EXCLUSIV Ambasadorul Ucrainei în România, replică dată propagandiștilor pro-ruși care pretind că preotul Longhin Jar ar fi ținta unor abuzuri ale autorităților ucrainene: "Are toate posibilitățile pentru a se apăra în mod eficient în fața instanței! Nu există politică în acest caz!"


EXCLUSIV Ambasadorul Ucrainei în România, replică dată propagandiștilor pro-ruși care pretind că preotul Longhin Jar ar fi ținta unor abuzuri ale autorităților ucrainene: "Are toate posibilitățile pentru a se apăra în mod eficient în fața instanței! Nu există politică în acest caz!"

Organizând joi, 22 februarie, o sesiune de discuție cu presa la care a participat și publicația Podul.ro, ambasadorul Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, a abordat, printre altele, și cazul preotului Longhin Jar, pe care oficinele de propagandă pro-rusă din România l-au prezentat frecvent drept o victimă a autorităților de la Kyiv, respectiv ca pe un personaj clerical ce are de suferit întrucât ar fi român. 

ȘTIRILE INIȚIALE: ALERTĂ! Operațiune rusească la București. Alexandra Păcuraru organizează vineri un protest în fața Ambasadei Ucrainei pentru a se solidariza cu Longhin Jar, preotul din Cernăuți aflat în serviciul Moscovei. Anatomia unei manipulări rusești complexe

Adevăratul profil al impostorului FSB-ist Longhin Jar, mitropolitul Rusiei din Ucraina. Un dușman al românilor, al României și al BOR. Cine susține lupul în sutană face jocurile Rusiei genocidare. Atacurile la adresa Patriarhiei Ecumenice

Întrebat de Podul.ro despre cazul preotului Longhin Jar și pretinsa persecuție la care ar fi supus, ambasadorul ucrainean a subliniat că, în realitate, personajul clerical cu pricina are disponibile toate resorturile procedurale de a se apăra în fața instanței de acuzațiile ce i-au fost aduse. Comentând cele susținute de propaganda pro-rusească pe acest subiect, Ihor Prokopchuk a ținut să menționeze că nu poate fi vorba, în niciun caz, de un dosar politic. 

Jurnalist: A existat un caz aparte de propagandă rusă în România. Componenta religioasă a propagandei ruse este folosită foarte intens. Mă refer, în special, la cazul preotului din regiunea Cernăuți, Longhin Jar. El a susținut în repetate rânduri că este ținta abuzurilor din partea autorităților de la Kyiv. O mare parte din mass-media din România l-a prezentat în acest context ca preot român, fără a menționa că se află sub tutela Bisericii Moscovite. Ce le puteți spune românilor despre acest caz? La ce să ne așteptăm în cazul preotului Longhin Jar?  Întreb asta inclusiv din perspectiva în care în Ucraina au fost luate numeroase măsuri împotriva preoților care, în timpul războiului, au încercat să submineze lupta poporului ucrainean pentru libertate.

Ihor Prokopchuk: Permiteți-mi să vă spun că nu există politică în acest caz. O investigație a fost lansată de Poliția Națională a Ucrainei în baza prevederilor Codului Penal și, în mod particular, cu privire la problema discriminării legate de religie, de convingerile personale. Suspiciunea i-a fost transmisă oficial domnului Mihail Jar încă din luna mai a anului trecut, iar mai târziu, în luna septembrie, cazul a fost trimis în judecată. Așadar, acum este o chestiune ce ține de instanță, respectiv de a analiza datele cazului. Și, desigur, domnul Mihail Jar are toate posibilitățile pentru a se apăra în mod eficient în fața instanței. E neproductiv să fie amestecată politica în acest caz. Este în totalitate responsabilitatea autorităților judecătorești și, totodată, a instrumentelor căilor de atac de a ajunge la o concluzie care să reflecte pe deplin situația obiectivă în legătură cu o parte dintre acțiunile pe care le-a întreprins această persoană. 

Amintim că procuratura regională din Cernăuți l-a trimis în judecată pe Longhin Jar, acuzându-l că și-a folosit discursurile publice cu scopul de a incita la discriminare religioasă între adepții Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice și cei ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale. În acest sens, procurorii atrag atenția că Longhin Jar i-a denigrat în mod direct pe adepții Bisericii Ortodoxe Ucrainene autocefale, comunitate religioasă ce și-a consolidat legături cu Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, rupându-se totodată de Biserica Moscovită și al ei lider, patriarhul putinist Kirill. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.