După declarația președintelui francez Emanuel Macron, potrivit căreia ar putea fi trimise trupe occidentale în Ucraina, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns că apariția trupelor NATO pe teritoriul Ucrainei va duce la escaladarea situației pană la un conflict direct cu Federația Rusă.
"În acest caz, trebuie să vorbim nu despre probabilitate (a unui conflict - n.red.), ci despre inevitabilitatea lui. Astfel evaluăm", a transmis Peskov pentru presă, răspunzând la întrebarea cu privire la riscurile unui conflict direct cu NATO în cazul apariției militarilor Alianței pe teritoriul Ucrainei.
"Aceste țări trebuie, de asemenea, să evalueze și să fie conștiente de acest lucru, întrebându-se dacă acest lucru corespunde intereselor lor, precum și intereselor cetățenilor țărilor lor", a subliniat Peskov.
"Chiar faptul de a discuta despre posibilitatea trimiterii anumitor contingente NATO în Ucraina este, desigur, un element foarte important, nou. Toate celelalte elemente din discursurile președintelui francez au fost deja exprimate într-un fel sau altul, le-am luat deja în considerare pe toate", a mai zis Peskov, comentând declarația președintelui francez Emmanuel Macron, care a transmis că Parisul va face totul pentru a împiedica Rusia să câștige războiul din Ucraina.
Peskov a observat însă ca oficialii tarilor NATO prezenți la întâlnirea de la Paris, unde s-a discutat trimiterea trupelor din țările europene în Ucraina, "au o gamă foarte bogată de opinii pe această temă, așadar nu există un consens".
"O serie de țări care au participat la acest eveniment ce a avut loc la Paris mențin o evaluare destul de sobră asupra potențialelor pericole ale unei astfel de acțiuni și a potențialului pericol de implicare directă într-un conflict fierbinte", a mai adăugat Peskov.
Președintele Macron declarase după întâlnirea de la Paris de luni ca "vom face tot ceea ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război", menționând însă că "nu există astăzi un consens că trupele terestre ar trebui desfășurate în mod oficial, dar nimic nu ar trebui exclus".
În schimb, cancelarul german Olaf Scholz a respins marți sugestia președintelui francez, declarând ca "ceea ce s-a convenit de la început se aplică și pentru viitor și anume că nu vor exista trupe terestre, nici soldați pe pământ ucrainean care să fie trimiși acolo de statele europene sau de statele NATO".
"Și, de asemenea, soldații, care activează în țările noastre, nu vor lua parte activă la război", a mai subliniat Scholz, reafirmându-și poziția de lungă durată conform căreia aliații occidentali ar trebui să se abțină de la orice demers care ar putea duce la un conflict direct între NATO și Rusia. (sursa: AICI)