Premierul pro-rus al Slovaciei susține că unele state din NATO și UE iau în considerare să trimită trupe în Ucraina


Premierul pro-rus al Slovaciei susține că unele state din NATO și UE iau în considerare să trimită trupe în Ucraina

Câteva țări europene ar intenționă să trimită trupe în Ucraina, în baza unor acorduri bilaterale, a declarat luni premierul Slovaciei, Robert Fico, înaintea unei ședințe comune a liderilor europeni, desfășurată la Paris.

Politicianul cunoscut pentru pozițiile sale pro-ruse nu a oferit alte detalii, spunând doar că este vorba despre țări membre ale UE și NATO. Ceilalți lideri europeni nu au comentat cele declarate de premierul slovac.

"Mă voi limita să spun că aceste teze (în pregătirea reuniunii de la Paris) implică un număr de state membre ale NATO și UE care iau în considerare să își trimită trupele în Ucraina pe o bază bilaterală", a declarat Fico într-un briefing televizat, după o reuniune a Consiliului de Securitate al Slovaciei. 

"Nu pot spune în ce scop și ce ar trebui să facă acolo", a continuat Fico, adăugând că țara sa, membră a UE și a alianței militare NATO, nu va trimite soldați în Ucraina. 

Nu este deloc surprinzător că premierul slovac și-a declarat reținerea față de susținerea Ucrainei, fiind cunoscut pentru un lung șir de declarații pro-ruse pe care le-a făcut de la începutul războiului la scară largă. 

Fico a mai adăugat că prin trimiterea trupelor străine în Ucraina ar crește riscul unei escaladări a conflictului. Totodată, premierul slovac a precizat că sunt mai multe informații legate de întâlnire care nu pot fi dezvăluite publicului.

El se află la o reuniune de la Paris, la care mai mulți lideri europeni se întâlnesc pentru a transmite un mesaj al hotărârii țărilor europene de a susține Ucraina. Întâlnirea a fost organizată de președintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee. 

Premierul slovac a menționat despre întâlnire că aceasta a arătat că strategia Occidentului cu privire la Ucraina a eșuat. Tot el declarase în 2023 că "războiul din Ucraina nu a început acum un an, a început în 2014, când naziștii și fasciștii ucraineni au început să ucidă cetățeni ruși în Donbas". (sursa: Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.