Estonia și Lituania transmit că trebuie luată în considerare varianta desfășurării de trupe NATO în Ucraina, adusă în discuție de Macron și contestată de o serie de lideri occidentali


Estonia și Lituania transmit că trebuie luată în considerare varianta desfășurării de trupe NATO în Ucraina, adusă în discuție de Macron și contestată de o serie de lideri occidentali

Prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, a declarat pentru Politico că liderii occidentali nu ar trebui să excludă ideea de a trimite trupe la sol în Ucraina.

Kallas a spus că liderii ar trebui să discute toate opțiunile în spatele ușilor închise, respectiv ce se mai poate face pentru a sprijini Ucraina. 

"Cred că este, totodată, un semnal pe care îl trimitem Rusiei, că toate opțiunile sunt pe masă", a adăugat prim-ministra Estoniei. 

"Pentru că toate țările înțeleg că trebuie să facem totul pentru a ne asigura că Ucraina câștigă și Rusia pierde acest război", a mai zis Kaja Kallas.

Pe 27 februarie, președintele francez Emmanuel Macron declara că nu este exclusă trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, dar în prezent nu există un consens pe această temă. 

Declarațiile lui Macron au primit un răspuns negativ din partea unor țări aliate, ai căror lideri s-au grăbit să asigure că nu își vor trimite trupele în Ucraina. 

Pe de altă parte, în timp ce majoritatea țărilor NATO au exclus trimiterea de trupe în Ucraina – inclusiv Germania, Marea Britanie și SUA – ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, a declarat miercuri că este recunoscător pentru dezbaterea inițiată de Macron.

Landsbergis a sugerat că ar trebui luată în considerare ideea președintelui francez Emmanuel Macron de a fi trimise trupe NATO în Ucraina. 

"Soarta Europei este decisă pe câmpurile de luptă din Ucraina. Vremurile precum acestea necesită leadership politic, ambiție și curaj de a gândi neconformist. Inițiativa merită luată în considerare!", a precizat ministrul lituanian de Externe. (sursa: Ukrainska Pravda, AICI și AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.