Simbolul luptei anticomuniste Lech Walesa, declarații fulminante la Washington: Rușii ar trebui să fie convinși, prin propaganda coordonată de SUA, să schimbe sistemul politic din țara lor / Polonia ar fi fost astăzi în război cu Rusia dacă nu reușea să "scape" în NATO / Prăbușirea comunismului nu a dus la prăbușirea simultană a Rusiei și Chinei, ceea ce e problematic


Simbolul luptei anticomuniste Lech Walesa, declarații fulminante la Washington: Rușii ar trebui să fie convinși, prin propaganda coordonată de SUA, să schimbe sistemul politic din țara lor / Polonia ar fi fost astăzi în război cu Rusia dacă nu reușea să "scape" în NATO / Prăbușirea comunismului nu a dus la prăbușirea simultană a Rusiei și Chinei, ceea ce e problematic

Aflat zilele acestea la Washington, președintele Poloniei în perioada 1990-1995, Lech Walesa, o figură istorică marcantă a luptei anticomuniste, prin celebra mișcare Solidaritatea, a atras atenția, într-un interviu acordat pentru CNN, că oportunitatea istorică pe care o are lumea liberă de a opri ambițiile imperialiste ale Federației Ruse s-ar putea să nu se repete pentru multă vreme dacă nu este valorificată acum. 

"Lumea este mobilizată împotriva acțiunilor Rusiei. Așadar, este necesar să profităm de acest lucru și să facem ordine în Rusia", a declarat Walesa. 

Principalele subiecte abordate în interviul acordat pentru CNN au fost războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei și rolul Statelor Unite în sprijinirea țării invadate. 

Fostul președinte polonez consideră că rușii ar trebui să fie convinși, prin propagandă, să schimbe sistemul politic din țara lor.

"Mâine vine Putin după tine, te ia în armată și vei muri și tu. Vrei sa trăiești sau vrei sa mori?", a zis Walesa. 

În acest context, Walesa a ținut să sublinieze că dictatorul rus Vladimir Putin nu are argumente, ci "minte și câștigă". 

"Nu pot învinge americanii prin propagarea adevărului?", a întrebat Walesa, insinuând că SUA trebuie să-și asume un rol cât mai activ în a disemina informații în spațiul public rusesc. 

Astfel, Walesa a subliniat că, în timp ce ucrainenii luptă "curajos", iar țările occidentale fac eforturi pentru a-i ajuta, o campanie pe care a descris-o ca fiind de "propagandă pașnică", care să vizeze Rusia, reprezintă adevărata cheie a victoriei.

Walesa, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a transmis că a efectuat această vizită la Washington mai ales pentru a sublinia cât de vital este ca Statele Unite ale Americii să coordoneze spațiul informațional, respectiv pentru a încuraja America să nu renunțe la rolul său de lider. 

Walesa a zis că soarta a conferit Statelor Unite ale Americii rolul de lider în a face față acestor provocări, adăugând că americanii nu se pot retrage dintr-odată, căci dacă o fac, "nepoții noștri nu ne vor ierta niciodată". 

"Numeroase civilizații din trecut s-au prăbușit pentru că, la un moment dat, pe parcurs, au uitat de rolul de lider, iar noi ne îndreptăm în această direcție. Ne vom distruge civilizația dacă Statele Unite nu își reiau rolul de lider", a continuat Walesa. 

Fostul președinte polonez a menționat că a luptat împotriva Uniunii Sovietice și a Tratatului de la Varșovia, în urmă cu mai bine de 40 de ani, în principal prin diseminarea de informații, iar astfel încurajează Statele Unite ca, la rândul lor, să "lupte prin propagandă" împotriva regimului Putin. 

Perspectiva lui Walesa presupune un plan de diseminare în societatea rusă a datelor referitoare la numărul de soldați ruși uciși și mutilați în război și a poveștilor din spatele acestor pierderi. Rușilor obișnuiți trebuie să li se reamintească că vecinii lor sau fiii vecinilor lor ar putea să nu mai trăiască, deoarece au fost trimiși să "moară pentru Putin". Occidentalii ar trebui să-i ajute pe ruși să "internalizeze ceea ce trebuie făcut". 

De asemenea, fostul președinte al Poloniei a lansat un apel pentru acordarea de sprijin suplimentar Ucrainei, o "națiune curajoasă care luptă în numele oamenilor din întreaga lume".

Mai mult, Walesa a susținut că, în baza concepției sale ca președinte, trei țări urmau să intre împreună în Uniunea Europeană: Polonia, Ucraina și Belarus. Fostul președinte polonez a menționat că lăsase "această mișcare" pentru perioada celui de-al doilea mandat prezidențial, însă a pierdut cursa electorală pentru realegere (pierzând în 1995, în turul doi, în fața candidatului post-comunist de stânga Aleksander Kwasniewski).

După cum a formulat Walesa, Polonia a reușit să "scape" în NATO și în Uniunea Europeană, căci dacă ar fi "eșuat", Varșovia ar fi fost astăzi în război cu Moscova.

Walesa a adăugat, totodată, că multe dintre problemele de astăzi sunt o consecință a faptului că prăbușirea comunismului nu a dus la prăbușirea simultană a Rusiei și Chinei. În opinia sa, acțiunile acestor țări dau naștere la conflicte și probleme.

Nu în cele din urmă, Walesa i-a sfătuit pe americani să prevină revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. 

O parte din declarațiile de mai sus au fost făcute în cadrul unui eveniment organizat de think tank-ul american Center for Strategic and International Studies. (sursa: The Warsaw Voice, RadioFreeEurope)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.