O altă lovitură serioasă pentru economia chineză – investițiile străine directe în China s-au prăbușit la nivelul anilor ‘90


O altă lovitură serioasă pentru economia chineză – investițiile străine directe în China s-au prăbușit la nivelul anilor ‘90

China are de făcut față unei catastrofale prăbușiri a investițiilor străine în economie, care au ajuns la nivelul mijlocului anilor '90. Potrivit datelor publicate duminică seara de State Administration of Foreign Exchange de la Beijing, China suportă o scădere de 82% față de anul precedent și cea mai mică cifră anuală din 1993 și până în prezent, explicațiile fiind că ”a doua cea mai mare economie a lumii” s-a luptat să-și revină după pandemie, iar investitorii au căutat randamente mai mari în altă parte. 

De asemenea, este clar că investițiile străine directe au scăzut și pe fondul incertitudinii geopolitice și a suspiciunii crescânde a Beijingului față de unele companii străine. 

Asta vine în timp ce Beijingul face eforturi să relanseze economia stagnantă a țării, încercând să contracareze o masivă criză imobiliară, cererea internă slabă și încrederea scăzută a investitorilor. 

Premierul Li Qiang a cerut duminică oficialilor să lucreze la „creșterea încrederii” și „să se concentreze pe rezolvarea problemelor practice care privesc masele și întreprinderile”, potrivit unui raport al agenției de știri Xinhua. 

Dar o mare problemă a Beijingului este că ratele mai mari ale dobânzilor de pe alte piețe au determinat companiile străine să scoată bani din China pentru a urmări randamente mai mari în altă parte. 

„Majoritatea economiștilor cred că băncile centrale ale marilor economii dezvoltate vor începe  reduceri ale ratei dobânzii”, a declarat Wang Chunying, purtătorul de cuvânt al SAFE, indicând că acest lucru ar putea reduce șansele de retragere a valutelor din băncile chineze. 

Pe fondul încetinirii creșterii economice și pe măsură ce răspunsul slab al factorilor de decizie la problemele pieței imobiliare nu a reușit să liniștească investitorii, indicele bursier de referință CSI 300 al Chinei a scăzut cu 11% în 2023. Mergând însă contra tendințelor, investițiile directe în China ale companiilor germane au atins anul trecut un surprinzător record de 13 miliarde de dolari, potrivit unui raport al Institutului Economic German – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.