Au apărut 3 declarații:
– premierul slovac Fico a spus că unele state europene membre NATO iau în considerare trimiterea de trupe în Ucraina în baza acordurilor bilaterale cu Kievul;
– președintele francez Macron a declarat că nu exclude ca unele țări europene să trimită trupe în Ucraina, însă în acest moment nu există un consens;
– președintele polonez Duda a afirmat că nu există nici un fel de intenții de trimitere a unor trupe NATO în Ucraina (e o diferență între trupe NATO/ trupe europene).
Pentru mine este cert că s-a discutat ipoteza trimiterii de trupe din țări europene în Ucraina. De la începutul anului Ucraina a semnat mai multe acorduri de securitate cu Marea Britanie, Franța, Germania etc, partea publică a acestor acorduri se referă la sprijin pentru achiziția și producția de armament și muniție, instruirea militarilor etc., însă există și anexe secrete. România este în curs de negociere cu Ucraina a unui acord de securitate similar.
Pe front situația nu e roză: de la căderea orașului Avdiivka rușii înaintează constant în respectiva regiune, ocupă 1-2 sate pe zi. Vedem în zilele următoare dacă, cum și unde reușesc ucrainenii să oprească înaintarea rușilor, dacă nu reușesc deja avem de-a face cu o rupere a frontului ucrainean. (Au apărut imagini cu un prim tanc Abrams distrus de ruși în zona Avdiivka).
Occidentalii nu reușesc de câteva luni să continue finanțarea și aprovizionarea cu muniții a Ucrainei, ceea ce se vede pe front. După cum am tot zis de toamna trecută, a eșuat strategia occidentală „îi înarmăm pe ucraineni și ucrainenii îi alungă pe ruși”. Este nevoie de un nou plan general. Declarațiile de mai sus confirmă faptul că este discutată ipoteza unei intervenții militare europene pe frontul ucrainean.
P.S. Au ieșit secretarul NATO, premierul Germaniei și cel al Marii Britanii să spună că nu intenționează să trimită trupe în Ucraina.