințe și a adevărului în mințile blânde ale copiilor reprezintă viitorul și speranța Ucrainei", adăugând că "realizarea acestui proces este piatra de temelie a unei gândiri democratice puternice". 

Podul.ro a vizitat "FuMi Caffe" pe 20 februarie pentru a realiza un interviu cu Fuminori Tsuchiko. În cadrul interviului, voluntarul japonez ne-a vorbit și despre provocările cu care s-a confruntat și se confruntă în desfășurarea acestor campanii umanitare, dar și despre ceea ce-l motivează să continue. 

Nu în cele din urmă, Fuminori Tsuchiko a făcut o serie de comentarii de natură politică, exprimându-și dezamăgirea față de atitudinea liderilor de la nivel mondial, inclusiv ai lumii occidentale, în legătură cu nivelul de sprijin oferit Ucrainei în războiul dus contra invadatorilor ruși. 

"Politicienii lumii, care se gândesc doar la ei înșiși, sunt cei ce au obosit. America, Germania, Franța... Iar dacă armele ar fi fost date cu celeritate, războiul s-ar fi încheiat. Și se pare că nu vor ca Ucraina să câștige. Ei își fac griji doar pentru propria persoană", spune Fuminori Tsuchiko cu un gust amar. 

Cei care doresc să sprijine campaniile umanitare invocate mai sus îi pot scrie voluntarului Fuminori Tsuchiko la următoarea adresă de e-mail: [email protected]

Campania de colectare de cărți pentru copii a început deja: 

Redăm în cele ce urmează interviul în integralitate: 

Podul.ro: Pentru câtă vreme intenționați să mai oferiți acest ajutor umanitar?

Fuminori Tsuchiko: Voi continua pentru tot restul vieții. Au trecut deja 2 ani. Nu știu câți ani va mai dura. Poporul ucrainean este epuizat. Eu sunt bine, așa că vă susțin. Noi doar oferim mâncare, așa că nu este mare lucru. Precum o mamă care își hrănește copilul... Și nu mă așteptam să se adune atât de mulți oameni. Dar m-am pregătit. Personalul nostru, inclusiv Natasha, este minunat. Singura mea sarcină e să ofer interviuri și să colectez donații. 

Podul.ro: Ce vă motivează să o faceți? 

Fuminori Tsuchiko: Ajut doar pentru că în fața mea este cineva care are nevoie de ajutor. În mod special, hrana e cel mai important lucru pentru viața umană. Creaturile vii trebuie să mănânce sau mor. Oamenii se confruntă cu foametea, mai ales că suntem în război. Un om care stătea la masă după ce i-am oferit o supă plângea. Ne-am apropiat de el și l-am întrebat: "Ce s-a întâmplat?". Iar el răspunde "Această mâncare este singura mea mântuire. Am uitat ce înseamnă să mănânc. Cu pensia mea mică, trebuie să plătesc chiria și să cumpăr medicamente scumpe". Și sunt multe astfel de povești.

Podul.ro: Care sunt principalele provocări prin care a avut de trecut proiectul cafenelei?

Fuminori Tsuchiko: Stabilitate în viața angajaților noștri. Dacă nivelul de trai al angajaților nu este predictibil, aceștia nu pot da un randament ridicat. Există, de altfel, o lipsă de sprijin financiar, o lipsă de sprijin din partea autorităților locale. Plătim facturi foarte mari la utilități în fiecare lună. Ar fi fost greu să existe proiectul pentru 2 ani de zile fără sprijinul marilor organizații. Fiecare zi pare ca fiind ultima. 

Podul.ro: Cu ce alte probleme vă confruntați în prezent? 

Fuminori Tsuchiko: Totul se decide și se stabilește în ucraineană (de exemplu, documentele, relaționarea cu autoritățile - n.red.). De asemenea, furnizarea de carne se epuizează. Iarna chiar avem nevoie de mese calorice, motiv pentru care aprovizionarea cu carne reprezintă o problemă. Totodată, prețurile la cartofi și legume continuă să crească din cauza războiului prelungit. Și a fost un cutremur în Japonia, motiv pentru care întâmpinăm dificultăți în ceea ce privește procesul de colectare de fonduri. Acum ne suplimentăm eforturile prin alte campanii de strângeri de fonduri. Pe 23, 24 și 25 februarie, am organizat o strângere de fonduri la Kyiv. Însă, cea mai mare problemă constă în războiul ce continuă. 

Podul.ro: În legătură cu donațiile pe care le primiți din Japonia, dar nu numai, vă confruntați cu ceea ce e cunoscut astăzi drept "fenomenul oboselii de război"?

Fuminori Tsuchiko: N-am obosit niciodată. Politicienii lumii, care se gândesc doar la ei înșiși, sunt cei ce au obosit. America, Germania, Franța... Iar dacă armele ar fi fost date cu celeritate, războiul s-ar fi încheiat. Și se pare că nu vor ca Ucraina să câștige. Ei își fac griji doar pentru propria persoană. Macron se teme de Le Pen. Cancelarului Germaniei îi e frică de Merkel. Biden este compromis. Dar avem nevoie de sprijin american. Polonia are, la rândul ei, probleme. Războiul informațional dus de Rusia este foarte puternic. Japonia e, de asemenea, manipulată de propaganda rusă. Dar Rusia a ucis peste 1000 de copii! Numai din acest motiv nu voi ierta niciodată Rusia! Rușii din întreaga lume ar trebui să putrezească în iad! Și nu cred că războiul se va termina cu ușurință. Lupta poate continua zeci de ani... Iar Constituția pacifistă a Japoniei nu permite lupta cu arme. De aceea lupt pentru a oferi ajutor umanitar. Orice s-ar întâmpla, voi continua să administrez Fumi Café.

Podul.ro: Ce îți transmit urmăritorii, respectiv donatorii tăi din Japonia?

Fuminori Tsuchiko: Fanii din Japonia își fac mereu griji pentru copii și bătrâni. Mulți japonezi care mă susțin sunt foarte amabili. Nu aparțin niciunui grup sau organizație. Voluntariatul își are limitele în timp de război. După 3 luni, voluntarii se întorc în patria lor. Dar eu fac asta ca pe o meserie. De asemenea, toți susținătorii mei sunt persoane fizice, inclusiv cei din Japonia. Organizațiile consumă timp și sunt inflexibile. Oricât de mică ar fi puterea la nivel individual, adunăm puterea indivizilor și o transformăm într-o mare putere! 

Podul.ro: Cum v-a venit ideea de a colecta bani pentru deschiderea unei biblioteci pentru copii? Spuneți mai multe despre proiect. 

Fuminori Tsuchiko: Biblioteca pentru copii se va deschide în luna martie. Un astfel de proiect este foarte important pentru viitorul Ucrainei, inclusiv pentru că ne vom alătura UE și NATO. Vor fi introduse noi sisteme și culturi. Bătrânii și adulții nu își mai schimbă mentalitatea. Dar încredințăm viitorul Ucrainei acestor copii. Și este incontestabil că ratele lor de succes scad atât timp cât cursurile se desfășoară online (pe fondul războiului - n.red.). Iar adunarea lor într-un singur loc este foarte periculoasă, motiv pentru care toate cărțile din această bibliotecă le vor fi împrumutate acasă copiilor. Colectăm cărți în ucraineană și engleză din întreaga lume. Aceasta este prima bibliotecă din Ucraina destinată exclusiv copiilor. Cu timpul, voi strânge aproximativ 20.000 de cărți. Datorită acestei biblioteci, copiii vor învăța despre întreaga lume. Educația, aducerea de noi cunoștințe și a adevărului în mințile blânde ale copiilor reprezintă viitorul și speranța Ucrainei. Realizarea acestui proces este piatra de temelie a unei gândiri democratice puternice. Nu mă concentrez pe adulți. Când eram în liceu, tatăl meu îmi spunea adesea să nu am încredere în adulții de peste 30 de ani. Și încă mai cred asta. Dar există istoria ucraineană și vreau ca acești copii să o studieze corect. Deși este și tragică, istoria aceasta trebuie studiată pentru a înțelege ce s-a întâmplat cu Ucraina. Și este nevoie de minți libere. În acest scop deschidem biblioteca pentru copii. Imaginația flexibilă a unui copil ia lumea cu asalt. Într-un fel sau altul, educația este piatra de temelie a unei țări. Iar în 100 de ani, Ucraina va fi numărul unu în Europa! 

Podul.ro: Cum se va transpune concret proiectul acestei biblioteci? 

Fuminori Tsuchiko: Există multe biblioteci în Japonia. Multe cărți sunt foarte scumpe, în special cărțile de istorie. Când eram copil, Japonia era foarte săracă, iar astfel mergeam mereu la bibliotecă. Încă iubesc bibliotecile. Cred că și copiilor le va plăcea. Din luna mai voi cumpăra o mașină și voi lansa o bibliotecă mobilă. Există multe sisteme similare în Japonia în prezent. Obișnuința de a citi cărți în mod regulat este importantă, chiar dacă ajungi la maturitate. Și, în orice caz, voi aduna o cantitate imensă de cărți. Dintr-o perspectivă sau alta, există multe cărți bune în Ucraina.

Podul.ro: Transmiteți un mesaj pentru întreaga lume despre necesitatea de a continua și de a spori sprijinul pentru Ucraina

Fuminori Tsuchiko: Am venit în 2021 cu intenția de a mă muta în Polonia, la Varșovia. Și a început atacul lui Putin. Mulți refugiați ucraineni care aveau nevoie de ajutor au ajuns la Gara Centrală din Varșovia. În timp ce le ofeream sprijin, în vâltoarea evenimentelor, am ajuns la Harkiv. Viața mea s-a schimbat radical din cauza lui Putin. Dar am hotărât să rămân aici, ghidându-mă întru totul în baza propriei gânduri. Eu decid totul singur. Acesta este cel mai liber mod de a gândi. Și chiar dacă mă rog, stomacul meu nu va fi plin. Nu există Dumnezeu în Ucraina și Rusia, căci Putin l-a găsit primul și l-a ucis. Astfel, avem nevoie doar de sprijin direct și concret. Nu sunt necesare cuvinte de sprijin sau rugăciuni. Ucraina a rămas fără lacrimi. Gândiți-vă, vă rog, câți oameni vor muri în viitor. Țări democratice ale lumii, vă rog să ne dați arme! Oameni din întreaga lume, vă rugăm să donați mâncare și bani! Numai aceste două lucruri pot salva Ucraina. Să te joci pe computer sau pe smartphone ori să te rogi în biserică nu ajută. Astfel, mesajul meu este: arme și bani! Strângeți bani pentru Ucraina din toată lumea! 

Pentru activitatea umanitară desfășurată, Fuminori Tsuchiko a fost premiat, pe 23 august 2023, de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Zelenski a oferit premiul "Legenda națională a Ucrainei" persoanelor care au contribuit semnificativ la dezvoltarea asistenței medicale, a educației și a altor domenii. Opt persoane au primit în 2023 premiul, printre care Fuminori Tsuchiko. 

Tsuchiko a vizitat Ucraina ca turist în februarie 2022, moment în care ambasada Japoniei l-a îndemnat să plece, întrucât existau semnale conform cărora Rusia va declanșa invazia. Acesta a plecat în capitala Poloniei, dar s-a întors în Ucraina două luni mai târziu și a început să facă voluntariat. După ce a strâns fonduri prin intermediul rețelelor sociale, vorbind întregii lumi despre situația tragică prin care treceau ucrainenii, Tsuchiko a deschis "FuMi Cafe" în Harkiv. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.