Cum încearcă unii tineri lituanieni să scape de recrutare, pe măsură ce statul baltic vrea să își crească numărul militarilor pentru o posibilă confruntare cu rușii


Cum încearcă unii tineri lituanieni să scape de recrutare, pe măsură ce statul baltic vrea să își crească numărul militarilor pentru o posibilă confruntare cu rușii

Tinerii lituanieni încearcă să scape de recrutare, în timp ce statul baltic vrea să își crească numărul de militari în vederea unei posibile confruntări cu rușii. În căutarea unei soluții pentru a rezolva această situație, fostul comandant al armatei și membru al Parlamentului lituanian, Arvydas Pocius, a propus să nu mai fie eliberat niciun permis de conducere și niciun permis pentru folosirea armelor acelor persoane care se prefac că au boli psihice cu scopul de a se sustrage de la serviciul militar.

„Dacă vine un tânăr, în a cărui fișă medicală nu există nicio înregistrare că ar fi avut anterior tulburări psihice și, dintr-o dată, în calitate de candidat chemat la serviciul militar inițial obligatoriu, începe să simuleze, să imite - atunci regulamentele comisiei de serviciu medical militar ar trebui revizuite pentru astfel de cazuri. Dacă nu există un istoric, (...) o astfel de persoană se poate confrunta cu restricții atunci când vrea să i se elibereze permisul de conducere a unui autovehicul sau permisul pentru achiziționarea de arme", a spus sâmbăta Pocius, citat de postul de televiziune LNK. 

Numărul suspect de mare de persoane care au declarat că se află în imposibilitatea de a efectua serviciul militar din cauza bolilor psihice și a problemelor psihologice grave l-au făcut pe Pocius să ceară o evaluare atentă a modului în care își desfășoară activitatea medicii psihiatri și psihologii care au eliberat adeverințele medicale.

"Chiar nu cred că 44 % din societatea noastră este bolnavă mintal. Cred că ar trebui să revizuim cazurile de simulare, să evaluăm munca psihiatrilor înșiși, întrucât, pentru a fi în siguranță, ei decid să nu-i lase în armată”, a mai spus Pocius. 

În acest an se preconizează chemarea în serviciul militar a 3.845 de tineri, iar alți 210 studenți și absolvenți ai școlilor superioare vor putea servi la Centrul de pregătire a tinerilor ofițeri.

Până în acest an lista de recruți se forma prin tragere la sorți, dar Parlamentul lituanian va schimba acest mod de recrutare în sesiunea de primăvară, propunându-se scăderea vârstei de recrutare și recrutarea în serviciul militar a persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 21 de ani.

De asemenea, serviciul militar inițial obligatoriu nu va mai putea fi amânat, cum cereau unii tineri care au absolvit universități în specialități care lipsesc în armată.

Lituania urmează să creeze încă patru batalioane de militari, pentru că reformele pregătite vor crește numărul de tineri înrolați anual la 5.000, chiar dacă acest lucru va costa țara cel puțin 500 de milioane de euro – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.